G4Media.ro

Bătălia pentru împărțirea puterii: Cine face parte din echipele PNL, USR PLUS…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Bătălia pentru împărțirea puterii: Cine face parte din echipele PNL, USR PLUS și UDMR care vor negocia viitorul guvern, programul de guvernare și funcțiile din Parlament

PNL, USR Plus și UDMR, partidele care vor alcătui viitoarea coaliție de guvernare, vor începe sâmbătă dimineață discuțiile pentru împărțirea puterii: formarea guvernului, scrierea programului de guvernare și dispersia funcțiilor din Parlament, fiecare dintre cele trei formațiuni stabilindu-și negociatorii pentru toate cele trei domenii.

Surse politice au explicat pentru G4Media.ro că intenția este de a construi un guvern cât mai suplu care să aibă 16 ministere, la fel ca cel actual, sau chiar 18, iar numărul de portofolii pentru fiecare partid va fi in funcție de procentul de voturi obținut în alegeri. Astfel, dacă guvernul va fi format din 18 ministere, PNL va primi zece, USR Plus – șase, iar UDMR – două.

La pachet cu guvernul se negociază și conducerea Parlamentului – șefia Camerei Deputaților (revendicată de liberali pentru Ludovic Orban) și cea a Senatului (care e posibil să revină USR PLUS).

Discuțiile vor începe sâmbătă dimineață la ora 9:00 la Vila Lac.

Liderii PNL, reuniți miercuri în ședința Biroului Politic Național (BPN) au votat trei echipe de negociere. Pentru a stabili viitorul guvern, ce ministere și câte va primi fiecare partid, echipa liberală de negociere va fi formată din Ludovic Orban (președintele PNL), Florin Cîțu (votat de partid pentru funcția de premier), Rareș Bogdan (prim-vicepreședinte al PNL), Raluca Turcan (prim-vicepreședinte) și Robert Sighiartău (secretarul general al partidului).

De asemenea, liberalii au format o echipă de trei oameni pentru negocierea programului de guvernare: Ionel Dancă (purtător de cuvânt), Cristian Bușoi (europarlamentar), Tănase Stamule și Laurențiu Leoreanu (deputat).

Nu în ultimul rând, negocierea împărții funcțiilor din Parlament va fi făcută din partea PNL de Alina Gorghiu (senatoare), Florin Roman (liderul deputaților) și Daniel Fenechiu (liderul senatorilor).

Din partea USR PLUS va negocia formarea guvernului o echipă formată din Dacian Cioloș și Dan Barna (co-președinții partidului), Dragoș Tudorache (președinte executiv), Dominic Fritz (primarul Timișoarei), Vlad Voiculescu (co-președinte București) și Ionuț Moșteanu (membru al Biroului Național).

Programul de guvernare va fi negociat din partea USR PLUS de Dragoș Pislaru (europarlamentar), Anca Dragu (fostă ministră de finanțe în Guvernul Cioloș), Victor Giosan, Alin Mituță, Cristian Ghinea (europarlamentar), Claudiu Năsui (co-președinte București), Lucian Stanciu Viziteu (primarul Bacăului) și Stelian Ion (deputat).

De asemenea, echipa de negociere pe Parlament va fi formată din Oana Țoiu (secretar de stat în Ministerul Muncii în Guvernul Cioloș), Cătălin Drulă (deputat), Radu Mihail (senator), Ștefan Pălărie, Cristina Prună (deputată).

UDMR și-a stabilit doar două echipe de negociere, una condusă de președintele formațiunii, Kelemen Hunor, iar cealaltă de președintele executiv, Porcsalmi Bálint. Alături de cei doi, din echipele de negociere vor mai face parte: Hegedüs Csilla (vicepreședinte executiv), Biró Rozália (președinta Consiliului Reprezentanților Unionali), Antal Arpad (primarul din municipiul Sfântu Gheorghe), Szabó Odon (deputat de Bihor), Tánczos Barna (senator de Harghita) și Csoma Botond (deputat de Cluj și membru în Consiliul Permanent al Uniunii).

Luni, partidele reprezentate în noul Parlament au fost chemate la Palatul Cotroceni pentru consultările oficiale cu președintele Klaus Iohannis în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru. Poziția a fost revendicată deja de liberali pentru Florin Cîțu.

Foto: Palatul Parlamentului. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Culisele compromisului Iohannis – Orban: Cum a renunțat președintele la varianta Ciucă și l-a acceptat pe Florin Cîțu ca propunere de premier

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

42 comentarii

  1. Lupta pentru Ciolan.
    Pentru români doar taxe si impozite.

    • Vai… ce vizionar sunteti!

    • Și cum ar trebui să împartă ministerele? Să dea cu banul?

    • Doamna Şoşoacă!
      Vă rog!
      Mediator!

    • Eh, răutăți… Care-i problema?
      Ca votant al unuia dintre cele trei partide vreau să văd că fac ce au promis, și pentru asta trebuie să obțină posturi, că nu cred că o să se îndeplinească promisiunile singure dacă aleșii stau pe margine. Bine nici dacă au posturi nu e o garanție, dar măcar o speranță… Așa că eu le doresc să apuce bine ciolanul și să treacă treabă.

    • @Anonim, cu cât vor crea mai multe posturi cu atât cresc șansele de realizare a obiectivelor din Programul de Guvernare, că vor lucra mai mulți la ele, nu?!

    • @Radulescu Marcel
      Eh, nu chiar, să nu exagerăm. Sigur că nu e bine să fie create posturi inutile.

  2. Poate are şi opoziţia 5% idei bune.

  3. Asta e ca să dea mumu la PSD, noi ne-am înțeles sâmbăta, ca lumea sa facem figuratie

  4. Nu este normal ca un partid ce a câștigat alegerile să nu fie la guvernare. Atunci ce rost mai au voturile sau referendumurile dacă nu se pun în aplicare și vă mirați de ce nu iese lumea la vot. O ambiție prostească de a molăului divizează românii mult intre și te miri de ce apar partide extremiste. Voința și votul poporului trebuie repectate iar președintele să fie al tuturor românilor să fie un mediator să nu mai încalce legea să își respecte atribuțiile.

  5. Eu de abia aștept să fie un guvern majoritar fară PSD dar cu USR să facă exact ce a promis : oprirea tăierilor ilegale de lemne, tăierea tuturor pensiilor speciale si plătite in baza contribuției, restructurarea aparatului de stat si concedierea bugetarilor care taie frunze la câini, eliminarea tuturor pensionarilor care lucrează la stat să meargă în privat sa cumuleze pensia cu salariul , alegeri locale în două tururi etc astea sunt cateva promisiuni pe care de urgență de cum ajung la guvernare sa le pună in aplicare să nu își dezamăgească electoratul că la alegerile viitoare se muta la aur…////

    • Mai întâi trebuie sa votam și după aia sa cerem

      Asta ar putea să învețe poporul român. Dar nu pare să învețe.

      Adică le dai cam in scârbă 15% celor de la USR, adică ii forțezi sa intre în coaliție cu PNL și UDMR. Și apoi aștepți minuni cu păduri și anticorupție.. UDMR se va opune cumplit la legi mai aspre pentru defrișări ilegale sau la votul pentru primari in doua tururi. Vor amenință că ies de la guvernare și guvernul cade. Și USR nu va avea prea multe de făcut, au doar 15%

    • Silicoane, iar te plangi ca muierea si le cauti scuze celor de la USRPlus? Cat de penibil esti in tentativa de a cauta scuze pentru viitoarea guvernare esuata a lui Barna & Ciolos. Cat vroiai sa le dea romanii celor de la USR+, un 50% asa in scarba? 15% este procentul pe care il merita la ce mizerie colcaie in partid si asta ti-o spune un votant USRPlus care nu asteapta minuni de la acest partid. USRPlus a luat in scarba 15% deoarece au un electorat tanar si inteligent, electorat care nu s-a lasat pacalit si care a vazut furtul voturilor de la Sectorul 1. Pe ei nu poti sa-i minti si sa-i manipulezi si nu au fost de acord cu maniera in care a castigat Clotilde, asa ca i-au penalizat pe cei de la USRPlus la aceste alegeri. Electoratul USRPlus nu se compara cu electoratul PSD-ului si al PNL-ului iar daca Barna si Ciolos nu inteleg acest lucru, la urmatoarele alegeri or sa aiba un procent alcatuit dintr-o singura cifra.

  6. Și cine-i împiedică să între la guvernare? Oh, wait… faptul că n-au cu cine să facă majoritate. Cum crezi că ar putea trece de votul parlamentului un guvern psd? Gargară de pe margine, e tot ce pot să facă…

    • Anonim: Sa nu vina ziua in care voi romanii veti dori o guvernare social democrata. Pentru cultura ta trebuie sa stii ca Romania nu este formata numai din tefelisti si hipsteri.

    • E aiurea sa lipesti pe un partid eticheta, hipsteri. Ce psdisti sunt toti hoți? Nu! Unii sunt hoți, aia cu funcții, restul s prosti, aia care îi votează:)

  7. Se prefigureaza un mega-esec la fel cum a fost CDR-ul din 1996. Nicun partid nu are chef de reforme seriose, reforme care sa-i deranjeze pe cei cu functii si venituri importante. Vor trage fieare in alta directie, iar rezultatul final va fi nul. PSD va profita din plin de situatie ca sa-si recastige voturile pierdute.

  8. Echipa PNL pentru negocierea programului de guvernare este de vis! De vis urât!

    • De ce, nu-ti plac cumva Alina Gorghiu, Florin Roman, Raluca Turcan și Daniel Fenechiu?!

    • Ăștia care zici tu nu-mi plac, iar ăia care zic eu (Danca, Bușoi și Leureanu) sunt proști făcuți grămadă

    • Exact. PNL și Orban au reușit o performanță electorală foarte buna, ținând cont de ce oameni au în frunte. Și nu sunt ironic.

      Priviți cine e parte la negocieri: Rareș Bogdan, Sigartau, Busoi, Fenechiu, Florin Roman, Gurghiu, Țurcan, Danca, Leoreanu.. Asta e tot ce are acum în frunte PNL-ul? Horror, frate. Catu pare singura opțiune decenta aici.

      Liberalii ar trebui sa ii pupe tălpile lui Iohannis, că au stat atât timp călare pe popularitatea lui și mai dau și prim-ministrul acum

    • Silicoane, incepusesi bine analiza pana ai dat cu muci-n fasole cand ai pomenit de Citu si ai terminat absolut horror cand ai pomenit de Iohannis. Baaaa, nebunule, Iohannis i-a adus pe liberali la 25% si pe PSD-isti la 30%. Iesi din bula ta si gandeste cu capul, nu cu picioarele.

  9. Într-adevăr nu are PSD 50 % din voturi dar totuși este câștigătorul clar al alegerilor iar majoritatea parlamentară se formează în jurul PSD. Acest partid a câștigat împotriva tuturor mai ales a președintelui care și-a încălcat grosolan atribuțiile, împotriva presei aservite PNL premiata cu zeci de milioane de euro

    • si cum face guvernul daca nu are majoritate in parlament, lazarus?

    • @Luis, dar totuși, citește dreaq articolul din Constituție referitor la numire și desemnare, că e pe înțelesul tuturor, ce tot pui aceeași placă!
      Nu interesează pe nimeni frământările tale filosofice…

  10. @ Gigel : tu chair crezi ca partidul tău pe care l-ai votat , în speță USR, are chef de reforme serioase ??? Cine are de gând să se ia de bugetari sau de pensiile speciale ? Te înșeli amarnic prietene. Partidele merg pentru bunăstarea lor și a clientelei politice.

  11. Curaj, Alina!

  12. Au facut romanii mutre la USR-PLUS, ca-s nu stiu cum, ca nu stiu ce. Rezultatul: A (i)UR-eala coclita cel putin 4 ani pe banii nostri (6.000 de coco pe luna pentru dementii aurari domnii senatori si deputati). Asa ca: HAI USR-PLUS!

    • Partea proasta e că puteam scoate UDMR din ecuație daca USR lua 20%. Acym nu se mai poate. Sa vedeți ce contre vor pune cei de la UDMR la o grămadă de reforme. Inclusiv PNL se va folosi de ei: spuneți voi că nu vreți, că noi scădem electoral, daca ne opunem pe fata.

      Până la urma, aste e procentul de oameni care vor schimbări mai rapide in Romania: 15% Până nu creste acest procent nu vom avea reforme profunde în niciun domeniu. O sa baltim, un pic in fata Bulgariei..

  13. Ca sa vezi comedie pe cine au pus liberalii sa negocieze cu usr plus, pe pensatul scarmanat Rares Bogdan,Alina Ghorghiu mare fana psd si admiratoare a puscariei la domiciliu a hotilor si pe Busoi un alt fost pdlist hotoman

  14. Si pe Florin Roman cea mai mare javra pesedista din pnl, ptiuuuu

  15. Porcsalmi ala de la udmr a demisionat. Deci nu va participa la negocieri.

  16. Ăștia care zici tu nu-mi plac, iar ăia care zic eu (Danca, Bușoi și Leureanu) sunt proști făcuți grămadă

    • Cine se aseamănă se adună.
      Viitorul României arată pur și simplu înfiorător când vezi ce nume sinistre sunt pe lista de “negociatori”.
      USR-PLUS defilează cu țuțării lui Barna și cu o echipă majoritară de la PLUS sau controlată într-un fel sau altul de către Cioloș.
      Abia aștept să se termine restricțiile, să pot să îmi iau tălpășița.

  17. @Luis, dar totuși, citește dreaq articolul din Constituție referitor la numire și desemnare, că e pe înțelesul tuturor, ce tot pui aceeași placă!
    Nu interesează pe nimeni frământările tale filosofice…

  18. Nu vad nici un comentariu care sa indemne partidele care vor sa intre in coalitie sa lase orgoliiele afara. Sa inceapa odata pentru totdeauna discutii pentru binele tarii. Putin ma intereseaza cine este premier, ministrul nu stiu carui minister. Pe mine ma intereseaza sa se inceapa in sfarsit reconstructia tarii. Daca tot ne certam aiurea pro sau contra vreunui partid in loc sa le cerem/ impunem sa ne serveasca pe noi cetatenii, atunci nu suntem cu nimic mai breji decat ei. Sa terminam odata pentru totdeauna vrajba intre noi. Ne-am canibalizat intre noi a proasta, iar ei au jucat tontoroiul pe grumazul tarii. Cat le vom mai permite politicienilor sa-si faca mendrele pe banii nostri? Nu ei sunt vinovati, ci noi ca am dormit in izmene in timp ce ei se imbogateau fara numar. Acum tara asta are nevoie sa fie guvernata de oameni care au realizat ceva notabil in meseria pe care au avut-o. Ce este atat de greu de inteles? Meritocratie, dragilor! Nimic mai mult.