Baroul București vrea să schimbe legea astfel încât instanțele să poată pronunța sentințele doar atunci când au gata și motivările acestora
Consiliul Baroului București a decis, în ședința de marți, să solicite unor avocați parlamentari modificarea codurilor de procedură penală și civilă astfel încât hotărârile să fie dictate de instanțe doar în momentul în care sunt gata motivările, a anunțat pe pagina sa de Facebook avocatul parlamentar Daniel Fenechiu. Informația a fost confirmată pentru G4Media.ro de surse din cadrul Baroului București.
În nenumărate situații, motivările vin după câteva luni sau ani de la pronunțarea verdictului, fie chiar după executarea condamnării, notează Fenechiu.
Propunerea vine și în contextul în care, în urmă cu o săptămână, Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat că e prematur formulată o contestație în anulare depusă de condamnații din dosarul de corupție numit generic ”Dosarul Băneasa”, pe motiv că a fost depusă înainte să existe motivarea instanței. Acest lucru înseamnă că, după ce motivarea este redactată, ei pot introduce o nouă cerere. Printre condamnați se numără și avocatul Robert Roșu, după încarcerarea căruia au fost proteste ale avocaților în instanță.
Context
Termenul de redactare a unei motivări, potrivit legii, este recomandat să fie de 30 de zile, însă din cauza volumului mare de dosare, magistrații nu îl respectă.
Spre exemplu, în cazul primei condamnări a lui Darius Vâlcov la 8 ani de închisoare, motivarea a venit după mai bine de un an, în cazul procesului lui Vasile Blaga, în care acesta a fost achitat, motivarea a venit după mai bine de un an și jumătate.
Postarea integrală a lui Daniel Fenechiu pe Facebook:
„Practica redactării hotărârilor la luni sau ani dupa pronunțare trebuie curmată!
Consiliul Baroului București a decis, in ședinta de ieri, sa solicite avocaților parlamentari, membri ai Baroului București, sa susțină modificarea codurilor de procedura penală si civilă in sensul pronunțării hotărârilor doar in momentul in care hotararea este redactata. Modificarea propusă vizează eliminarea practicii de redactare a hotărârilor la luni sau ani de la pronunțare si, evident, a consecințelor ce decurg din aceasta practica- cum ar fi redactarea hotărârilor dupa executarea pedepsei sau, mai nou, restrângerea perspectivei căilor extraordinare de atac.
In cel mai scurt timp posibil, va fi organizata o conferinta profesionala pe aceasta tema si o întâlnire cu avocații parlamentari, la care va participa si UNBR.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii