G4Media.ro

Belgia ar putea rămâne fără locuri la terapie intensivă în două săptămâni…

sursa foto: Facebook/ Budeswehr

Belgia ar putea rămâne fără locuri la terapie intensivă în două săptămâni / Este țara cu a doua cea mai ridicată rată de infectare pe cap de locuitor din Europa, după Cehia

Belgia ar putea rămâne fără paturi la unităţile de terapie intensivă în două săptămâni dacă numărul persoanelor din spitale va continua să crească în ritmul actual, a declarat luni un oficial, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Ţară cu 11 milioane de locuitori, Belgia are a doua cea mai ridicată rată de infectare pe cap de locuitor din Europa, după Republica Cehă. Numărul de noi cazuri s-a dublat la fiecare 13 zile şi a atins un vârf de peste 18.000 la 20 octombrie, o creştere de aproape zece ori faţă de vârful din timpul valului din primăvară al pandemiei.

Numărul de pacienţi de la unităţile de terapie intensivă se dublează la fiecare opt zile – până la 757 duminică -, numărul total al persoanelor internate în spital fiind de 4.827.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Yves Van Laethem, a declarat într-o conferinţă de presă că, în Belgia, capacitatea de 2.000 de paturi la terapie intensivă ar putea fi ocupată în două săptămâni dacă actualul ritm de înmulţire a cazurilor continuă.

„În următoarele patru zile, până la sfârşitul săptămânii, ar urma să trecem de pragul de 1.000 de pacienţi la terapie intensivă”, a spus Van Laethem.

„Dacă această curbă nu se va schimba prin comportamentul nostru, ar urma să ajungem la 2.000 de pacienţi la terapie intensivă în două săptămâni, capacitatea noastră maximă”, a adăugat el.

Regiunea Bruxelles, una dintre cele mai afectate din Europa, a dispus sâmbătă ca toate centrele sportive şi instituţiile culturale să se închidă, iar intervalul de interdicţie de circulaţie este mai mare începând de luni.

Tot luni, 590 de persoane erau internate în spital, la fel ca în perioada de vârf a primului val, în martie-aprilie.

Belgia a avut săptămâna trecută o medie zilnică de 1.288 de noi infectări cu COVID-19 la 100.000 de locuitori. Cu un total de 10.810 morţi, are una dintre cele mai ridicate rate de deces pe cap de locuitor din lume.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Tarile care au densitate mare a populatiei, precum Belgia si Olanda, vor scapa primele de epidemia asta, pentru ca vor fi primele care vor atinge pragul de immunitate de grup (adica procentul minim de persoane infectate la care raspandirea virusului incepe se se stinga rapid). Adica epidemia se va consuma mai repede.

    • E posibil ,dar cu ce pret in vieti omenesti ? Isi asuma societatea o suta/doua sute de mii de morti in Belgia sau Olanda ? Asta daca imunitatea de turma dureaza ,ca si asta e neclar …

    • esti destept de crapi! Numai aberatii ai in cap si vad ca tu continui sa bati campii cu ideea de imunizare de grup lansata de niste tembeli. Nu mai suntem la 1918 ca sa ne imunizam in grup. Astazi exista tratamente si, in curand, vaccinuri. Spre deosebire de Romania unde se moare datorita bolilor cronice si datorita sanatatii proaste a oamenilor, in Belgia rata deceselor este mare datorita populatiei cu o medie de varsta inaintata. Asta este realitatea, in Europa de Vest populatia este imbatranita si peste tot poti vedea camine de batrani. In Belgia, oamenii la 70 de ani pleaca pe munte, joaca tenis si alearga cativa km saptamanal, spre deosebire de Romania unde la 70 esti ca si condamnat la moarte, mai ales daca iei un COVID.

    • postacule, Belgia are 11M. n-o sa moara 200k nici daca intrerup toate restrictiile maine
      treci la munca, wc-urile nu se spala singure

    • De fapt, cafeadedimineata, s-ar putea sa fie mai putini morti (nu si in Belgia, care a gestionat catastrofal epidemia in primavara) decit lalaind-o cu anii.
      Daca e ca la reactiile nucleare: neutronii incetiniti au mai multe sanse sa loveasca un nucleu?

    • Dar nu mai bine atingi imunitatea aia de grup prin vaccinare, care nu te omoara, decat prin infectare? Zic si eu.

      In plus vezi ca pragul despre care vorbesti nu este batut in cuie. Depinde printre altele si de densitatea populatiei, deci e posibil ca in tarile si regiunile cu densitate mare sa fie mult mai aproape de 100%.

    • @Vlad
      Heterogenitatea populatiei face ca pragul sa fie undeva intre 10 si 40%, dupa cate vad in literatura. Posibil mai sus in zonele cu densitate mai ridicata int-adevar, dar in acelasi timp, populatiile cu densitate mai ridicata pot genera in mod natura o heterogenitate mai mare (in comportament, mod de viata si relationare). Chiar si asa, efectul densitatii asupra vitezei de atingere a pragului este de asteptat a fi mai mare decat asupra heterogenitatii.
      @Cafeaua
      Cu cat dureaza mai mult epidemia intr-o populatie cu atat riscul de penetrare a virusului la cei vulnerabili (chiar si cand se iau masuri de protejare a lor, sau/si inteleg singuri si se protejeaza) creste. Cu alte cuvinte, cu cat dureaza mai mult epidemia, cu atat mai multi vornerabili vor fi atinci deci mai multi vor muri.
      @in general
      Masuri de ATENUARE (moderata) a vitezei de raspandire pot fi utile, dar daca se prelungesc devin mai omoratoare decat protejatoare. Adica fara evenimente si mari adunari de oameni, anumite masuri. Dar orice masura de restrictie generalizata, chiar si numai pe timpul noptii fac mai mult rau decat bine. La fel evitarea comunicarii si masurilor targetate catre cei vulnerabili este criminala.

  2. „Este țara cu a doua cea mai ridicată rată de infectare pe cap de locuitor”… nu puteau sa dea si ei o rata de infectare la suta de mii, sau la milionul de locuitori? A pus toata rata pe capul unui singur locuitor?
    :-)))

    • Pt „Domnul” geo . Eu vorbesc civilizat , am emis doar o opinie . Nu ma cobor la nivelul „Dvs” . Grobianismul nu se trateaza din pacate. Vine din lipsa de educatie ,asa ca sunteti incurabil. Mi-e mila de „Dvs” .
      Pt amicu : e posbil sa aveti dreptate , dar daca imunitatea nu dureaza decat cateva luni ? Am un prieten care s-a imbolnavit in Aprilie , a dezvoltat anticorpi (IGG 5,9 -ccea ce reprezinta o cantitate mare in organism) , iar in Septembrie si-a refacut testul IGG si anticorpii nu mai erau prezenti . Eu sper in aparitia unui vaccin la anu’ , ca nici eu nu-mi doresc s-o lalaim cu anii …

    • Cafeaua,
      Imunitatea este mult mai complexa decat anticorpii.
      Anticorpii sunt doar efectul eficientei scazute a liniei intai de aparare (sistemul imun innascut). Cu cat acela este mai slab, cu atat mai mult vei dezvoltat boala-simptome serioase. Si cu cat ai dezvoltat boala mai tare cu atat vei dezvolta si anticorpi mai tare, doar ca acesti anticorpi vin prea tarziu ca sa fie utili — utilitatea (si rolul lor biologic) este sa sara in lupta la o doua infectie. Ergo, daca sistemul imun inascut merge bine, n-ai nevoie de sistemul imun adaptativ (adica celulele B (care produc anticorpi) si celulele T).
      Deci, atentie cum crezi ca intelegi tu treaba cu anticoropii.