Belarusul, apel la „pace” în conflictul dintre Rusia și Ucraina / Lukașenko, aliat al lui Putin: Să ne așezăm la masa negocierilor
Aleksandr Lukașenko, președintele belarus și aliatul-cheie al lui Putin, a făcut apel la pace între Rusia și Ucraina, în timp ce incursiunea Kievului în regiunea Kursk din Rusia intră în a treia săptămână, relatează Politico.
Apelul său, transmis presei de stat din Belarus și publicat parțial pe site-ul său web, urmează să fie prezentat duminică pe canalul rusesc de stat Rossia 1.
Referindu-se la conflictul de doi ani și jumătate care a început odată cu invazia Rusiei în Ucraina și care s-a soldat cu sute de mii de morți, Lukașenko a declarat „Să ne așezăm la masa negocierilor și să punem capăt acestei încăierări”.
„Nici poporul ucrainean, nici rușii, nici bielorușii nu au nevoie de el”, a continuat el în interviu. „Ei sunt cei din Occident, care au nevoie [de război]. Nu pot dezvălui aceste fapte, ele sunt absolut secrete. Dar uneori ei vorbesc deschis – oameni de rang înalt. Spun să se bată între ei – ucraineni, ruși – să moară toți în acest cazan.”
Sub Lukașenko, care este un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, Belarus a permis trupelor ruse să atace Ucraina prin teritoriul său. Rusia a staționat, de asemenea, arme nucleare în Belarus, spre nemulțumirea Uniunii Europene.
Pledoaria sa pentru pace are loc în timp ce cea mai importantă acțiune ofensivă a Ucrainei din războiul în mare parte defensiv de la invazia la scară largă a Rusiei intră în a treia săptămână. Armata ucraineană controlează acum peste 1 000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc în regiunea Kursk.
În contextul operațiunii Kursk, Lukașenko a trimis recent trupe la granița cu Ucraina pentru a „opri o posibilă pătrundere ucraineană”. În același timp, el susține că nu are resentimente față de Ucraina.
„Ucrainenii au văzut asta. Ne-au spus constant că nu au nevoie de război cu Belarus. Noi înțelegem acest lucru și spunem că nu vom lupta cu voi [ucrainenii]”, a declarat Lukașenko. Potrivit acestuia, Belarus și Rusia nu sunt interesate de extinderea liniei de frontieră. „Întreaga frontieră este de 1.200 de kilometri. Acum, districtul nord-estic al frontului este de 1.000. Suntem pregătiți pentru mai mult? Nu. Și Kursk a arătat acest lucru”, a adăugat Lukașenko.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.