BBC: Filtrul de conținut al Spotify nu reușește să blocheze versurile cu conținut explicit din zeci de hituri / Ce piese cu probleme figurează inclusiv coloanele sonore ale filmelor pentru copii
Tinerilor fani ai Oliviei Rodrigo, ai lui Eminem și ai altor vedete muzicale li s-au afișat versuri explicite pe Spotify chiar și atunci când utilizatorii au blocat conținutul explicit.
Serviciul de streaming afișează adesea pe ecran versurile originale ale unei melodii, care pot include insulte rasiale și înjurături, atunci când este redată versiunea curată „radio friendly”.
BBC a constatat că problema apare cu zeci de melodii mari ale unor artiști precum Dua Lipa, The Weeknd, Drake și Lil Nas X.
Spotify a refuzat să comenteze.
BBC înțelege că firma este conștientă de problemă și lucrează pentru a o remedia.
Spotify a introdus un sistem conceput pentru a face față conținutului explicit în 2018, după ce părinții au făcut presiuni asupra companiei, iar melodiile explicite sunt marcate cu un „E”.
Oricine dorește să evite să audă înjurături poate alege să blocheze conținutul explicit în setările sale, iar versiunile curate vor fi adesea oferite în schimb.
Cu toate acestea, versurile din baza de date a Spotify pentru multe dintre aceste versiuni editate pot fi identice cu cele originale, ceea ce înseamnă că oricine se uită la versuri va vedea cuvintele explicite.
În prezent, mai mult de o treime dintre melodiile din topul Spotify din Marea Britanie conțin versuri explicite. Dintre acestea, jumătate afișează versurile explicite pe ecran atunci când este redată ediția curată.
BBC a găsit alte 100 de piese afectate, inclusiv unele care figurează în coloanele sonore ale filmelor pentru copii sau în listele de redare pentru copii. Printre acestea se numără:
- Dua Lipa – IDGAF
- Olivia Rodrigo – Bad Idea Right?
- The Weeknd – Starboy
- Drake – Nice for What
- Kanye West – Gold Digger
- Eminem (feat Juice Wrld) – Godzilla
- Travis Scott – Goosebumps
- Megan Thee Stallion feat Nicki Minaj & Ty Dolla $ign – Hot Girl Summer
Spotify a părut să elimine miercuri versurile unui număr mic de melodii, după ce a fost alertat de BBC cu privire la această problemă.
BBC a descoperit, de asemenea, că pe desktop-uri sau laptop-uri, oamenii pot citi în continuare versurile versiunilor explicite ale melodiilor chiar și atunci când piesele sunt blocate, pur și simplu făcând clic pe numele pieselor dintr-o căutare sau din pagina de profil a artistului.
Spotify este cel mai popular serviciu de streaming muzical din lume, cu peste 500 de milioane de utilizatori.
James Roach, care produce muzică sub numele Midlo și a scris pentru site-ul de parenting Music Football Fatherhood, este tatăl a doi copii, dintre care unul abia descoperă muzica pe cont propriu.
„Este ceva la care nu te gândești cu adevărat până când ai un copil care are o vârstă la care poate începe să înțeleagă și să dea sens cuvintelor și limbajului”, spune el.
„Fiul meu are șapte ani și urmează să împlinească opt ani. Abia de curând a devenit o problemă, unde ar putea deveni o problemă, pentru că până acum nu citea nimic sau nu era atent, dar acum găsește muzică care îi place și poate citi bine.
„Copiii chiar vor să imite acești artiști și să cânte melodiile, dar uneori nu este întotdeauna 100% clar ce se spune.
„Așa că, într-adevăr, intri pe internet sau te duci pe aceste platforme pentru a vedea care sunt cuvintele reale. Și cred că asta face lucrurile și mai rele, pentru că le cauți. Citești fiecare cuvânt.”
Deezer dezvoltă o inteligență artificială pentru a detecta versurile explicite ale melodiilor
În calitate de producător, Roach spune că oamenii care încarcă melodii au opțiunea de a trimite versuri diferite pentru versiuni diferite ale melodiilor, dar suspectează că unii oameni sunt „leneși” și folosesc aceleași versuri atât pentru edițiile explicite, cât și pentru cele curate.
„Ți-ar plăcea să crezi că la sediul Spotify au un proces în vigoare”, spune el. „Este o surpriză faptul că externalizează”.
Spotify și alte companii de streaming de muzică se aprovizionează cu versuri de la o firmă numită Musixmatch, care se descrie ca fiind „cea mai mare colecție de versuri de melodii din lume, folosită de milioane de oameni pentru a obține instantaneu versuri sincronizate în timp”.
Musixmatch permite fanilor să adauge, să corecteze sau să traducă versuri în schimbul unor „kudos”. Compania nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Spre deosebire de filme și de unele servicii de streaming TV, muzica nu are un sistem de clasificare în funcție de vârstă pentru a evidenția conținutul potențial nepotrivit.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank