G4Media.ro

Bătălia peștelui. Franța amenință să întrerupă alimentarea cu energie insula Jersey din…

Sursa foto: Pexels.com

Bătălia peștelui. Franța amenință să întrerupă alimentarea cu energie insula Jersey din cauza noilor condiții de pescuit impuse după Brexit/ Guvernul britanic, acuzat că a autorizat prea puține nave și a pus noi condiții pescarilor

Parisul și Londra se opun noilor condiții de pescuit impuse marinarilor francezi, ca prelungire a Brexitului. Franța amenință să întrerupă alimentarea cu energie electrică a insulei Jersey (nota red: cea mai mare din canalul Mânecii, în apropiere de Franța), scrie Le Monde, citată de Rador.

Miercuri, 5 mai, guvernul britanic și autoritățile din Jersey au denunțat cu indignare amenințarea implicită din partea Parisului de a întrerupe curentul pe insula anglo-normandă din cauza condițiilor de pescuit impuse marinarilor francezi după Brexit.

Un subiect exploziv pe parcursul negocierilor privind condițiile de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, accesul pescarilor europeni în apele britanice continuă să provoace fricţiuni, în ciuda acordului încheiat între Londra și Bruxelles, în vigoare de la 1 ianuarie.

Potrivit Parisului, Regatul Unit a publicat vineri o listă de 41 de nave franceze, din 344 de cereri, autorizate să pescuiască în apele Jersey, dar această listă este însoțită de noi cerințe „care nu au fost concertate, discutate sau notificate înainte” în cadrul acordului.

Marți, ministrul francez al Mării, Annick Girardin, a declarat că Franța este gata să recurgă la „măsuri de represalii”, dacă autoritățile britanice vor continua să restricționeze accesul pescarilor francezi la aceste ape. În fața Adunării Naționale, ea a făcut aluzie la posibilele repercusiuni asupra „transportului de energie electrică prin cablu submarin” care alimentează insula din Franța.

„Amenințările la adresa insulei Jersey sunt în mod clar inacceptabile și disproporționate”, a denunțat un purtător de cuvânt al guvernului britanic, care a spus că „are încredere că Franța va a utiliza mecanismele” prevăzute de acordul post-Brexit „pentru a rezolva problemele”.

„Aceasta nu este prima amenințare din partea francezilor pentru Jersey sau Marea Britanie de când am încheiat acest nou acord”, a declarat ministrului de Externe al insulei, Ian Gorst, pentru BBC. „Ar fi disproporționat să taie curentul doar pentru că trebuie să oferim detalii suplimentare, astfel încât să putem rafina licențele de pescuit” , a spus el.

Într-un comunicat publicat marți, guvernul din Jersey a asigurat că „a acordat licențe de pescuit în conformitate cu acordul comercial” încheiat între Bruxelles și Londra la sfârșitul lunii decembrie. Acesta din urmă prevede o perioadă de tranziție până în vara anului 2026, când pescarii europeni vor renunța la 25% din capturile din apele britanice.

Între timp, pescarii din Uniunea Europeană îşi păstrează accesul garantat la zonele cuprinse între 6 și 12 mile marine în largul coastelor britanice, care sunt pline de pești și adesea mai liniștite pentru navigație, zone unde mergeau în mod tradițional.

Totuşi, pentru a obține această autorizație, navele trebuie să le demonstreze autorităților britanice că au pescuit deja în această zonă în perioada de referință 2012-2016. Și tensiunile au reapărut în ultimele zile, pescarii plângându-se de încetineala Londrei în a le elibera licențe.

Dimitri Rogoff, președintele comitetului regional pentru pescuit din Normandia, a avertizat că o sută de bărci franceze intenționau să meargă joi în portul Saint Helier, capitala insulei Jersey, pentru a-și arăta nemulțumirea. Premierul britanic Boris Johnson a estimat că orice posibilă blocadă a porturilor din Jersey de către pescarii francezi „ar fi complet nejustificată” , cerând o „dezescaladare a tensiunilor”.

Totuşi, el a afirmat că va trimite două nave de patrulare „ca măsură de precauție”, spune o declarație din Downing Street, și a profitat de un apel cu ministrul insulei, John le Fondré, pentru a-și reitera „sprijinul neclintit pentru Jersey”. Ministerul francez al Mării a declarat că a solicitat Comisiei Europene, singura împuternicită să negocieze cu Regatul Unit, să obțină „clarificări” .

Un purtător de cuvânt al Comisiei intervievat de AFP a amintit, luni seară, că „orice condiție” trebuie notificată cu un timp de preaviz suficient, astfel încât cealaltă parte să poată „comenta sau adapta”. „Mai mult, astfel de condiții nu pot fi discriminatorii pentru pescarii noștri”, a spus ea, confirmând că Comisia va contacta autoritățile britanice.

Situația este cu atât mai complexă cu cât Bruxelles-ul și Londra încă nu au reușit să cadă de acord asupra adoptării cotelor de pescuit pentru stocurile partajate între UE și Regatul Unit pentru 2021.

Sursa: Le Monde/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

 

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Pomana e pentru morti, nu pentru vii.

  2. Ati vazut documentarul Seaspiracy?
    Distrugeti planeta ma prostilor cu abatoarele alea plutitoare !!!

  3. Taierea curentului nu este o masura putinista cumva? Vad ca UE este din ce in ce mai ipocrita, pe de-o parte zbiara despre democratie si drepturile omului, pe de alta parte se comporta cam bolsevic. Daca are proleme cu UK sa le rezolva legal in fata unui tribunal international.

    • De ce ar fi putinista?
      Daca e teritoriu britanic si nu le permit francezilor sa pescuiasca in apele din care, de fapt, se vede mai aproape casa lor, doar pentru ca asa s-au infoiat politicienii, sa le dea britanicii lumina.
      Aha, e mai scump? Pai si pestele devine mai scump asa.
      Daca vrei sa pastrezi un teritoriu britanic (sula-n coasta) in coasta francezilor trebuie sa accepti si pretul aferent