Bătălia pentru București. Cazurile Nicușor Dan și Clotilde Armand
Decizia liderului PNL, Ludovic Orban, de a susține candidatura lui Nicușor Dan în calitate de independent la primăria Capitalei, validată de partid, a tranșat chestiunea candidatului dreptei în Capitală.
Este meritul lui Orban că a renunțat la ambiția de a avea propriul candidat, înțelegând că riscul de a pierde din nou Capitala este maxim, în condițiile unui singur tur și cu perspectiva ca USR, PLUS și PNL să se canibalizeze reciproc.
În realitate, liberalii nu dispuneau de prea multe opțiuni, iar Violeta Alexandru, liderul organizației București, nu era o variantă realistă.
Liderul PNL a avut, poate, tot interesul să-l convingă pe Nicușor Dan, având în vedere că atât el, cât și Rareș Bogdan au exclus o eventuală candidatură. Or, așteptările președintelui Klaus Iohannis erau ca liberalii să se prezinte în București cu propriul candidat, o presiune suplimentară pusă pe cei doi lideri.
”Nu exclud unele negocieri între partide, dar, ca principiu, un partid care guvernează și care are o reacție foarte pozitivă în sondaje ar trebui să meargă de regulă singur în alegeri pentru a-și dovedi puterea și curajul”, a declara Klaus Iohannis în urmă cu două luni.
Începute cu luni de zile în urmă, negocierile cu Nicușor Dan s-au încheiat săptămâna trecută. Ludovic Orban a anunțat joi că liberalii îl vor susține cu toată forța, mutare care l-a determinat a doua zi pe candidatul PLUS, Vlad Voiculescu, să renunțe. Un gest responsabil.
USR riscă să iasă prost din aceste aranjamente de culilse, având în vedere că Nicușor Dan era candidatul lor, însă Dan Barna a dres cumva busuiocul anunțând triumfător că decizia liberalilor reprezinta un pas important către un candidat unic al dreptei.
Un mod elegant de a ascunde faptul că liberalii tocmai le-au confiscat candidatul, manevre despre care liderii Alianței habar nu aveau.
În fața mutării politice reușite de Ludovic Orban, până și Traian Băsescu a renunțat să-i mai facă jocurile Gabrielei Firea cu amenițarea că va intra în cursă. Fostul președinte a înțeles că jocul aproape s-a închis în București și a sărit imediat în barca la care va trage toată opoziția.
Gabriela Firea a realizat la rândul ei că șansele de a obține al doilea mandat au scăzut dramatic, dovadă stau reacțiile total incoerente de după anunțul liberalilor.
Ludovic Orban a reușit astfel să evite situația ridicolă din 2016, când partidul a schimbat trei candidați și în final i-a dat ocazia PSD-ului să cucerească pentru prima dată Capitala cu un candidat propriu. Or, pentru liberali și partidele de dreapta, recucerirea Capitalei are o miză simbolică uriașă. Din acest motiv, prezentarea unui candidat unic, credibil era vitală.
Povestea candidaturii lui Nicușor Dan la primăria Capitalei este o combinație de self made man în politică, de luptător pentru o cauză, cinism și încăpățânare duse la extrem.
În iunie 2017, fondatorul USR a pierdut partidul, după ce a demisionat din cauza disputei interne privind poziționarea pe tema familiei tradiționale.
Apoi a luat-o de la zero și iată-l azi candidat susținut de PNL, USR și PMP la Primăria Capitalei, răsturnând toate calculele partidelor (PLUS și-a retras candidatul, dar nu a anunțat încă dacă îl susține pe Nicușor Dan). Nu e deloc puțin lucru, mai ales că s-a luptat de unul singur și s-a bazat doar pe propria credibilitate, construită în ani de muncă, și pe capacitatea de a convinge bucureștenii că poate face mai multe pentru orașul lor din poziția de primar.
Unii i-ar putea reproșa lipsa de loialitate, jocul incorect față de USR și PLUS, dar din perspectivă politică Nicușor Dan și-a jucat cartea și cam atât. A învățat între timp să fie și politician, nu doar oengist.
În treacăt fie spus, dacă Nicușor Dan câștigă Capitala, este o chestiune de timp până când își va lua și partidul înapoi. Supralegitimat de votul popular, al doilea ca greutate după președintele României, Dan va revendica foarte probabil șefia USR.
Până acum, Dan Barna a reușit cumva să-și păstreze funcția de lider după ce a pierdut destul de dur competiția din noiembrie 2019, ratând intrarea în turul doi la prezidențiale. Vom vedea cât va mai rezista după locale, mai ales dacă Nicușor Dan câștigă în Capitală.
Desigur, meciul nu este jucat, mai sunt trei luni până la alegeri și se mai pot întâmpla multe. Dar în acest moment avem rezolvată o situație politică destul de complicată. Meritul, repet, este al liderului PNL, indiferent din ce motive a acționat.
La Sectorul 1, considerat la rândul său Capitala Bucureștiului, situația stă exact pe dos. Acolo este un exemplu de ”așa, nu” în politică.
Clotilde Armand vrea să joace în stilul lui Nicușor Dan, dar o face inabil. Și-a lansat candidatura duminică din partea USR, și-ar dori susținerea tuturor partidelor, dar a intrat într-un conflict deschis cu liberalii și nu reușește să ajungă la un compromis cu cei de la PLUS.
Cei de la PLUS la rândul lor plusează în negocieri, solicitând aproape paritate la împărțirea posturilor de consilieri, un comportament greu de justificat în condițiile în care filiala lor este condusă de anonimi fără experiență politică.
Clotilde Armand le-a transmis că, în aceste condiții, USR este decis să meargă singur în alegeri la sectorul 1.
Or, fără susținerea celor două partide, s-ar putea să-i fie greu să câștige în fața candidatului PSD, chiar dacă în urma cu patru ani i-au lipsit doar câteva mii de voturi.
Exemplu de ”așa nu” la Sectorul 1 sunt și liberalii. L-au instalat la șefia filialei pe Sebastian Burduja, numit și secretar de stat în guvernul Orban pentru a-i conferi mai multă greutate politică.
Fiul lui Marinel Burduja, fost vicepreședinte al băncii de stat Bancorex, devalizată în anii 90, nu s-a remarcat în politică decât printr-o susținere suspectă, în absența unor proiecte sau realizări notabile.
Or, criza de la Sectorul 1 ar trebui și ea închisă rapid după modelul Capitalei dacă liberalii doresc într-adevăr să-și maximizeze șansele în București și dacă vor să nu fie acuzați de blat cu PSD.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
71 comentarii