G4Media.ro

BBC: Nouă lucruri pozitive legate de schimbările climatice care s-au întâmplat în…

sursa foto: Unsplash/ Craig Cameron

BBC: Nouă lucruri pozitive legate de schimbările climatice care s-au întâmplat în 2023

Cheltuieli record pentru energie curată în SUA. O decizie marcantă pentru energia curată în sectorul energetic mondial. O creștere a numărului de procese împotriva poluatorilor. Un tratat pentru oceane care a durat 40 de ani. În acest an s-au înregistrat pași remarcabili în abordarea crizelor naturale și climatice, arată o analiză BBC (integral – aici).

Într-un an precum 2023, este firesc ca atenția noastră să fi fost atrasă de dezastrele de mediu care au dominat titlurile din media. Adăugați la aceasta  „predispoziția de a reține lucrurile negative cu prioritate” și puteți vedea de ce orice evoluție pozitivă din ultimele 12 luni poate trece neobservată, comparativ cu celelalte.

BBC a făcut o listă de nouă puncte remarcabile în domeniul mediului care s-au întâmplat în acest an:

1. Un impuls uriaș pentru energia curată

În SUA, tranziția către energia verde a primit un impuls masiv prin „Legea privind reducerea inflației”. Adoptată în 2022, legea include 369 de miliarde de dolari pentru acțiuni de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, de sprijinire a energiei curate și de încurajare a electrificării. A fost rapid salutată ca fiind cea mai mare investiție în domeniul climei din istoria SUA, deși acest lucru nu este deloc evident din numele legislației – ceea ce o face, poate, definiția unei victorii „silențioase” în domeniul climei.

2. Un punct de cotitură în ceea ce privește emisiile de energie

Lumea a fost așezată pe o traiectorie care prevedea ca emisiile din sectorul energetic să atingă un vârf în 2023. Energia din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară, a crescut mai repede decât cererea mondială de energie electrică, ceea ce înseamnă că, pentru prima dată, se preconiza că emisiile din acest sector vor scădea.

Este o piatră de hotar binevenită, care nu arată bine doar pe hârtie, ci reprezintă un punct de cotitură pozitiv important pentru schimbările climatice, potrivit autorilor care au făcut această predicție în aprilie. „Acest lucru marchează punctul în care emisiile din sectorul energiei electrice încetează să mai crească”, au scris Małgorzata Wiatros-Motyka, analist senior în domeniul energiei electrice la grupul de reflecție Ember, cu sediul la Londra, și colegii săi.

3. Producătorii de mase plastice, dați în judecată pentru poluare

Se estimează că, în fiecare an, la nivel mondial, se produc 460 de milioane de tone de deșeuri de plastic, iar aproximativ 22% din aceste deșeuri sunt aruncate în depozite necontrolate, arse în gropi deschise sau eliberate în mediul terestru sau acvatic. Acum, o reacție împotriva materialelor plastice de unică folosință este în creștere.

În 2022, Adunarea Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu a început să negocieze un Tratat global privind materialele plastice pentru a aborda poluarea globală cu plastic, cu scopul de a-l pune în aplicare până la sfârșitul anului 2024 – cu puține progrese până în prezent. Cu toate acestea, noi căi juridice permit oamenilor să ia problema în propriile mâini și să dea în judecată producătorii de materiale plastice pentru daune.

La începutul anului 2023, Danone, compania care se află în spatele unor mărci precum Evian, Activia și Volvic, a fost acționată în instanță de trei grupuri de mediu. „Suntem foarte surprinși de această acuzație, pe care o respingem cu tărie”, a declarat Danone într-un comunicat la acea vreme. Firma spune că ia măsuri cuprinzătoare pentru a reduce utilizarea plasticului, dezvoltând reutilizarea, consolidând sistemele de colectare și reciclare și dezvoltând materiale alternative.

Între timp, statul New York a dat în judecată PepsiCo pentru poluarea cu plastic care contaminează apa și dăunează vieții sălbatice din râul Buffalo. PepsiCo, producătorul de Pepsi, Doritos și alte gustări, este a doua mare companie alimentară din lume, după liderul industriei Nestle. BBC a contactat PepsiCo pentru comentarii, dar nu a primit niciun răspuns până la ora publicării.

4. Eliminarea celui mai mare baraj din America

Barajele de-a lungul râului Klamath din Oregon și California au redus foarte mult populațiile de somon. După zeci de ani de campanii, primul baraj a fost demolat în noiembrie 2023 – unul dintre cele trei care vor fi îndepărtate de-a lungul anilor în cadrul celui mai mare proiect de eliminare a barajelor din istoria Americii.

5. Un tratat pentru protejarea oceanelor

După decenii de negocieri, țările au convenit în sfârșit asupra unui tratat pentru a proteja oceanele lumii care se află în afara granițelor naționale.
Până acum, doar 1% din aceste ape erau protejate. Tratatul privind marea liberă oferă un cadru pentru crearea de zone marine protejate, un pas crucial pentru îndeplinirea obiectivelor de protejare a 30% din oceanele lumii până în 2030.

6. UE promite să devină prietenoasă cu pădurile

Uniunea Europeană oprește importurile de mărfuri și produse legate de defrișări, într-o acțiune descrisă de militanți ca fiind revoluționară.

Conform unui nou regulament care a intrat în vigoare în iunie 2023, importatorii de mărfuri precum soia, carne de vită, ulei de palmier, lemn, cacao, cafea și cauciuc „trebuie să poată dovedi că produsele nu provin din terenuri recent despădurite sau că nu au contribuit la degradarea pădurilor”, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat.

7. Defrișările din Amazon încetinesc

Alte vești promițătoare despre păduri au venit din Brazilia, unde rata defrișărilor din pădurea amazoniană a scăzut brusc, după ce noul guvern brazilian s-a angajat să oprească complet defrișările până în 2030 și a luat măsuri, inclusiv monitorizarea pădurii pentru activități criminale, cum ar fi tăierile ilegale. În Columbia, rata a încetinit, de asemenea, brusc.

8. Susținerea drepturilor indigenilor în Brazilia

Într-o altă victorie pentru comunitățile indigene și pentru mediu, Brazilia a susținut drepturile populației indigene asupra terenurilor lor ancestrale într-o hotărâre istorică.

Poporul Xokleng din zonele înalte ale statului Santa Catarina, în sudul Braziliei, fusese evacuat de pe pământurile sale, iar hotărârea le restituie teritoriul. Se crede că acest caz va crea un precedent important pentru multe alte revendicări ale grupurilor indigene din Brazilia.

9. Sprijin financiar pentru țările care au de suferit din cauza climei 

Națiunile care suferă din cauza secetelor și inundațiilor frecvente și care se confruntă cu amenințarea iminentă a creșterii nivelului mării au solicitat fonduri pentru a le ajuta să facă față impactului schimbărilor climatice.

În 2023, am început să observăm o schimbare în modul în care sunt auzite cererile. La COP28 din Emiratele Arabe Unite, liderii mondiali au convenit în cele din urmă să lanseze mult așteptatul fond pentru pierderi și daune cauzate de schimbările climatice. De asemenea, pentru prima dată în acest an a fost respectată o promisiune anuală de 100 de miliarde de dolari (80 de miliarde de lire sterline), așteptată de mult timp, pentru țările afectate de impactul climei.

 

Sursa: BBC

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează