HARTA Bătălia pentru Consiliile Județene: Cine vor fi noii baroni locali în următorii patru ani. Județele pe care PNL are șanse să le smulgă de la PSD
Una dintre mizele majore ale alegerilor locale din acest an o reprezintă Consiliile Județene, pentru că, pe lângă instalarea unor noi ”baroni locali” sau rămânerea pe poziții a unora dintre cei vechi, rezultatul final va da indicii despre votul politic la alegerile parlamentare programate în luna decembrie.
Marea bătălie se va da și în acest an între PNL și PSD, liberalii sperând să câștige cât mai multe poziții de președinți de CJ, în vreme de social-democrații se străduiesc să piardă cât mai puține posibil.
Performanța Alianței USR Plus este afectată în această cursă de sistemul de alegeri într-un singur tur a președinților de CJ, sistem care avantajează partidele mari, care au o infrastructură electorală consolidată și un număr consistent de primari în funcție. La localele precedente, PSD a câștigat aproximativ 1.700 de primari, iar PNL în jur de 1.100. Cei de la USR Plus vor trage tare însă pentru a scoate cât mai mulți consilieri județeni, de numărul cărora va depinde și în câte majorități la nivel de CJ vor reuși să intre.
Și asta pentru că în urma scrutinului precedent, cel din 2016, PSD a reușit să instaleze 29 de președinți de CJ și să facă majoritate în 31 de județe, în vreme ce liberalii abia au obținut alegerea a opt președinți de CJ și tot atâtea majorități alături de PMP, UDMR și FDGR.
A existat însă și o diferență majoră în 2016 față de 2020: dacă în urmă cu patru ani președinții de CJ se alegeau din rândul consilierilor județeni, de această dată ei vor fi aleși direct de populație, la fel ca primarii. Prin urmare, cel care va câștiga votul popular are șanse mai mari să își creeze și majoritatea necesară în conducerea județului.
Liberalii, care au câștigat ambele runde de alegeri de anul trecut – europarlamentarele și prezidențialele – reușind trimiterea PSD în opoziție cu un an înaintea parlamentarelor, sunt cotați cu prima șansă la scrutinul de astăzi.
Planurile liderilor PNL sunt să câștige cel puțin jumătate din șefia Consiliilor județene, cu alte cuvinte să smulgă din mâinile PSD în jur de zece județe.
La acest capitol, liberalii mizează pe scorul istoric din sondajele de opinie, în jur de 35%, dar și pe atragerea a numeroși primari de la PSD, momiți cu fonduri guvernamentale.
Estimările celor de la PNL sunt că, pe lângă faptul că își vor păstra cele 8 redutele cucerite în urmă cu patru ani, vor reuși să se impună în fața social-democraților în județe considerate de multă vreme drept fiefuri PSD, precum Iași (cu candidatul Costel Alexe), Neamț (Mugur Cozmanciuc), Bacău (Ionel Palăr) sau Prahova (Iulian Dumitrescu), dar și în județe precum Giurgiu (Dumitru Beianu), Tulcea (George Șișcu), Vâlcea (Cristian Buican), Maramureș (Ionel Bogdan) și Timiș (Alin Nica). De asemenea, PNL are mari șanse să preia CJ Bihor de la UDMR, prin candidatura lui Ilie Bolojan, actualul primar din Oradea.
PSD mizează în continuare pe județele din sud, fieful său tradițional, și pe o parte din cele din Moldova.
Rezultatele alegerilor vor fi influențate puternic însă, ca întotdeauna, de prezența la vot, care anul acesta depinde în mare măsură de un factor inexistent până acum: pandemia de coronavirus.
Atât PNL, cât și USR Plus vor fi avantajate de o prezență ridicată, care va dilua procentele oferite de electoratul dur al social-democraților, care numără în jur de trei milioane.
Foto: Harta actuală a a controlului politic asupra Consiliilor Județene (PSD – roșu, PNL – galben, UDMR – verde)
Hartă realizată de Cristian Andrei Leonte
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii