G4Media.ro

Belgia va introduce serviciul militar voluntar, ca Olanda, pentru a avea mai…

Sursa foto: Facebook/ Belgian Army

Belgia va introduce serviciul militar voluntar, ca Olanda, pentru a avea mai mulți rezerviști

Ministrul belgian al apărării, Theo Francken, dorește să crească numărul rezerviștilor țării de la aproximativ 6 600 la 20 000 și, pentru a face acest lucru, speră să recruteze tineri pentru serviciul militar voluntar, scrie Euronews.

În urma unei inițiative similare anunțate recent în Țările de Jos, tinerii de 18 ani vor începe să primească scrisori în cursul acestui an pentru a-i încuraja să se înroleze în armată.

Belgia are în prezent o limită de 6.000 de rezerviști, un număr care a fost deja depășit.

Francken spune că au existat multe cereri, dar că toate programele de formare sunt complete și că nu există suficienți instructori pentru a face față unei cereri crescute de serviciu militar.

Planul lui Francken ar permite un număr suplimentar de 500 de rezerviști prin serviciul militar voluntar începând din 2026. Începând cu 2027, acest număr ar crește la 1.000 pe an.

Obiectivul său este de a recruta aproximativ 5.600 de rezerviști până în 2029.

Cei care aleg să se înscrie în serviciul militar îl vor face timp de un an și vor câștiga aproximativ 2 000 de euro pe lună, în conformitate cu salariul unui soldat debutant. Cei care decid să nu se înroleze în armată după un an, vor fi obligați să rămână rezerviști timp de 10 ani.

O inițiativă olandeză bazată pe modelul suedez

Țările de Jos au confirmat la sfârșitul lunii martie că intenționează să își dubleze personalul militar de la 70.000 la 200.000 până în 2030.

Tinerii de 17 ani vor fi rugați să completeze un chestionar în mod voluntar, dar acesta ar putea deveni obligatoriu în cele din urmă. În Suedia, este deja obligatoriu ca tinerii de 17 ani să completeze un sondaj amplu referitor la abilitățile, motivațiile și afinitatea lor cu apărarea.

Armata olandeză oferă deja persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani posibilitatea de a încerca o carieră militară timp de un an, un așa-numit „an de serviciu”.

Secretarul de stat olandez pentru apărare, Gijs Tuinman, speră că sondajul va încuraja mai multe persoane să participe.

Matthias, în vârstă de 18 ani, și-a început serviciul militar voluntar în armata olandeză în octombrie.

„Nu eram sigur dacă această profesie ar fi pentru mine, așa că am optat pentru anul de serviciu special pentru a putea încerca timp de un an”, spune el. Cu antrenamentul zilnic, primul ajutor în luptă și viața în cazarmă, săptămâna lui Matthias urmează același ritm ca cel al unui soldat de carieră.

„Oamenii vor să contribuie, dar nu au nicio idee despre ce înseamnă să faci parte din armată”, a declarat Erik Noordam, căpitan-locotenent în armata olandeză.

„Pragul pentru a aplica pentru un contract de lungă durată este destul de ridicat. Anul lor de serviciu sparge acest prag”, a adăugat el. „Anul de serviciu este o modalitate foarte simplă de a încerca armata”.

„În 2022, după invazia rusă din Ucraina, a devenit brusc relevant faptul că apărarea trebuie să crească. Atunci a devenit mult mai urgent”, a subliniat Noordam.

„Și tot atunci am decis să creăm anul de serviciu”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Sunt curios ce rezultate ar avea o astfel de inițiativă în România, unde mai mult de 3 divizii de rezerviști calificați în toate armele, unii in cele mai grele specialități, sunt un exemplu de umilință publică din partea actualilor conducatori.
    Oare tinerii își doresc o “previzibilă” si “motivantă” cariera a armelor, în serviciu voluntar, cand profesorii, mentorii si camarazii actualilor militari iși cer in stradă drepturile legale, neacordate de peste 7 ani?