G4Media.ro

BBC și-a încălcat propriile orientări editoriale de 1.500 de ori cu privire…

Sursa foto: Wikipedia / Panhard

BBC și-a încălcat propriile orientări editoriale de 1.500 de ori cu privire la războiul Israel-Hamas, potrivit unui raport publicat de The Telegraph

Numărul total al încălcărilor editoriale ale BBC, inclusiv imparțialitatea, acuratețea, valorile editoriale și interesul public, a fost de 1.553, scrie jpost.com.

De la începutul războiului dintre Israel și Hamas, BBC a încălcat de peste 1 500 de ori liniile sale directoare editoriale pentru reflectarea știrilor, potrivit raportului publicat sâmbătă de The Telegraph, bazat pe o cercetare condusă de avocatul britanic Trevor Asserson.

Cercetarea a analizat patru luni de producție a BBC la televiziune, radio, știri online, podcasturi și social media. În plus, o echipă formată din aproximativ 20 de avocați și 20 de cercetători de date a contribuit la cercetare și a analizat nouă milioane de cuvinte din producția BBC utilizând inteligența artificială (AI), a adăugat The Telegraph.

Cercetarea a constatat că a existat un „model profund îngrijorător de părtinire împotriva Israelului” și că Israelul a fost asociat cu genocidul de 14 ori mai mult decât gruparea teroristă Hamas în întreaga acoperire BBC analizată.

Alte concluzii ale cercetării au inclus minimalizarea repetată de către BBC a terorismului Hamas. În schimb, Israelul a fost prezentat de BBC ca o „națiune militaristă și agresivă”, se arată în raport.

Raportul a adăugat, de asemenea, că au existat jurnaliști BBC care și-au arătat simpatia față de Hamas, unii dintre ei sărbătorind actele sale de teroare din trecut.

Jurnaliști care susțin terorismul?

Cel mai problematic dintre canalele BBC s-a dovedit a fi BBC Arabic, raportul arătând că acesta a fost unul dintre cele mai părtinitoare canale media globale în ceea ce privește războiul Israel-Hamas.

Au fost scoase la iveală 11 cazuri în care BBC Arabic a reflectat războiul cu reporteri care au făcut declarații publice în sprijinul terorismului, în special al Hamas. Raportul a adăugat că telespectatorii canalului nu erau la curent cu aceste informații.

După atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, BBC a declarat că va descrie Hamas ca fiind o organizație teroristă acolo unde este posibil, notează The Telegraph.

Cu toate acestea, cercetarea a arătat că Hamas a fost recunoscută ca organizație teroristă doar de 409 ori din 12.459, totalizând 3,2%, în perioada de patru luni.

Răspunsul BBC

BBC a răspuns la raportul lui Asserson spunând că îl va „analiza cu atenție”, a adăugat The Telegraph. Unul dintre purtătorii de cuvânt ai corporației a menționat că au existat întrebări serioase cu privire la metodologia raportului, subliniind că acesta a folosit inteligența artificială în analiza sa.

„Nu credem că acoperirea poate fi evaluată doar prin numărarea anumitor cuvinte separate de context”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Laurence Julius, vicepreședinte al Adunării Naționale Evreiești, a declarat că ar trebui să existe o revizuire independentă a acoperirii Israelului de către BBC: „BBC, în calitate de cea mai influentă companie media din lume, cu o audiență globală de peste 500 de milioane de persoane, inclusiv lideri de opinie influenți, are datoria de a relata știrile cu acuratețe, fără părtinire sau denaturare și de a explica contextul. BBC a eșuat cu desăvârșire, alimentând în întreaga sa rețea un discurs anti-israelian și antisemit. Trebuie să se schimbe”.

Se pare că cercetarea a fost prezentată directorului general al BBC, președintelui și tuturor membrilor consiliului său de administrație.

Trevor Asserson, un avocat de origine britanică stabilit în Israel, monitorizează acoperirea Israelului de către BBC de două decenii, de la a doua Intifadă.

„Responsabilitatea BBC în calitate de serviciu public de radiodifuziune este de a furniza știri fără părtinire”, a declarat Asserson.

„Analiza noastră relevă o abatere semnificativă de la acest standard, în special în reportajele sale despre conflictul Israel-Hamas, unde radiodifuzorul a arătat o părtinire clară față de una dintre părți. Această părtinire a fost și mai pronunțată în conținutul în limba arabă al BBC.

„O astfel de conduită nu numai că încalcă Carta Regală a BBC, dar pune sub semnul întrebării și caracterul său adecvat pentru continuarea finanțării publice.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. The Telegraph – publicatia care a facut „studiul” este of portavoce a Partidului Conservator din UK. Acesta e partidul care a distrus economia si a propagat xenofobia si rasismul in ultimii 14 ani in UK. E ca si cum ai cita un „studiu” facut de RTV si ai avea pretentia sa te numesti site media de incredere. Se aude, G4Media?