Belgia își întărește cooperarea cu NATO printr-un exercițiu multinațional în România
În contextul provocărilor tot mai mari de securitate din lumea de astăzi, cooperarea internațională a devenit mai crucială ca niciodată. De la agresiunile rusești din 2014 și 2022 din Ucraina, NATO și-a consolidat măsurile de descurajare de-a lungul flancului său estic, în special prin desfășurarea mai multor grupuri tactice multinaționale. În România, trupele din diferite națiuni lucrează împreună pentru a consolida atât securitatea colectivă, cât și interoperabilitatea, în special cea a Belgiei, potrivit Army Recognition citată de Rador Radio România.
În timpul unei demonstrații recente de la Cincu, elicopterele românești Puma, tancurile franceze Leclerc și unitățile de mortiere belgiene din Batalionul Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers au demonstrat puterea operațională a unui grup tactic multinațional al NATO. Această desfășurare a evidențiat capacitatea acestei unități de a mobiliza forțe care combină expertiza și puterea de foc pe teren.
Grupul tactic din România, condus de Franța, include în prezent unități belgiene, cu planuri de integrare a unei companii spaniole în viitor. Din iunie 2024, Batalionul de Infanterie Belgian 1C/1Gr, întărit cu elemente specializate de inginerie, artilerie, comunicații, medicale și logistică a reprezentat nucleul contribuției Belgiei.
Potrivit colonelului francez Jean Michelin, comandantul unității, acest grup multinațional are două misiuni esențiale. Pe de o parte, urmărește să descurajeze orice potențială agresiune pe flancul estic al NATO. Pe de altă parte, trebuie să fie gata să adopte imediat o poziție defensivă dacă există o amenințare directă la adresa teritoriului Alianței, în special în România.
Fiecare contingent aduce abilități specifice în funcție de capacitățile sale. Contingentul francez, care cuprinde o unitate de infanterie grea mecanizată, completează infanteria ușoară a companiei belgiene interarme. Această diversitate creează o complementaritate care întărește eficiența și versatilitatea grupului.
Colonelul Michelin subliniază importanța acestei structuri multinaționale, care permite NATO să demonstreze o cooperare tactică avansată. Această prezență colectivă ajută la consolidarea poziției descurajatoare a Alianței, arătând că membrii săi pot opera într-o manieră coordonată atunci când se confruntă cu potențiale amenințări.
Franța, în calitate de lider al acestui grup, este și partenerul Belgiei în programul Motorized Capability (CaMo). Acest proiect bilateral urmărește armonizarea capacităților motorizate ale ambelor națiuni, având ca rezultat o integrare consolidată pe teritoriul românesc.
Locotenent-colonelul belgian Van Dyck, comandantul 1C/1Gr și Reprezentantul Național Superior al detașamentului belgian, explică faptul că, prin integrarea companiei belgiene în cadrul grupului tactic condus de francezi, obiectivul este atingerea unui nivel de cooperare comparabil cu o structură națională. „Activitatea comună pe termen lung ne permite să depășim provocările, cum ar fi diferențele de limbă sau sistemele IT nealiniate. După patru luni, am realizat o integrare completă în cadrul grupului, întruchipând astfel spiritul programului CaMo.”
Pentru detașamentul belgian, această demonstrație marchează punctul culminant al misiunii în România. „Rotația a fost un succes. În patru luni, am atins un nivel operațional care ne permite să ne încheiem desfășurarea cu mândrie”, a declarat locotenent-colonelul Van Dyck. Batalionul 1C/1Gr va fi în curând înlocuit de soldați din Batalionul de linie 12/13, continuând angajamentul Belgiei față de această misiune colectivă de descurajare.
Prin prezentarea capacității forțelor aliate de a opera împreună, această desfășurare întărește securitatea europeană și consolidează legăturile dintre națiunile NATO într-o perioadă de tensiuni geopolitice intense.
Sursa: ARMY RECOGNITION / Rador Radio România / Traducerea: Cristina Zaharia
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank