G4Media.ro

Bătălia pentru amânarea alegerilor: Ședința plenului Senatului nu s-a putut ține din…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Bătălia pentru amânarea alegerilor: Ședința plenului Senatului nu s-a putut ține din cauza lipsei cvorumului / În afară de senatorii PSD și ALDE, toți ceilalți au absentat / Nici de la PSD nu au fost toți prezenți

Ședința plenului Senatului, programată pentru ora 14:00, nu s-a putut ține din cauza lipsei cvorumului. În afară de senatorii PSD și ALDE, toți ceilalți au absentat. Inclusiv de la PSD au fost mai mulți absenți, astfel că președintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a anunțat că amână începerea ședinței până când se va strânge numărul minim de aleși.

Ulterior, Cazanciuc a anunțat că ședința nu se poate ține din cauză că în sală erau doar 62 de senatori. Minimul necesar pentru începerea ședinței de plen era de 69 de aleși.

„Am verificat cvorumul prin semnătură. Din păcate, până în acest moment sunt înregistrate 62 de prezenţe. În aceste condiţii, nu-mi rămâne decât să constat că nu avem cvorum şi că această şedinţă nu poate fi legal constituită. Mulţumesc foarte mult pentru efortul făcut şi aş vrea să vă invit aici, în faţa pupitrului, să facem împreună o fotografie pentru a arăta cine este cu adevărat de partea poporului român”, a declarat preşedintele de şedinţă, senatorul PSD Robert Cazanciuc.

Potrivit listei de prezență, senatorii PSD care au absentat au fost: Cristian Resmeriță, Lucian Romașcanu, Alexandru Smarandache, Ioan Stan, Lucian Trufin, Șerban Valeca, Doina Federovici și Elena Craioveanu.

Pe ordinea de zi a ședinței de plen figura înlocuirea a doi membri în Biroul Permanent, conducerea Senatului, astfel încât PSD să recâștige majoritatea în acest for și să poată introduce în dezbatere legea care permite Parlamentului să stabilească data alegerilor.

Ieri, Biroul Permanent (BP), convocat pentru ora 13:00, nu s-a putut întruni tot din cauza lipsei cvorumului, după ce membrii PNL și USR au boicotat ședința. Astfel, legea care permite Parlamentului să ia o eventuală decizie de amânare a alegerilor din 6 decembrie nu a putut fi introdusă în circuitul legislativ.

Senatoarea PNL, Alina Gorghiu, membră a BP, l-a acuzat pe președintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, că a convocat, ”complet neregulamentar”, plenul acestei Camere legislative pentru marți cu scopul de a numi noi membri ai Biroului Permanent astfel încât să poată ține ședințele în ciuda boicotului PNL-USR.

”Situația de la Senat devine interesantă. PSD este atat de disperat, încât săvârșește abuz după abuz! Domnul Cazanciuc, care împreună cu conducerea PSD, se teme de alegeri ca Dracul de tămâie, a convocat un BP la 13. Motivul? Evident că unul singur: să amâne alegerile parlamentare ca să mai stea parlamentarii PSD încă 3 luni în funcție, prelungire votată chiar de cei care vor beneficia.  BP a fost fără cvorum, pentru că politicienii responsabili nu vor să participe la mascaradă penibilă, care pozează în responsabili în fata camerelor, în rest stau câte 13 persoane la mese mici . A convocat ulterior, complet neregulamentar, Cazanciuc, fără o ordine de zi stabilită de BP un plen mâine, fizic, pentru probleme  organizatorice. PNL se va disocia de orice fel de ședință convocată neregulamentar, prin abuz în funcție, de PSD și vom apela la toate pârghiile regulamentare să contestăm demersurile în disprețul legii făcute de PSD. Acțiunea PSD de astăzi este încă un motiv pentru care alegerile trebuie să aibă loc în 6 decembrie și un motiv să scăpăm de majoritatea toxică a acestui partid!”, a declarat Alina Gorghiu.

Legea care dă Parlamentului posibilitatea să stabilească data alegerilor și, implicit, să amâne scrutinul fixat pentru 6 decembrie a fost trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis, astfel că nu a intrat încă în vigoare. Pentru a intra în circuitul legislativ, actul normativ trebuie să parcurgă o serie de etape, dintre care una este să treacă prin Biroul Permanent, care însă nu se poate întruni dacă nu are cvorum, adică dacă nu sunt prezenți la ședință minimum jumătate plus unul din totalul membrilor.

PSD a pierdut majoritatea în BP-ul Senatului, după ce Marian Pavel a fost ales pe 27 septembrie în funcția de președinte al Consiliului Județean Ialomița, iar Ion Ganea a fost exclus din partid după ce a participat, săptămâna trecută, alături de PNL și USR, la boicotarea ședinței Biroului Permanent.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. daca se bazeaza pe reprezentantii PNL si USR , acestia or sa mai intre in sala….dupa 6 dec :))))))

    • Dar salariile le mai încasează?

    • Cum sa nu încaseze…..ei sunt dreapta unită. Ei sunt corecți, eu nu fura, ei nu sunt corupți. Mama lor de ciumați galbeni. Scârbe….

    • O majoritate in parlament care nu voteaza pentru prelungirea propriilor mandate? N-as fi crezut niciodata! Poate mai exista speranta pentru Romania…

  2. Ce cotitori pe bani publici , eu dacă lipsesc de la program nemotivat patronul mă dă afară, pe ei cine îi trage la răspundere. La fel ca la moțiunea de cenzură nu se prezintă la vot . Guvernul sa isi depună de urgență mandatul și să se organizeze alegeri imediat.

    • Și sa vina și domnul Iohannis să potolească mitingu

    • In ce film demisia guvernului atrage alegeri anticipate? Probabil ti se pare ok sa stam o vreme cu guvern interimar.
      Doamne, mai rareste prostii care sufoca natia!!

  3. Revin:

    Intrebare pt USR: asta cu absentatul de la serviciu pentru a obtine „faulturi tehnice” este un mod nou sau un mod vechi de a face politica? 🙁

    Nu merge sa fie ok cand ne convine si inacceptabil.cand nu ne convine. Deci, cum e?

    # # # # # # # #

    Ca sa evitam gargara inutila, opinia personala este ca intre riscul de sanatate publica si riscul de gripare a mecanismului democratic, trebuie ales sa se faca alegerile la termen (inclusiv daca s-ar prezenta, in acest caz, mult mai putini cetateni la vot – ceea ce ar fi o pierdere pt sistemul democratic, dar mult mai mica decat pericolul autoritarist de amanare, potential sine die a alegerilor)

    • Toata sharada cu prelungirea propriilor mandate de parlamentar ar fi trebuit oprita de CCR. Dar politrucii de acolo provin tot din randul politicienilor care au propus legea, si i-au dat liber! Nu pot sa inteleg cum a putut fi considerata o lege care sa prelungeasca propriile mandate, cum de nu e un conflict constitutional acolo, o incompatibilitate crasa, la mintea cocosului…
      Asa ca acum USR lupta cu armele legii. Legea spune ca trebuie cvorum. Nu e cvorum, nu se poate merge mai departe cu legea asta abracadabranta.
      Oricum, penibilii din PSD sunt xperti in modificarea legilor electorale incat sa le priasca procentelor proprii. Nu se dau la o parte din a modifica, pe ici pe colo prin punctele esentiale, daca le da ragazul sa mai castige 2-3 procente.

    • Nu prea e „lupta cu armele legii”. Legea nu prevede boicotul ca modalitate legitima de a impiedica formarea cvorumului. Nu e nici in spiritul nici in litera legii.

      Dar nu asta era problema, ci intrebam USR-istii (care sunt convins ca citesc si comentariile – chiar si cei din conducere!) daca asta cu faulturi tehnice e un nou mod de a face politica.

      P’aia cu scopul scuza mijloacele o stim si noi … doar ca, nu dupa mult timp, iti explodeaza in față. 🙁

  4. Acesta pandemie afectează grav prezența la vot , iar cei alesi vor fi fara reprezentare de la popor. Alegerile trebuiau să se țină atunci când PSD a depus moțiune de cenzură guvernul pica și se țineau alegeri. Dar cum PNL este in alianța cu PSD sub USL reincarnat au sabotat moțiunea prin neprezentare. Alegerile trebuie lăsate baltă iar politicienii să se alieze su să lupte împotriva pandemiei sa scăpăm de ea sa salvăm vieți omenești asta este prioritatea numarul unu nu alegerile, ele se pot tine la primăvară fără probleme.

    • Sau mai la vara, daca e nasol, sau mai la anu’ celalalt sau cand s-o putea, daca s-o putea, nu?

  5. Incetati cu PSD-ul, gusteri de niciun leu!

    Absenteismul PNL si USR de la munca, nu va deranjeaza?
    Ca PNL a emis 25 de OUG intr-o noapte cand realizeati sub parafa lui Ludovic Orban?

    Ca din momentul de fata, vor sta cate doi pacienti in pat, unul fiind dvs., Iar celalalt sa se pishe la propriu, nu va deranjeaza?

    In rest, va ia mama lui proces verbal de ciucameti, daca vreunul, ca de ex. Luciferius sau Tiberius, isi mai face vreun culcus pe sub scriiturile mele.

  6. Si – printre cele mai importante aspecte – exista o data limita pentru posibilitatea amanarii alegerilor? Sau deja deja a ‘expirat’?

  7. ALDE, adica Neica nimeni, condus de omul din”Statul paralel”, care mai participa inca la suete in cotloanele unor restaurante inchise oficial , prin care vor sa-si mai prelungeasca influenta in statul roman ,ptr. putere , adica ptr. bani. Nerusinati lacomi , ca nu le mai ajunge cat au jefuit banul public. Gata , vremea voastra s-a incheiat , dar nu inainte de a restitui bugetului national , ultimul ban furat din acesta.