G4Media.ro

Beijingul, Tokyo şi Seulul vor să „accelereze” negocierile către un acord de…

Sursa foto: Cosmina Fernoagă

Beijingul, Tokyo şi Seulul vor să „accelereze” negocierile către un acord de liber schimb

În faţa ofensivei vamale americane, Japonia, Coreea de Sud şi China au anunţat duminică dimineaţă că doresc să îşi consolideze cooperarea pentru a oferi firmelor un „mediu previzibil” şi să „accelereze” negocierile privind un acord de liber schimb, relatează agenția AFP, citată de News.ro.

Miniştrii industriei şi comerţului din cele trei ţări s-au reunit duminică la Seul, în contextul creşterii accelerate a tarifelor impuse de Washington.

Această reuniune tripartită de urgenţă este prima în acest format din 2020.

Economiile celor trei puteri asiatice rămân puternic dependente de exporturile lor şi fiecare a fost penalizată în grade diferite de politicile preşedintelui american Donald Trump.

Ministrul sud-coreean al industriei, Ahn Duk-geun, omologul său japonez Yoji Muto şi ministrul chinez al comerţului, Wang Wentao, au convenit să „continue discuţiile în vederea accelerării negocierilor pentru un acord trilateral de liber schimb cuprinzător” şi „echitabil”, conform unei declaraţii comune.

Discuţiile privind un astfel de acord au început în 2013 şi au continuat până în 2019, când s-au blocat. Acestea au fost relansate în 2024 în cadrul unui summit tripartit special care a reunit liderii celor trei ţări la Seul.

Deocamdată, „vom continua să lucrăm pentru a asigura condiţii de concurenţă echitabile la nivel mondial pentru a promova un mediu comercial şi investiţional previzibil, liber, deschis, echitabil, nediscriminatoriu, transparent şi favorabil incluziunii”, se adaugă în declaraţia comună.

Acest lucru contrastează puternic cu neîncetatele reveniri ale Washingtonului asupra politicii sale vamale, care exacerbează incertitudinea pentru întreprinderi.

Pentru cele trei ţări, obiectivul este de a-şi „intensifica treptat cooperarea” pentru a „crea un mediu comercial previzibil, a stabiliza lanţurile de aprovizionare şi a îmbunătăţi comunicarea privind controlul exporturilor”, insistă Seulul într-o declaraţie separată.

Mai general, Seulul, Beijingul şi Tokyo au convenit duminică să „colaboreze strâns” pentru a promova reforma Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi pentru a încuraja noi membri să adere la vastul Parteneriat economic regional cuprinzător (RCEP), care reuneşte China şi 14 ţări asiatice.

„Unilateralismul şi protecţionismul se răspândesc, exercitând o presiune puternică asupra comerţului mondial şi sporind incertitudinea. Cele trei ţări trebuie să îşi asume responsabilitatea (…) pentru menţinerea sistemului comercial multilateral şi promovarea integrării economice regionale”, a insistat guvernul chinez în declaraţia sa.

China, Japonia şi Coreea de Sud reprezintă aproximativ 20% din populaţia lumii, un sfert din economia mondială şi 20% din comerţul global.

Această reuniune tripartită are loc în urma aplicării de către SUA a unor tarife vamale de 25 % pentru oţel şi aluminiu, care au intrat în vigoare la jumătatea lunii martie, şi cu doar câteva zile înainte de impunerea unor suprataxe de 25 % pentru automobilele importate în Statele Unite începând cu 2 aprilie.

Japonia şi Coreea de Sud reprezintă 16% şi, respectiv, 15% din totalul importurilor de automobile din SUA, un sector important pentru economiile lor naţionale.

China, la rândul său, se confruntă cu o suprataxă vamală totală de 20 % pentru toate exporturile sale către Statele Unite.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Probabil că o să fie din ce in ce mai mulți americani care o sa regrete că au votat portocaliul

  2. Fiecare fată de pe MEDISIE21 e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.