Beijingul asigură că respectă statutul suveran al țărilor din fosta URSS, după scandalul declanșat de ambasadorului chinez la Paris
Ministerul chinez de Externe a precizat luni că respectă statutul suveran al tuturor țărilor care au făcut parte din fosta URSS, iar poziția Beijingului cu privire la Crimeea nu s-a schimbat, după scandalul declanșat de ambasadorul chinez la Paris, Lu Shai, care a pus la îndoială în mod public suveranitatea țărilor post-sovietice, transmite BBC.
„China respectă statutul suveran al republicilor” născute după dizolvarea Uniunii Sovietice, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, potrivit Le Figaro.
„După prăbușirea Uniunii Sovietice, China a fost una dintre primele țări care a stabilit relații diplomatice cu țările în cauză”, a spus ea. „De la stabilirea relațiilor diplomatice, China a aderat întotdeauna la principiul respectului reciproc și al egalității pentru a dezvolta relații bilaterale de prietenie și cooperare”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.
În pofida acestor clarificări, Lituania, Letonia și Estonia îi vor convoca luni pe ambasadorii chinezi în capitalele lor respective. „Cele trei state baltice îi vor convoca pe trimișii chinezi în cursul zilei de astăzi” pentru a cere clarificări, pentru a afla dacă poziția Chinei s-a schimbat în ceea ce privește independența și pentru a le reaminti că nu suntem țări post-sovietice, ci țări care au fost ocupate ilegal de Uniunea Sovietică”, a declarat șeful diplomației lituaniene Gabrielius Landsbergis, în marja unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE.
De notat că, oficial, China nu a recunoscut peninsula anexată ca parte a Rusiei.
Vineri, vorbind în direct la postul de televiziune francez TF1, Lu a declarat, în special, că fostele republici ale Uniunii Sovietice „nu au deloc un statut valabil în dreptul internațional, deoarece nu există niciun acord internațional care să le asigure statutul de țări suverane”.
În ceea ce privește apartenența Crimeei la Ucraina, Lu Shai a declarat: „Depinde cum priviți situația. Există o poveste aici. Crimeea a aparținut Rusiei încă de la început. Hrușciov a fost cel care a dat Crimeea Ucrainei în timpul Uniunii Sovietice.”
Diplomatul chinez a cerut, de asemenea, să se pună capăt „certurilor” pe tema frontierelor post-sovietice.
O zi mai târziu, sâmbătă seara, Ministerul francez de Externe a reacționat la declarația ambasadorului. Departamentul diplomatic a precizat că a „aflat cu îngrijorare despre declarația” ambasadorului chinez și a cerut oficialului de la Beijing să comenteze declarațiile acestuia, clarificând „dacă [aceste cuvinte] reflectă poziția oficială”.
„După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, comunitatea internațională a recunoscut Ucraina ca un nou stat în cadrul ONU – în cadrul granițelor care includ Crimeea”, a reamintit Ministerul francez de Externe, subliniind separat că anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 „în conformitate cu normele dreptului internațional este ilegală”.
Aproape 80 de eurodeputați au semnat luni o scrisoare deschisă adresată ministrului francez de externe, Catherine Colonna, cerând ca Lu Shai să fie recunoscut ca persona non grata, întrucât comentariile sale de vineri „depășesc discursul diplomatic acceptabil”.
Bloomberg a precizat că ambasada Chinei în Franța a șters transcrierea interviului cu ambasadorul de pe contul său WeChat. Interviul nu a fost publicat pe site-ul oficial al ambasadei.
Cu ocazia aniversării invaziei rusești în Ucraina, China a prezentat un plan pentru soluționarea pașnică a conflictului dintre Rusia și Ucraina, care consta în 12 puncte, printre care „încetarea ostilităților”, „reluarea dialogului direct”, „respectarea suveranității tuturor țărilor”, „încetarea sancțiunilor unilaterale”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii