Bazin de hidroterapie pentru afecţiunile animalelor, amenajat din fonduri proprii de o Universitate din Cluj
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca a amenajat, printr-o investiţie de 31.000 de euro, din fonduri proprii, un bazin de hidroterapie pentru afecţiunile animalelor.
„Investiţiile din fonduri proprii continuă la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, iar cea mai recentă achiziţie este un nou bazin de hidroterapie pentru afecţiunile animalelor, un aparat de ultimă generaţie, în valoare de 31.000 de euro, care suplimentează dotările Disciplinei Chirurgie şi ATI din cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară (FMV).
Astfel, deţinătorii de animale de companie, în special câini, vor putea apela cu încredere la specialiştii fizioterapeuţi ai facultăţii în vederea programării pentru şedinţe specifice, recomandate în cazul a numeroase afecţiuni. Noul bazin face parte din categoria Premium a firmei germane Physio-Tech, poate fi utilizat la hidroterapie, ca bandă de alergat sau pentru hidromasaj, prin intermediul unui dispozitiv special”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de instituţia de învăţământ superior.
Potrivit sursei citate, pentru pacienţii cu deficienţe neurologice, bazinul este dotat cu un cadru metalic capabil să menţină până la 70 de kg şi care include un ham specific pentru reabilitare, ataşat cu ajutorul unei lese/lonje. Totodată, pentru menţinerea sănătăţii, dar şi a siguranţei patrupezilor, bazinul are un sistem de filtrare şi de sterilizare a apei cu lampă UV.
„La fel ca oamenii şi animalele suferă din cauza diferitelor patologii ale cotidianului, de exemplu creşterea în greutate, inactivitatea, precum şi îmbătrânirea, dar şi ca urmare a apariţiei unor leziuni sau predispoziţii de rasă ce pot duce la durere în timpul mişcării. În apă, musculatura împreună cu tendoanele, oasele şi articulaţiile sunt eliberate de greutatea corpului, astfel încât mişcările sunt mai facile, fără durere. În acelaşi timp, rezistenţa apei face ca antrenamentul să aibă mai mult efect decât exerciţiile la sol. Temperatura este un alt parametru important care are efecte terapeutice benefice.
Apa caldă relaxează musculatura, în timp ce apa rece ajută circulaţia sangvină şi previne supraîncălzirea. Un bazin de hidroterapie face sesiunile de recuperare excepţionale, dar şi sigure pentru câini, iar în acest sens este stimulată funcţia de locomoţie. Ca metodă de fizioterapie, hidroterapia este superioară terapiilor clasice, având un impact pozitiv asupra sistemului musculo-scheletal, respirator, neuromuscular, dar şi al inimii şi circulaţiei sangvine”, a declarat dr. Mădălina Dragomir, din cadrul Disciplinei Chirurgie şi ATI (FMV), care este şi specialist în anestezie şi acupunctură veterinară.
Conform comunicatului menţionat, o şedinţă de tratament costă între 100-200 de lei, în funcţie de pacient, dar şi de patologia de care suferă, iar pentru pacienţii cu afecţiuni cronice sunt disponibile abonamente la preţuri preferenţiale. (Sursa: Agerpres)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii