Beijingul bate din nou la poarta Europei Centrale şi de Est
Beijingul adresează o nouă invitaţie la dialog și cooperare către cele 17 țări din Europa Centrală, de Sud și de Est cu care a format (în 2012, la Budapesta) „Grupul celor 17 + 1”, un grup care cuprinde Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord, Slovenia, Bulgaria, Croația, România, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia Letonia, Lituania – în timp ce Grecia s-a alăturat în primăvara anului 2019.
Potrivit unor informaţii ale site-ului Euractiv, dorind să menţină tradiţia întâlnirii anuale și privind totodată şi spre evoluţiile şi reconfigurările politice de pe cealălalt mal al Atlanticului, conducerea Chinei încearcă să organizeze un summit în februarie, „măcar online”. Conform unor informații în acest sens, chinezii par a se grăbi pentru că se tem că în curând se va încerca o reducere a influenței lor în Europa.
Cert este că, pe măsură ce schimbarea de „gardă” în SUA se finalizează și toată lumea – inclusiv Europa – așteaptă primele semne tangibile de la Joe Biden cu privire la intențiile sale, sunt puțini cei care se îndoiesc că jocurile geopolitice și economice globale nu vor fi resetate. China, ca superputere în creștere, este, fără îndoială, prima care știe acest lucru și se grăbește să ia măsuri, pentru a nu pierde sprijinul și legăturile pe care le-a câștigat cu efort.
Potrivit Euractiv, „diplomația chineză este în prezent extrem de activă în UE, încercând să influențeze relațiile acesteia cu noua administraţie americană a lui Joe Biden”. De asemenea, conform informațiilor site-ului, „China intenționează să discute despre o modalitate de combatere cu succes a pandemiei, dar și să ofere vaccinurile sale împotriva Covid-19”.
Comerț și vaccinuri
Se reamintește faptul că Beijingul colaborează cu multe dintre cele „17” ţări europene în cadrul marelui său plan pentru renașterea „Drumului Mătăsii” (Belt and Road Initiative). A încheiat deja acorduri cu unele țări pentru distribuirea vaccinurilor sale (Serbia și, eventual, Ungaria).
În același timp, este clar că va încerca să profite de orice „disfuncţii” și dezacorduri în cadrul UE – așa cum a făcut în prima perioadă a pandemiei, în primăvara anului 2020. Şi va face acest lucru profitând şi de uriaşa lichiditate de care dispune într-o perioadă în care Fondul de Redresare nu îi vizează pe toţi şi nu va începe să distribuie resurse înainte de această vară.
De asemenea, de notat şi că nici schimburile comerciale ale Chinei cu cele „17” ţări nu sunt deloc neglijabile. Valoarea lor în 2019 a fost de aproape 80 de miliarde de dolari, indicând o dinamică de creștere şi mai mare care a fost întreruptă însă de pandemie.
Sursa: Oikonomia / Traducerea: Carolina Ciulu (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii