BBC: Apar dovezi că versiunea Pazei de Coastă din Grecia nu stă în picioare în privința naufragiului în care au pierit 78 de migranți, alții 500 fiind căutați în continuare
BBC a obţinut dovezi care pun sub semnul întrebării versiunea Gărzii de Coastă a Greciei în legătură cu naufragiul care a avut loc marţi noapte în largul coastelor sudice, o tragedie în care au pierit sute de persoane, relatează news.ro
Analiza mişcărilor altor nave din zonă sugerează că vasul de pescuit supraaglomerat nu s-a mişcat timp de cel puţin şapte ore înainte de a se răsturna. Paza de Coastă susţine însă în continuare că, în aceste ore, ambarcaţiunea se afla pe un curs spre Italia şi nu avea nevoie de salvare.
ONU a cerut o anchetă privind modul în care Grecia a gestionat dezastrul, pe fondul afirmaţiilor că ar fi trebuit să fie luate mai devreme mai multe măsuri, pentru a iniţia o operaţiune de salvare de amploare.
Oficialii greci susţin însă că cei de la bordul ambarcaţiunii au refuzat ajutorul oferit cu câteva ore mai înainte de tragedie şi au spus că voiau să-şi continue cursa spre Italia. În plus, susţine Paza de Coasă, ei nu au fost în pericol decât cu puţin timp înainte ca nava lor să se scufunde.
Numai 104 persoane au fost salvate. Naufragiul s-a soldat, până acum, cu 78 de morţi, dar până la 500 de persoane sunt încă dispărute, potrivit ONU. Nava răsturnată avea circa 100 de copii în cală.
BBC a obţinut o animaţie computerizată a datelor de urmărire furnizate de MarineTraffic, o platformă de analiză maritimă. Datele arată ore întregi de activitate concentrată într-o zonă mică şi specifică, în care s-a scufundat ulterior ambarcaţiunea cu migranţi, punând sub semnul întrebării afirmaţia oficială potrivit căreia aceasta nu a avut probleme de navigaţie. Ambarcaţiunea de pescuit nu avea un dispozitiv de urmărire, aşa că nu este afişată pe hartă. Nici navele Pazei de Coastă şi cele militare nu apar în animaţia computerizată, ele nefiind obligate să îşi comunice locaţia.
Vasul supraaglomerat a fost fotografiat de mai multe ori înainte de a se produce tragedia.
Frontex, forţa de frontieră a UE, afirmă că a observat prima dată barca cu migranţi marţi, în jurul orei 08:00 GMT (11.00, ora României şi a Greciei), şi a informat autorităţile greceşti.
Alarm Phone, o linie telefonică de urgenţă pentru migranţii aflaţi în dificultate pe mare, spune că a primit un apel la ora 12:17 GMT (15.17, ora României), în care se spunea că ambarcaţiunea era în pericol.
BBC a folosit înregistrări video şi fotografii autentificate, precum şi înregistrări judiciare şi jurnale de navigaţie, pentru a analiza mişcarea navelor în zonă în orele următoare.
Animaţia care ilustrează traficul maritim arată o navă numită Lucky Sailor care a virat brusc spre nord la ora 15:00 GMT (18:00, ora României). Proprietarul navei Lucky Sailor a arătat BBC jurnalul său de bord şi a confirmat că i s-a cerut de către Paza de Coastă să se apropie de vasul de migranţi şi să le dea apă şi mâncare.
Aproximativ o jumătate de oră mai târziu, la ora 15:35 GMT, elicopterul Pazei de Coastă a găsit ambarcaţiunea cu migranţi. Autorităţile au continuat să susţină că aceasta se afla pe un curs stabil în acel moment.
Dar două ore şi jumătate mai târziu, în jurul orei 18:00 GMT, (21:00, ora României) o altă navă, Faithful Warrior, s-a deplasat în aceeaşi zonă şi a dat, de asemenea, provizii ambarcaţiunii.
Proprietarii navei Faithful Warrior au refuzat să dea detalii şi le-au spus jurnaliştilor BBC să se adreseze autorităţilor de anchetă.
Dar între timp a apărut o înregistrare video – care ar fi fost filmată de la bordul Faithful Warrior – care arată cum se livrează provizii către nava de migranţi prin intermediul unei frânghii întinse în apă. Nu se vede nicio altă navă. Serviciul BBC Verify a verificat imaginile şi a constatat că nava – care nu se mişcă în filmare – se potriveşte cu forma navei de migranţi văzută în fotografii, iar condiţiile meteo se potrivesc cu cele raportate la momentul respectiv. Nu se ştie cu exactitate când a fost filmat acest videoclip.
Între orele 19:40 şi 22.40, oficialii greci au susţinut iniţial că ambarcaţiunea păstra un „curs şi o viteză constantă”. Grecii spun că au observat nava de la o distanţă discretă, dar o imagine de aproape pe care ei înşişi au publicat-o ulterior – din această perioadă – sugerează că barca cu migranţi nu se îndreaptă nicăieri, ci staţionează.
Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat ulterior că Paza de Coastă a încercat să urce la bordul ambarcaţiunii pentru a evalua pericolul, dar că cei de la bord au îndepărtat o frânghie care fusese ataşată şi nu au dorit ajutor.
Toată activitatea maritimă din ultimele şapte ore între s-a concentrat în jurul unui anumit punct, sugerând că nava cu migranţi abia dacă s-a mişcat. Scara hărţii animate sugerează că aceasta a parcurs mai puţin de câteva mile marine, ceea ce este de aşteptat în cazul unei nave purtate de vânt şi de valuri în cea mai adâncă parte a Mării Mediterane. Acţiunile persoanelor aflate în dificultate la bord, care au legănat nava, ar fi contribuit, de asemenea, la orice mişcare.
În această perioadă, oficialii greci au insistat că nava nu avea probleme şi că, în schimb, se îndrepta în siguranţă spre Italia, astfel că Paza de Coastă nu a încercat să o salveze.
La ora 23:00, vasul s-a scufundat, cu sute de persoane la bord, iar animaţia de urmărire arată o frenezie de nave care vin în ajutor. Printre acestea s-a numărat şi Celebrity Beyond, de pe care au fost filmate secvenţe de după dezastru, trimise ulterior la BBC, potrivit news.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu