Bătălia pentru controlul fondurilor europene. Ministrul Dan Vîlceanu propune ca Agențiile de Dezvoltare Regională, care au primit în urmă cu doi ani mai multă autonomie, să funcționeze sub o autoritate centrală
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a propus, marți, într-o discuție cu reprezentanții Comisiei Europene și cu șefii Agențiilor de Dezvoltare Regională înființarea unei Autorități de Management (o autoritate centrală) sub care să funcționeze cele 8 ADR-uri, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.
Potrivit acestora, mai mulți primari și-au exprimat deja nemulțumirea că ADR-urile vor pierde din autonomie dacă vor intra sub autoritatea unui minister. Propunerea lui Vîlceanu ar fi fost deja discutată și în coaliție și în Guvern, însă o decizie nu este luată.
Contactat de G4Media.ro, Dan Vîlceanu a confirmat intenția de a plasa cele opt ADR-uri sub o Autoritate de Management. El a explicat că ADR-urile, care au primit atribuții suplimentare în genstionarea fondurilor europene, inclusiv o parte din PNRR, funcționează în prezent ca entități de drept privat (ONG-uri), nu sunt instituții publice, iar acest lucru ridică o serie de probleme de ordin legal în exercitarea atribuțiilor de verificare și control.
”Nu poate o organizație privată să îndeplinească autoritate publică, pe partea de verificare, control și reținere a sumelor acolo unde sunt nereguli. Acum n-o pot face decât cu executorul judecătoresc”, susține Vîlceanu.
Vîlceanu mai susține că în forma de organizare de acum nu pot fi inițiate scheme de ajutor de stat în cadrul Programelor Operaționale Regionale (POR), deoarece ADR-urile fiind organizate ca ONG-uri nu au drept de inițiativă legislativă și nici alte instiuții nu pot emite acte normative în numele lor. ”E aproape imposibil să fie acordate ajutoare de stat în actuala formă de funcționare”, susține ministrul fondurilor europene.
El mai spune că al treilea motiv pentru care a propus ca ADR-urile să funcționeze sub pălăria unei Autorități de Management în cadrul unui minister (la ministerul Dezvoltării sau la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene) este potențialul conflict de interese din cauza căruia Comisia ar putea tăia fonduri europene. Or, fondurile în cadrul POR se ridică la câteva miliarde de euro.
ADR-urile sunt conduse de Consiliul de Dezvoltare Regională, din care fac parte președinți de Consilii Județene și primari. Aceștia numesc directorul ADR, aprobă organigrama și statutul. ”Este un conflict de interese clar. Beneficiarii de fonduri europene ii numesc pe cei care împart fondurile”, susține Vîlceanu.
El mai susține că ADR-urile au trimis Programele Operaționale Regionale la Comisia Europeană și că dorește ca pe viitor să mențină dreptul acestora de a le elabora.
”Dar ei nu pot îndeplini rolul de autoritate de management, ca să poți da ajutor de stat, să ai mecanism de corecții, de recuperare. Aceste atribuții trebuie îndeplinite de o Autoritate de Management ca autoritate publică și să le dai ADR-urilor toate atribuțiile care nu sunt necesare atunci când vorbești de putere publică”, a explicat Vîlceanu pentru G4Media.ro.
Context
Guvernul Orban a adoptat în 2020 un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care cele opt Agenţii de Dezvoltare Regională din regiunile de dezvoltare ale României primesc atribuţii şi rol de Autorităţi de Management.
Măsura a fost prezentată drept „o reformă profundă a sistemelor de gestionare a fondurilor europene, care permite descentralizarea modului de gestionare a programelor operaţionale, facilitarea accesului” la nivelul Agenţiilor de Dezvoltare Regională.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii