Beijingul salută „rezultatele pozitive” ale dialogului despre climă cu Washingtonul
Guvernul chinez a salutat joi „rezultatele pozitive” ale discuţiilor despre climă purtate în ultimele zile cu Statele Unite în California, în vederea pregătirii conferinţei ONU privind clima, COP28, de la Dubai, transmite Nesw.ro.
Cele două ţări, care sunt cei mai mari emiţători de CO2 din lume, „au avut un schimb de opinii complet şi aprofundat şi au obţinut rezultate pozitive în ceea ce priveşte dezvoltarea cooperării bilaterale şi a acţiunilor privind schimbările climatice”, a precizat Ministerul chinez al Mediului într-un comunicat, scrie AFP.
John Kerry l-a primit sâmbătă pe omologul său chinez, Xie Zhenhua, în apropiere de Palm Springs.
Discuţiile dintre cei doi s-au încheiat „cu succes” miercuri, a anunţat Ministerul chinez al Mediului într-un comunicat.
China şi Statele Unite au convenit, de asemenea, să „lucreze împreună pentru a face din COP28 un succes”, potrivit comunicatului.
Discuţiile au avut loc înainte de o vizită aşteptată a preşedintelui chinez Xi Jinping în Statele Unite săptămâna viitoare, pe fondul unei rivalităţi tot mai mari între cele două mari puteri economice ale lumii.
Şeful statului chinez urmează să se întâlnească cu omologul său Joe Biden la 15 noiembrie la San Francisco, cu ocazia primului summit între cele două puteri de un an, au declarat surse pentru AFP.
Aproape 200 de ţări se vor reuni la Dubai pentru COP28 începând cu 30 noiembrie, la sfârşitul unui 2023 marcat de creşteri record ale temperaturii, de o creştere a incendiilor şi de dezastre naturale care provoacă îngrijorare în întreaga lume.
Statele Unite şi China sunt responsabile împreună pentru aproape jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră.
Una dintre principalele mize ale summitului de la Dubai va fi definirea contururilor aşa-numitului fond pentru „pierderi şi daune”, adoptat în principiu la COP27 şi destinat să compenseze ţările cele mai sărace pentru consecinţele schimbărilor climatice.
Administraţia preşedintelui american Joe Biden nu se opune acestui fond, dar cere ca Beijingul să contribuie la el alături de ţările dezvoltate.
Beijingul, care pretinde adesea că este vocea ţărilor emergente, consideră că acestea din urmă nu ar trebui să fie supuse unor constrângeri care nu au fost niciodată impuse occidentalilor în timpul fazei lor de dezvoltare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank