G4Media.ro

Baronizarea Fiscului. ”Pâinea și cuțitul” controalelor fiscale se întorc la județe după…

Baronizarea Fiscului. ”Pâinea și cuțitul” controalelor fiscale se întorc la județe după doar cinci ani de reformă cu Banca Mondială

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat vineri că în câteva luni Fiscul va fi reorganizat, iar competențele celor opt direcții regionale se vor muta înapoi la direcțiile județene. Adică România se întoarce la situația din 2012, dinaintea reformării ANAF cu susținerea Băncii Mondiale, când direcțiile județene era controlate de baronii locali, iar Fiscul era un instrument politic important.

  • Reorganizarea din 2013 a dus la apariția a 8 direcții regionale (Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Brașov și București) și la reducerea până la o treime a funcțiilor de conducere (cu tot cu aparat administrativ) a posturilor de conducere. Aceeași reorganizare făcută cu sprijinul Băncii Mondiale a îngreunat abuzurile sau înțelegerile ilegale dintre inspectorii fiscali și firmele controlate. Prin contra-reforma anunțată de PSD, inspectorii fiscali vor reveni sub tutela politică a politicienilor la nivel de județ. Mai mult, numărul de funcții de conducere va exploda, dat fiind că pe lângă cele 8 direcții regionale reapar încă 40 de direcții județene.

De la regiune toată activitatea trece înapoi la județ, cum era înainte. Județele trebuie să devină ce erau în anii trecuți. Trebuie să decidă la nivel de județ ce au de făcut în privința Fiscului. Pentru că eu am nevoie de un interlocutor care să răspundă de absolut tot ce face acolo. Dar trebuie să-i lași și pâinea și cuțitul”, a declarat Teodorovici vineri într-o conferință de presă la Bistrița.

Informația a fost anunțată în premieră pe 29 iunie de fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, în mandatul căruia a avut loc reformarea ANAF și preluarea controlului de la baronii județeni. Într-o postare pe Facebook, Diaconu a scris că ”PSD da drumul la combinații și la evaziune, reinventând administrațiile județene! Știam de mult timp ca, în cel mai mare secret, câteva minți înfierbântate din Parlament, împreună cu cozi de topor din ANAF lucrează la predarea la cheie a Fiscului și Vămii către baronii locali. Astăzi am primit confirmarea: un draft de proiect. Nu știu în ce stadiu este, dar asta vor să facă pe repede înainte. „Gurile rele” m-au anunțat deja ca o astfel de măsură da o mare satisfacție UDMR”.

O zi mai târziu, Profit.ro prezenta pe larg proiectul UDMR prin care direcțiile regionale ale ANAF ar urma să fie desființate, iar competențele acestora ar trece la direcții județene ale Fiscului, care vor fi înființate în acest scop.

Astăzi, Teodorovici a anunțat că reorganizarea ANAF are loc ca urmare a trecerii contribuabililor mijlocii de la direcțiile regionale la cele județene, trecere prevăzută de o lege inițiată tot de UDMR. ”Există o prevedere legală care spune că de la 1 august contribuabilii mijlocii trec la județe. Președintele Fiscului propune o derogare de o lună. Pot sa fiu de acord cu derogarea doar dacă – și am și stabilit acest lucru – de la regiune toată activitatea trece înapoi la județ, cum era înainte”, a spus Teodorovici la Bistrița. El a adăugat că direcțiile regionale ale Fiscului ”trebuie să rămână doar cu un rol metodologic, culegeri de date, informații, analize și studii”.

Ce a însemnat reforma ANAF din 2013

Restructurarea ANAF din 2013 a fost o precondiție pentru implementarea „Proiectului de modernizare a administrației fiscale”, proiect pentru care România a semnat un acord de împrumut cu Bancă Mondială în valoare de 70 de milioane de euro, în 8 mai 2013. Guvernul a convenit atunci cu FMI, Comisia Europeană și Bancă Mondială ca ANAF să fie reorganizată, activitatea celor 221 de administrații financiare urmând să fie concentrată în 8 direcții regionale și 47 de birouri locale.

La acel moment, Ministerul Finanțelor condus de Daniel Chițoiu (actual secretar general ALDE) arăta că organizarea ANAF pe direcții județene era disfuncțională din următoarele motive (sursa: Agerpres):

-structură organizatorică actuală, în special cea a aparatului teritorial, care presupune costuri ridicate de administrare, a dus la crearea unui număr mare de organe fiscale, toate județele fiind tratate similar, neținându-se cont de dimensiunea sau importantă fiecăruia sub aspectul ponderii economice, a numărului de contribuabili etc.

-toate structurile includ funcții de directori executivi adjuncți, șefi de administrații, șefi de administrații adjuncți etc.

-la nivel național, aproximativ 49% din resursele umane ale ANAF se află în birourile județene, iar 43% în birourile operaționale. Activitatea desfășurată la nivelul structurii județene este un amestec de activități funcționale (asistentă, monitorizare, coordonare, funcții suport, etc.) și activități operaționale (ex: inspecție fiscală).

-acest tip de organizare tinde să crească numărul de structuri și de funcții de conducere.

-distribuția ineficientă a personalului între diferitele activități ale administrației fiscale, precum și între diferite unități de la nivel teritorial, nerespectându-se, de la un județ la altul, aceeași proporție între numărul de personal alocat și numărul de contribuabili administrați sau veniturile realizate.

Foto: Agenți fiscali în control pe litoral (InquamPhotos / Bogdan Chesaru)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. ” NE VREM TARA INAPOI , ADICA JUDETELE ” spune UDMR . Si PSD le-o da , de la ei .

  2. Plecati cat mai puteti.

  3. Asta-i muzica ce-mi place!
    PSD, PSD, PSD
    PSD SCAPA-NE!

  4. Asta, in combinatie cu redefinirea abuzului in serviciu, va permite PSD sa transforme orice contribuabil in sponsor al partidului, sub amenintarea unor sanctiuni abuzive pe care nici un functionar nu se va mai teme sa le aplice (doar nu va castiga bani pentru sine sau rude). Practic se creeaza mecanismul ideal pentru ca baronii locali sa poata colecta taxe de protectie de la orice business din zona lor.
    De asemenea, orice opozitie locala va putea fi efectiv zdrobita prin aceleasi metode: amenzi date abuziv, blocari de conturi etc., fara a mai avea mecanisme eficiente de contracarare.

  5. Incercarile Bancii Mondiale de a limita scurgerea banilor contribuabilor in mainile Mafiei Baronilor
    Judeteni sunt sortite esecului.
    Aceasta Mafie reprezinta de fapt seva puterii PSD-ului ,ea controleaza si profita de bani contribuabilor in mod discretional pentru consolidarea pozitiei.
    Se pare ca lupta imptriva acestei peste este pierduta si sansele de schimbare nule.
    Cine poate si cum sa sugrume aceasta organizare aproape perfecta ???

    • Terminandu-i acolo unde sunt.

  6. cit sint de prosti or sa continue in naravul lor, dar va veni ziua cind si morti sa fie, tot vor fi pedepsiti…ei, sau familiile lor.