G4Media.ro

Beijingul îl consideră pe Biden „iresponsabil” pentru că l-a numit din nou…

Sursa foto: Twitter / President Joe Biden

Beijingul îl consideră pe Biden „iresponsabil” pentru că l-a numit din nou pe Xi „dictator”: „Această afirmaţie este extrem de eronată. China se opune ferm”

China a criticat joi cuvintele preşedintelui american Joe Biden, care l-a numit din nou „dictator” pe şeful statului chinez Xi Jinping, la scurt timp după întâlnirea lor bilaterală de la San Francisco, transmite EFE, citată de Agerpres.

„Această afirmaţie este extrem de eronată şi constituie un act politic iresponsabil. China se opune ferm acesteia”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Mao Ning, într-o conferinţă de presă.

Biden a reiterat miercuri că omologul său din China este un „dictator” în timpul unei conferinţe de presă susţinută după ce s-a întâlnit cu el timp de mai bine de patru ore într-un conac cunoscut sub numele de „Filoli”, la aproximativ 40 de kilometri de centrul oraşului San Francisco şi în marginea summitului pentru Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC).

„Trebuie remarcat că întotdeauna există oameni cu motive ascunse care încearcă să instige şi să submineze relaţiile dintre China şi Statele Unite”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Potrivit lui Mao, „acei oameni sunt foarte conştienţi de cine încearcă să provoace relaţiile dintre China şi Statele Unite” şi a subliniat că sub acest aspect „nu vor reuşi”.

Biden i-a răspuns unui jurnalist care l-a întrebat pe preşedintele american dacă îl mai consideră pe Xi un „dictator”, la care liderul american a răspuns: „Este un dictator în sensul că iată un om care conduce o ţară, o ţară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”.

Preşedintele american l-a numit pentru prima dată pe Xi „dictator” la o strângere de fonduri care a avut loc în iunie pentru campania sa de realegere pentru scrutinul din 2024, declaraţie care a provocat o mare nemulţumire în China.

La un alt eveniment de strângere de fonduri de marţi la San Francisco şi în ajunul întâlnirii mult aşteptate, preşedintele SUA a declarat că RP China are „probleme reale”, fără a preciza exact ce a vrut să spună.

Este de aşteptat ca cei doi lideri să se întâlnească din nou săptămâna aceasta în cadrul segmentului la nivel înalt al summitului APEC, care va dura până vineri la San Francisco şi la care vor fi prezenţi şi preşedinţii Mexicului, Chile, Columbiei şi Vietnamului, precum şi prim-miniştrii Canadei, Australiei şi Japoniei, printre alţii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Redactia: Mao Ning – care-i prenumele, din astea doua?!
    a) Daca e Mao, nu merge sa ziceti, mai jos, „potrivit lui Mao”, caci e prea informal.

    b) Daca e Ning, atunci iar ati gresit, pentru ca prenumele sta intotdeauna inaintea numelui intr-un sir de substantive proprii care identifica o persoana.
    (Nota: in actele de identitate exista rubrici, si e pozitionata rubrica „Nume” prima. De aceea apare ideea de militian ca pe turistul vesel il cheama Johannis Klaus Wener, cand pe el nu-l cheama asa: uitati-va cum ii este scris numele in legi, cand se publica in Monitorul Oficial.)

    • Aici a gresit altcineva, nu redactia. In unele culturi numele se scrie intotdeauna primul. Toate comunicatele si documentele oficiale din lume in care este mentionat liderul de la Beijing contin doar forma President Xi Jinping sau President Xi, niciodata President Jinping etc. In coreeana lucrurile stau la fel: KIM Jong Un, BAN Ki Moon ( fost SG ONU), LEE Myung Bak (fost presedinte sud-coreean) etc. Si in ungara avem aceeasi situatie. In limba materna se numesc ORBAN Viktor, VARGA Judith etc. Nu este cazul in japoneza, unde avem Prime-Minister Shinzo ABE sau Prime-Minister ABE. Asadar, MAO este numele de familie al persoanei si este folosit corect in acest caz.

    • Bun, am inteles.

      Atunci, pentru dezambiguare, poate ar fi o idee buna sa fie scris MAO Ning, pe stilul Nicusor DAN. Ca sa deosebesti prenumele de NUME.

  2. Cum se face ca dictatorii, desi au cam tot ce pot visa, tot nu sunt multumiti? Pare ca toti sunt disperati dupa demnitate. Toti ar vrea sa fie respectati, nu temuti. Adica ceva ce nu vor putea avea niciodata, prin natura lucrurilor. Ironic, nu? 🙂

    Asta e o lectie care ar trebui predata elevilor, la Educatie Sociala: politician de varf, manelist plin de bani, birocrat mufat la robinetul bugetului cu pensii speciale si spitale separate, cocalar temut de tot cartierul toti cauta demnitatea, daca te uiti atent.

    Pare, deci, ca demnitatea e mai valoroasa decat banii si puterea, pana la urma, odata ce toti cei care nu o au incearca din greu imposibilul: sa o castige. 💡

  3. e un adevarat festival al democratiei China.

    • da mai bula, asa e, insa in pandemie ati facut exact cum v-au dictat, inclusiv prin s.u.a.

  4. Spune-tii pr o stului ca e pr o st. Si-o sa vedeti reactie.

  5. nu e dictator Xi !
    ce daca e iubit ca Erdogan, ca Putin, ca Bashar, ca Kim, si lumea ii voteaza cu 99%, iar opozitia nu exista pentru ca si ei ii iubesc pe maretii lideri?