Băutorii de cafea au un risc mult mai mic de recidivă a cancerului intestinal, potrivit unui studiu
Persoanele cu cancer de intestin care beau între două și patru cești de cafea pe zi au șanse mult mai mici de a-și vedea boala reapărută, potrivit unui studiu citat de The Guardian.
De asemenea, persoanele cu această boală care consumă această cantitate sunt mult mai puțin susceptibile de a muri din orice cauză, arată studiul, ceea ce sugerează că această băutură îi ajută pe cei diagnosticați cu cel de-al doilea cancer care ucide cel mai mult în Marea Britanie.
Experții au declarat că rezultatele sunt „promițătoare” și au speculat că, dacă și alte studii arată același efect, cei 43.000 de britanici diagnosticați anual cu cancer intestinal ar putea fi încurajați să bea cafea. Boala răpește aproximativ 16.500 de vieți pe an – 45 pe zi.
Un studiu realizat de cercetători olandezi și britanici pe 1.719 pacienți cu cancer intestinal din Olanda a constatat că cei care au băut cel puțin două cești de cafea au avut un risc mai mic de reapariție a bolii. Efectul a fost dependent de doză – cei care au băut cel mai mult au văzut că riscul lor a scăzut cel mai mult.
Un studiu realizat de cercetători olandezi și britanici pe 1.719 pacienți cu cancer intestinal din Olanda a constatat că cei care au băut cel puțin două cești de cafea au avut un risc mai mic de reapariție a bolii. Efectul a fost dependent de doză – cei care au băut cel mai mult au văzut că riscul lor a scăzut cel mai mult.
Pacienții care au băut cel puțin cinci cești pe zi au avut cu 32% mai puține șanse decât cei care au băut mai puțin de două cești de a-și vedea reapărut cancerul intestinal, potrivit studiului, care a fost finanțat de World Cancer Research Fund (WCRF) și a fost publicat în International Journal of Cancer.
În mod similar, un nivel mai ridicat de consum de cafea pare să fie strâns legat de șansele de supraviețuire ale unei persoane.
Din nou, cei care beau cel puțin două cești pe zi aveau un risc mai mic de a muri, în comparație cu cei care nu consumau cafea. Și, la fel ca în cazul riscului de recidivă, cei care au consumat cel puțin cinci cești și-au văzut probabilitatea de a muri scăzând cel mai mult – cu 29%.
Se estimează că oamenii din Marea Britanie beau aproximativ 95 de milioane de cești de cafea pe zi.
Șefa echipei de cercetare, Dr. Ellen Kampman, profesor de nutriție și boli la Universitatea Wageningen din Olanda, a declarat că boala revine la una din cinci persoane diagnosticate cu ea și poate fi fatală.
„Este intrigant faptul că acest studiu sugerează că băutul a trei sau patru cești de cafea poate reduce reapariția cancerului intestinal”.
Cu toate acestea, ea a subliniat că echipa a descoperit o asociere puternică între consumul regulat de cafea și boală, mai degrabă decât o relație de cauzalitate între ele.
„Cu toate acestea, avem speranța că această constatare este reală, deoarece pare să fie dependentă de doză – cu cât se bea mai multă cafea, cu atât mai mare este efectul”, a adăugat ea.
Studiul este cel mai recent care arată că cafeaua reduce riscul de cancer. Există deja dovezi solide că aceasta reduce riscul de cancer de ficat și de uter și unele dovezi că face același lucru pentru cancerul gurii, faringelui, laringelui și al pielii. De asemenea, cafeaua este deja asociată cu un risc mai mic de apariție a cancerului de intestin.
Prof. Marc Gunter, coautor al studiului și titular al catedrei de epidemiologie și prevenire a cancerului din cadrul școlii de sănătate publică de la Imperial College London, a declarat că rezultatele au fost „foarte provocatoare, deoarece nu înțelegem cu adevărat de ce cafeaua ar avea un astfel de efect la pacienții cu cancer de intestin”.
El a adăugat: „Dar sunt, de asemenea, promițătoare, deoarece ar putea indica o modalitate de a îmbunătăți prognosticul și supraviețuirea pacienților cu cancer intestinal.
„Cafeaua conține sute de compuși biologic activi care au proprietăți antioxidante și care pot fi protectori împotriva cancerului intestinal.
„Cafeaua reduce, de asemenea, inflamația și nivelul de insulină – care au fost legate de dezvoltarea și progresia cancerului intestinal – și poate avea efecte potențial benefice asupra microbiomului intestinal.
„Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe cercetări pentru a aprofunda biologia motivelor pentru care cafeaua ar putea avea un astfel de efect asupra prognosticului și supraviețuirii cancerului intestinal.”
WCRF a identificat acidul clorogenic, care se găsește, de asemenea, în varza kale, ca fiind un agent care ar putea oferi o parte esențială a explicației, datorită rolului său în gestionarea nivelului de glucoză din organism și în reglarea nivelului de insulină.
Apariția cafelei ca potențial protector împotriva cancerului este remarcabilă deoarece, până în 2016, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat-o ca fiind „posibil cancerigenă”, înainte de a se răzgândi deoarece nu existau dovezi care să susțină acest lucru.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank