G4Media.ro

BBC: Arestările protestatarilor anti-monarhie din Scoția, care au manifestat după moartea Reginei…

sursa foto: Captură TV

BBC: Arestările protestatarilor anti-monarhie din Scoția, care au manifestat după moartea Reginei Elisabeta a II-a, îngrijorează militanții pentru libertatea de exprimare din Marea Britanie

Arestările protestatarilor anti-monarhie din Scoția, care au manifestat după moartea Reginei Elisabeta a II-a, îngrijorează militanții pentru libertatea de exprimare din Marea Britanie. transmite BBC.

Poliția din Scoția a arestat două persoane în ultimele zile, în timp ce un bărbat a fost arestat și eliberat în Oxford. Arestările au avut loc la evenimentele care au marcat moartea reginei și l-au proclamat pe regele Carol al III-lea noul monarh al Marii Britanii.

La Londra, în timp ce încep cozile oamenilor care vor să aducă un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a, poliția metropolitană a transmis că oamenii „au dreptul de a protesta”.

Duminică, o femeie în vârstă de 22 de ani a fost arestată, fiind acuzată că a încălcat liniștea publică în timpul proclamării Regelui Charles al III-lea. Ea a fost eliberată apoi, dar va fi audiată pentru protest.

În aceeași zi, Symon Hill, în vârstă de 45 de ani, a fost arestat sub suspiciunea de tulburare a ordinii publice după ce a strigat „Cine l-a ales?” în timpul unei alte ceremonii, în Oxford.

Poliția din Thames Valley a declarat că acesta a fost ulterior eliberat. Luni, un bărbat în vârstă de 22 de ani a fost arestat tot în legătură cu încălcarea liniștii publice după ce l-ar fi huiduit pe Prințul Andrew în timpul unei procesiuni regale în Edinburgh.

Ruth Smeeth, director executiv al Index on Censorship, a declarat că arestările sunt „foarte îngrijorătoare”, adăugând: „Trebuie să ne ferim ca acest eveniment să fie folosit, din greșeală sau intenționat, pentru a eroda în vreun fel libertatea de exprimare de care se bucură cetățenii acestei țări”.

Silkie Carlo, director al Big Brother Watch, a declarat că polițiștii au „datoria de a proteja dreptul oamenilor de a protesta la fel de mult ca și datoria de a facilita dreptul oamenilor de a-și exprima sprijinul, durerea sau de a-și prezenta respectul”.

Jodie Beck, ofițer de politici și campanii la Liberty, a declarat că este „foarte îngrijorător să vedem cum poliția își aplică puterile extinse într-un mod atât de sever și punitiv”.

„Protestul nu este un cadou din partea statului, este un drept fundamental”, a spus ea.

Tot luni, un protestatar care ținea o pancartă pe care scria „Nu este regele meu” în fața Parlamentului, înainte de sosirea regelui la Westminster Hall, a fost îndepărtat de poliție.

Poliția metropolitană a declarat că unui membru al publicului i s-a cerut să se mute din fața Palatului Westminster „pentru a facilita accesul și ieșirea vehiculelor prin porți”, dar nu a fost arestat și nici nu i s-a cerut să părăsească zona.

Met a răspuns, de asemenea, la o înregistrare video care circulă pe rețelele de socializare, în care se aude un ofițer cerând detalii despre un bărbat care a ținut în mână o bucată de hârtie albă și și-a exprimat intenția de a scrie pe ea „Nu este regele meu”. Ofițerul – care ar fi fost adus de la o altă forță pentru a ajuta Met – este auzit spunând că mesajul „poate ofensa oamenii”.

Într-o declarație a comisarului adjunct Stuart Cundy se arată următoarele: „Publicul are dreptul absolut de a protesta și am făcut acest lucru clar tuturor ofițerilor implicați în operațiunea extraordinară de poliție care are loc în prezent”.

Aproximativ 1.500 de militari vor lucra alături de polițiști și stewarzi civili pentru a gestiona numărul uriaș de oameni care se așteaptă să se adune la Londra în următoarea săptămână.

Noul comisar al Poliției Metropolitane, Sir Mark Rowley, a declarat că oamenii săi se confruntă cu o „provocare uriașă”.

„Vom avea un eveniment sigur, dar vom pune mii de ofițeri la dispoziție din cauza nivelului de securitate necesar și a milioanelor de oameni care vor dori să își prezinte omagiile”, a declarat el.

Purtătorul de cuvânt al primului ministru nu a dorit să comenteze arestările individuale, dar a declarat: „În sens mai larg, evident, aceasta este o perioadă de doliu național pentru majoritatea, marea, marea majoritate a țării.

„Dar dreptul fundamental de a protesta rămâne ca o piatră de temelie a democrației noastre”, a mai transmis acesta.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Incredibil ca mai exista miscari anti monarhie cand monarhia nu mai controleaza tara de zeci de ani :))

    • Hm, ma indoiesc ca exista „miscari” anti-monarhie… mai degraba sunt cativa suprati pe monarhie care, in MB, chiar au dreptul sa protesteze cu conditia sa nu deranjeze/lezeze pe cei din jurul lor.

    • Ce e incredibil e ca mai exista monarhisti in secolul 21.
      Ma rog, nici asta nu-i incredibil, a existat si va exista intotdeauna o masa mare de oameni pentru care gindirea critica e straina, ba chiar condamnabila.

  2. oamenii vor circ ca in SUA.
    este modelul civilizaţional al secolului 21.