Bătrâna Americă: Octogenarii se luptă pentru cele mai puternice funcții în stat, iar 35% din senatorii SUA au peste 70 de ani
Moartea de vineri a senatoarei americane Dianne Feinstein a reprezentat o dublă lovitură pentru Statele Unite: Pe de o parte, America a pierdut „unul dintre cei mai buni funcționari publici pe care i-a văzut vreodată California și întreaga națiune”, în cuvintele vicepreședintelui Kamala Harris, citată de CNN. De cealaltă parte, publicul american și-a amintit încă o dată cât de bătrâni sunt atât de mulți dintre cei mai puternici oameni din statele lor. Spre exemplu, 35% din senatorii SUA au peste 70 de ani, conform fiscalnote.com.
Feinstein s-a stins din viață la 90 de ani, după 29 de ani în care a ocupat funcția de Senator de California în cadrul Congresului American. Moartea senatoarei a venit la doar câteva luni după un incident în care, în timp ce trebuia să lua parte la un vot, femeia părea să nu realizeze ce se întâmplă.
Replica „Doar votează cu da” a senatorului Patty Murray, care stătea lângă Feinstein, a stârnit îngrijorarea că cea mai în vârstă membră a Congresului nu mai avea capacitatea mentală de a-și îndeplini corespunzător funcția, scrie The Washington Post.
Incidentul a avut loc în condițiile în care, în 2023, media de vârstă a senatorilor americani este de 65.3 ani, scrie Institutul de Cercetare Pew. 54% dintre senatorii americani sunt născuți între anii 1928 și 1964.
Media de vârstă a senatorilor crește de la an la an, în vreme ce membrii Camerei Reprezentanților, camera inferioară a Congresului, devin ceva mai tineri, însă și media lor de vârstă este de 57.9 ani. Trebuie menționat și faptul că Nancy Pelosi, președintele Camerei mai “tinere” este unul dintre cei mai bătrâni politicieni de rang înalt ai țării, la 83 de ani.
Această problemă nu îi afectează doar pe democrați, totuși. Republicanii nu sunt într-o situație mult mai bună, în condițiile în care la sfârșitul lui august, Mitchell McConnell, liderul minorității în Senat și unul dintre cei mai influenți membri ai Partidului Republican a încremenit efectiv vreme de jumătate de minut în fața camerelor la un eveniment din Kentucky, raportează NBC News. Este a doua oară în ultimele luni în care bărbatul de 81 de ani a trebuit să fie escortat fizic din fața reporterilor pentru a-și reveni din șoc.
O situație similară cu cea a Congresului se regăsește și în Justiție, mai precis la Curtea Supremă, cea mai înaltă autoritate legislativă a Statelor Unite. Cei nouă judecători supremi ai țării sunt numiți pe viață de președinte, iar la momentul actual, cel mai bătrân judecător încă în funcție este Samuel A. Alito, în vârstă de 73 de ani. La polul opus este Amy Conney Barrett, la 51 de ani.
Notabil este faptul că mulți dintre judecători nu erau tocmai tineri când au fost numiți în funcție, dar ei înlocuiesc o generație de legiuitori chiar mai în vârstă și care și-au încheiat recent activitatea. În 2018, Anthony M. Kennedy s-a retras din funcție la 82 de ani. A fost urmat în 2020 de Ruth Bader Ginsburg, care deținea încă funcția când a murit, la 87 de ani. Ultima oară când un scaun al Curții a fost eliberat a fost în 2022, cu retragerea lui Stephen G. Breyer, la 84 de ani.
Și scaunul prezidențial este obiectul unei competiții între politicienii octogenari. La 80 de ani, Joe Biden este cel mai în vârstă președinte din istoria instituției, fapt pe care rivalul său electoral, Donald Trump, nu se sfiește să-l puncteze public.
Trump glumește pe seama vârstei lui Joe Biden și a problemelor sale de memorie, în ciuda faptului că el însuși a fost cel mai bătrân președinte din istoria națiunii, înainte să piardă funcția în favoarea politicianului din Delaware. La 77 de ani, dacă Trump câștigă al doilea mandat, va fi mai în vârstă decât era Biden atunci când a preluat funcția, în 2021.
Photo 27064695 © Joe Sohm | Dreamstime.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii