G4Media.ro

„Bătaia inimii” Pământului: o vibrație la fiecare 26 de secunde / E…

Sursa foto: 53361097 © Romolo Tavani | Dreamstime.com

„Bătaia inimii” Pământului: o vibrație la fiecare 26 de secunde / E imperceptibilă pentru om, cauza este încă necunoscută

Seismometrele din întreaga lume înregistrează de zeci de ani un puls misterios, excepțional de regulat. Acum se știe că originea se află în Noua Guinee, dar cauzele nu sunt pe deplin înțelese, scrie Corriere della Sera.

La fiecare 26 de secunde Pământul pulsează, ca o bătaie de inimă. Nu tremură mult, nu suficient pentru a fi simțit de oameni, dar suficient pentru ca seismografele din întreaga lume să detecteze misteriosul „tremur”.

Această ușoară mișcare telurică, diferită de cutremurele obișnuite sau de erupțiile vulcanice, este unul dintre cele mai fascinante mistere geologice ale timpului nostru. Deși acest impuls a fost observat de zeci de ani, cercetătorii încă nu sunt de acord asupra cauzei sale. Fenomenul, care păstrează o regularitate extraordinară, a fost chiar dedicat unei benzi desenate.

Impulsul – sau „microseism” în jargonul geologic – a fost documentat pentru prima dată la începutul anilor 1960 de un cercetător pe nume Jack Oliver, pe atunci la Observatorul Geologic Lamont-Doherty din SUA.  Oliver și-a dat seama că pulsul provenea de undeva „din sudul sau ecuatorialul Oceanului Atlantic” și că era mai intens în timpul lunilor de vară în emisfera nordică (sau în timpul iernii în emisfera sudică).

La acea vreme, tehnologia topografică era încă rudimentară, lucrându-se cu înregistrări pe hârtie, ceea ce făcea imposibilă o analiză detaliată a fenomenului. Cu toate acestea, acel semnal puternic, provenind dintr-un loc foarte îndepărtat, a gâdilat curiozitatea fizicienilor și geologilor timp de mulți ani.

Progrese au fost realizate în 2005, când o echipă de cercetare de la Universitatea din Colorado a reușit să trianguleze pulsul până la originea sa, Golful Guineei, în largul coastei de vest a Africii. Atunci când undele nu sunt generate de un cutremur, este mult mai dificil să le determinăm originea, dar astăzi, cu o tehnologie mult mai modernă, acest lucru a devenit posibil.

Antonio Piersanti, geofizician și cercetător la INGV, subliniază, totuși, că pulsația despre care vorbim nu este încă un fenomen pe deplin înțeles, dar nu este globală și este puțin înșelător să o numim cutremur.

„Undele seismice, care se măsoară cu ajutorul unui seismograf și nu sunt neapărat legate de un cutremur, atunci când sunt suficient de energetice se propagă în jurul globului. Cele 26 de secunde reprezintă perioada undei, adică timpul de la care oscilația pornește din punctul de origine și revine în formă sinusoidală”.

Majoritatea experților sunt de acord că cauza trebuie căutată în vulcani, alții se orientează mai degrabă către un fenomen legat de valurile marine.

„Deoarece fenomenul este extrem de regulat și persistent, explicația cea mai probabilă”, explică Antonio Piersanti, „este că există o cameră vulcanică de aproximativ 20 de kilometri care se umple și se golește periodic cu magmă sau gaz, declanșând astfel o rezonanță la fiecare 26 de secunde”.

Ne-am afla astfel în fața unui fenomen vulcanic sau hidrotermal particular. Punctul de origine al pulsului este într-adevăr suspect de aproape de un vulcan de pe insula São Tomé, în Bonny Bay.

Alți geofizicieni și seismologi înclină mai degrabă către o interpretare legată de activitățile atmosferice precum furtunile maritime sau uraganele care se formează în mijlocul oceanului: undele de joasă frecvență care se creează, atunci când lovesc coasta Guineei, se transferă la pământ și îl fac să vibreze la fiecare 26 de secunde.

Dacă în primele decenii în care fenomenul a fost descoperit se credea că are o frecvență fixă de 26 de secunde, o lucrare mai recentă publicată în revista Nature Communications  a arătat că, de fapt, această frecvență variază ușor: de la 26 de secunde devine 28, 30 și apoi revine la 26. Și tocmai pentru că modularea frecvenței variază, studiul emite ipoteza că ar putea exista un fel de interacțiune între cele două fenomene: cel legat de un sistem hidrotermal-volcanic și cel legat de valurile marine.

Dar ce face ca această misterioasă „bătaie a pământului” să fie unică? „De fapt”, răspunde Piersanti, „există diverse activități hidrotermale și vulcanice: toate sunt fenomene energetice, dar nu atât de energetice, încât să producă unde care se propagă de-a lungul suprafeței terestre și pot fi detectate oriunde pe pământ. În acest caz specific, undele, care sunt deosebit de lungi și energetice, (cu o perioadă de peste 20 de secunde, spre deosebire de cele mai tipice 5-15 secunde), se propagă pe tot Pământul, ceea ce face ca fenomenul să fie destul de rar”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.