G4Media.ro

Belarus, povestea unui comunism aproape perfect: Priveghiul dictaturii şi aşteptarea libertăţii

sursa foto: Facebook

Belarus, povestea unui comunism aproape perfect: Priveghiul dictaturii şi aşteptarea libertăţii

Chiar şi la începutul secolului al XX-lea, înaintea Primului Război Mondial, nu exista o noţiune clară de identitate bielorusă, se arată într-o analiză Info Sud-Est.

Răspândiţi la frontierele occidentale ale Imperiului rus, printre poloni, lituanieni, ucraineni şi evrei, de câte ori ţăranii bieloruşi erau întrebaţi ce sunt, răspunsul venea automat: „tutaiszy”. Adică, „de aici”, „oameni de- ai locului”.

Creştin ortodocşi, fără educaţie instituţionalizată şi lipsiţi de spirit identitar şi civic, bieloruşii nu au avut niciodată, până în 1918, stat propriu sau istorie naţională. Primul ziar în limba bielorusă a fost tipărit în 1906 iar prima gramatică a apărut abia în 1918, în timpul Primului Război Mondial, fiind scrisă de Branislav Taraşkevici. În 1919 a văzut lumina şi primul atlas etnolingvistic, cel al lui Arkad Smolici. După care, vreme de peste 70 de ani, bieloruşii au dispărut din nou din atenţia lumii.

Astăzi, Belarusul este prezent pe bancnota de 200 de dongi a Republicii Socialiste Vietnam, are un Premiu Nobel pentru Literatură (al Svetlanei Aleksievici) şi a ajuns, prin tânărul jurnalist Raman Pratasievici, în media din întreaga lume.

Cine este Aleksandr Lukaşenko?

Utimul dictator din Europa a câştigat ultimele alegeri prezidenţiale libere din Belarus în vara anului 1994, cu peste 80% din opţiuni. De atunci, orice scrutin electoral organizat în această ţară nu a mai fost nici reprezentativ şi nici democratic.

Lukaşenko, născut în 1954, a condus o fermă de stat (sovhoz) până când, în 1990, a decis să intre în politică, în ultimele zile ale existenţei URSS. Absolvent al unei Academii de Agricultură din Horki, actualul preşedinte a fost ales în parlamentul sovietic (comunist) al Republicii Sovietice Socialiste Bieloruse în 1990, pe fondul unei campanii virulente îndreptate împotriva corupţiei nomenclaturii de la Minsk şi Moscova. Acuzaţiile de corupţie formulate de Aleksandr Lukaşenko au privit inclusiv pe primul preşedinte al Bielorusiei independente, comunistul Stanislav Şuşkevici, şi pe prim-ministrul Viaceslav Kebici. Aşa a reuşit să îşi asigure, în 1994, o victorie zdrobitoare în alegerile prezidenţiale.

Începând cu 1995, Aleksandr Lukaşenko a introdus Belarus în rândul dictaturilor, nelăsând decât libertăţi anemice pentru contestatari. În referendumul organizat în 1995, fără un control al veridicităţii votului, s-a stabilit ca limba rusă să devină limbă de stat iar simbolurile naţionale belaruse (steagul alb-roşu-alb, adoptat şi de primul stat independent, în 1918) să fie înlocuite cu cele din perioada sovietică. Totodată, preşedintele Lukaşenka a decis instituirea unei Uniuni Rusia-Belarus, care presupune uniformizarea taxelor vamale, a preţurilor şi textelor legislative şi dispariţia controalelor la frontieră în perspectiva unor instituţii comune.

Din 1996, Aleksandr Lukaşenko a început să modifice textul Constituţiei, pentru a putea rămâne nelimitat la putere. Mai întâi, în 1996, un referendum a stabilit că poate beneficia de mai mult de două mandate pentru ca, în 2004, noua versiune a Constituţiei belaruse să nu mai prevadă limitarea mandatelor prezidenţiale. Ultima dată când Aleksandr Lukaşenko a candidat şi obţinut victoria în alegerile prezidenţiale a fost în august 2020.

sursa foto: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Belarus adica Weissrusland ,ukraina state create artificial.Ca si mare parte din Polonia!…

  2. se mai pregateste inca o colonie in laboratoarele din vest :)) pacat ca nu stiu ce-i asteapta: disponibilizari masive, cei la 45-50 de ani kaputt, economie de consum si ceva servicii, o emigratie masiva fiindca oricati arabeti smecheri ar aduce vesticii, nu se compara cu un fraier absolut din est care munceste zi lumina pe 2 lei si mai e si mandru de asta!

    • Mars la ambasada sa-ti iei mălaiul pentru minciunile debitate!

    • @jean valjean daca esti așa de mega entuziasmat de regimul din Belarus, de ce nu te muti sa trăiești acolo?
      De ce te mai chinui cu unii ca noi care vor sa trăiască altfel pe aici?

    • Eu am prins vreo 5 ani de munca sub Ceasca. O duceam bine, pentru ca eram meditator renumit cu piatza. Aveam si siguranta locului de munca. Dar prefer de o mie de ori sa fiu exploatat de astia unde traiesc acum! Nu imi pare rau de nimic de atunci.
      Nu stiu daca ai apucat vremea aia. Vazusem avocado si broccoli doar in filme. Prosciutto la fel. Apa calda nu prea era, uneori nici aia rece. Seara pe la 6 se oprea lumina pentru 2-3 ore. Aveam copil mic si ma sculam la 4 dimineata ca sa ii iau lapte de-ala din comertul socialist, ca de formula de bebei nici vorba. In apartament era frig. Si cate si mai cate, ne tinea ala vai de capul nostru.

    • Nu se muta oricine. Aia au mai multa identitate nationala decat badantele, oistenii si strehaienii. Avand un stat coeziv, nu ii vezi la cules de capsuni ca pe romani si marochini.

  3. Postacii rusi de mai sus demonstreaza, inca o data, ca Putin nu a renuntat la planul sau de a anexa Belarus.

    • ia zi, mai bine, bre, postacule pluserist, ce e neadevarat in ce am zis.

    • Corect, ai mega dreptate. Dar a fost oare vreodată Belarus altceva decât colonia Rusiei?
      Nu pot sa înțeleg cum ar putea un om intreg la minte aproba ce se întâmplă in Belarus.
      Doar handicapații mintal pot abera comentarii ca cele de mai sus.

    • @gunoi: Poate iti plac mai mult usecuricii tai. Citeste colea (luat la intamplare, sunt multe materiale pe tema asta):
      https://gazetadecluj.ro/masca-de-om-nou-se-sparge/
      „S-au întrebat mai mulți cum de „la un moment dat”, „ca la un semnal”, o mare parte din românii care aveau joburi importante peste hotare și care câștigau sute de mii de euro și-au lăsat banii, familiile, locurile de muncă la firme importante, avocați, doctori, specialiști IT, magistratura etc., și se întorc masiv în țară, mai întâi pentru „a salva Bucureștiul” sub aripa lui Nicușor Dan, mai apoi pentru „a salva România”, sub directivele lui Dan Barna. Este fix principiul de lucru al „cârtițelor” (înfiltrate în companii etc. și care oferă informații) și al „conservelor” (care se activează la un moment dat, la un semnal, până atunci acționând ca oameni „normali” în mediul în care au fost „depozitați”).”
      Exact asta m-a facut si pe mine sa am dubii. Eu locuiesc in America de Nord. Cu amarata mea de mate-info de la unibuc, mi-am cladit o cariera aici si am lucrat pentru companii mari. Nu m-as intoarce in Romanika la de-astia ca tine, la selly, la velea, la biencuta si cruduta, la becali si borcea pentru nimic in lume.

  4. ultimul dictator din europa? dar putin ce e? țar?

    • Depinde unde consideri Rusia. In Europa sau in Asia.

    • Spre deosebire de Belarus, Putin inca organizeaza alegeri de fatada pe care le castiga oarecum corect.
      De ex Rusia l-a avut presedinte un mandat pe Medvedev.
      Si inca o idee, 75% din populatia Rusiei locuieste pe continentul European, restul de 25% pe cel asiatic. Deci putem considera Rusia 3/4 europeana, 1/4 asiatica.

    • rusia ”poate fi considerata” partial europeana pe criterii rasiale, dar nu are restul caracteristicilor.

  5. Salut !
    Mai copii ai durerii !
    Va uzati senilele, pentru o cauza care nu este a voastra, nici a mea !
    N-ar fi mai productiv, sa va concentrati tirul pe harta
    Ro, unde, este atata de lucru!