Barna: Trimiterea în judecată a magistraților cu avizul CSM, un compromis necesar politic ca Secţia specială să devină istorie, în drumul spre ridicarea MCV / Vicepremierul susține varianta guvernului, care este „cea mai curată”, compromisul fiind aprobat în urma opoziției UDMR
Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al Alianţei USR PLUS, a declarat, luni, că modificarea adusă în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor proiectului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, care prevede că trimiterea în judecată a magistraţilor se face doar cu avizul CSM, reprezintă „un compromis mai mic” decât necesitatea majoră de desfiinţare a SIIJ, relatează Agerpres.
„Obiectivul este ca Secţia specială să devină istorie. E un compromis. MCV va fi ridicat doar îndeplinind această condiţie. Această măsură, acest compromis care se regăseşte în momentul de faţă vom vedea cum va funcţiona şi, în funcţie de asta, putem să discutăm şi în viitor asupra lui. Eu cred că CSM primeşte şi responsabilitate prin această decizie şi din această perspectivă spun că e un compromis care e mai mic decât necesitatea majoră de desfiinţare a Secţiei speciale”, a afirmat Barna la Parlament, întrebat în legătură cu amendamentul adoptat în Comisia juridică la proiectul privind desfiinţarea SIIJ.
El a spus că parlamentarii USR PLUS vor vota categoric desfiinţarea Secţiei speciale.
Întrebat în legătură cu faptul că acest amendament ar crea o super-imunitate a magistraţilor, Barna a explicat: „Nu este o super-imunitate, este un aviz al unei secţii, în funcţie de magistratul respectiv, care ţine de trimiterea în judecată. Asta înseamnă şi o responsabilitate pe care CSM va trebui să şi-o asume”.
Dan Barna a menţionat că la această formulă s-a ajuns în Parlament în urma discuţiilor de la nivelul coaliţiei, unde UDMR a avut un alt punct de vedere decât cel prezentat în forma propusă de Guvern.
„Guvernul a propus o variantă pe care o susţinem şi care este varianta cea mai curată, cea mai simplă. În Parlament s-a decis, în urma discuţiilor şi la nivelul coaliţiei, unde UDMR a avut un alt punct de vedere şi în discuţiile din comisie s-a ajuns la o formulă, s-a găsit un compromis pentru care s-a întocmit raport. Eu sper să avem miercuri la votul final o decizie e primei camere, a Camerei Deputaţilor”, a adăugat vicepremierul, citat de Agerpres.
El a menţionat că este un compromis de care nu este fericit. „Este un compromis necesar politic ca Secţia specială să devină istorie şi să bifăm un element important în drumul spre ridicarea MCV”, a punctat Barna.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, joi, raport favorabil proiectului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, adoptând şi un amendament al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM. Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat. Senatul este Cameră decizională.
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat, joi seară, la Digi24, că varianta de compromis la care s-a ajuns în Camera Deputaților în ce privește proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale este ”o soluție nefericită”, care nu este ”de laudă”, dar că în absența acestei soluții proiectul de desființareal SIIJ ar fi fost blocat. Stelian Ion a mai spus că UDMR a dori în mod ferm garanții și s-a ajuns la varianta ca magistrații să nu poată fi trimiși în judecată decât cu avizul CSM.
Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție susțin, într-un comunicat, că propunerea ca magistrații să nu poată fi trimiși în judecată pentru fapte de corupție decât cu aviz de la CSM reprezintă un filtru neconstituțional și atrag atenția că există toate premizele ca această încuviinţare să fie văzută de societate drept o „garanţie a impunităţii magistraţilor” sau ca o ”superimunitate”
Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Botond Csoma, l-a catalogat vineri pe ministrul justiției, Stelian Ion, drept ”politruc” și ”trompetă”. Motivul: Stelian Ion a spus că e ”nefericită” soluția propusă de UDMR prin care coaliția parlamentară acceptă desființarea Secției speciale în schimbul prevederii ca magistrații să nu poată fi trimiși în judecată decât cu aviz de la CSM.
”Am remarcat faptul că, din nefericire, domnul ministru Stelian Ion abordează subiectul justiției ca un politruc. Este inadmisibil ca acest subiect să fie politizat și să nu avem un dialog rațional, bazat pe argumente clare, care să expună situația reală. Este de neacceptat ca ministrul Justiției să ridiculizeze o opinie exprimată de CSM, aceea prin care a dat un aviz negativ proiectului inițiat de dânsul și, în același timp, să ignore raportul Inspecției Judiciare, care semnalează niște probleme sistemice grave, care pot afecta independenta judecătorilor. În mandatul trecut, în calitate de deputat, domnul ministru Stelian Ion, a fost un fel de portavoce care acționa potrivit unor sloganuri politicianiste. Sper, însă, că de acum domnul Stelian Ion își va lua în serios atribuțiile de ministru al Justiției și nu va rămâne un fel de trompetă care acompaniază niște lozinci folosite în scopuri electorale”, a spus Botond Csoma într-o declarație de presă.
Citește și:
sursa foto: Guvernul României
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii