Belgia va readuce etichetarea Nutriscore pe agenda Uniunii Europene/ În România, sistemul nu mai este folosit de anul trecut
Președinția belgiană a Consiliului UE va organiza în aprilie un simpozion științific pe tema controversatei etichetări nutriționale a alimentelor pentru a face „schimb de experiență” cu privire la acest sistem, redeschizând dezbaterea între statele membre care îl folosesc și cele care se opun adoptării sale la nivelul UE, scrie Euractiv.
Ideea este de a face un bilanț și de a „împărtăși experiențe cu diverse perspective cu privire la un sistem voluntar de etichetare pe partea din față a ambalajului deja introdus în unele țări ale UE”, potrivit programului președinției.
Simpozionul, programat pentru 25 aprilie, „va fi organizat la nivel de experți”, au declarat pentru Euractiv surse din cadrul președinției UE.
Lansat în Franța în 2017, Nutri-score este un sistem de etichetare cu coduri de culori, de la A-verde, care denotă „cel mai sănătos”, la E-roșu, care clasifică alimentele în funcție de valoarea lor nutritivă, calculată pe o porție standard.
De la sfârșitul anului 2023 se aplică un nou algoritm, cu parametri mai stricți pentru lapte și cereale pentru micul dejun, în timp ce uleiul de măsline și alte grăsimi de origine vegetală câștigă puncte față de clasamentul anterior.
În planul de acțiune care însoțește strategia emblematică a UE în materie de politică alimentară „De la fermă la furculiță”, Comisia Europeană a anunțat o etichetare nutrițională obligatorie a alimentelor la nivelul întregului bloc până la sfârșitul anului 2022.
Potrivit unui studiu realizat de Comisie în 2020, etichetele care utilizează coduri de culori în combinație cu un indicator gradat, cum ar fi Nutriscore, sunt candidatul cel mai bine plasat pentru a inspira modelul la nivelul UE.
Dar, la fel ca alte inițiative menite să „faciliteze trecerea la diete sănătoase și durabile” – după cum spune Planul de acțiune „De la fermă la furculiță” -, propunerea legislativă a fost amânată.
Oficialii Comisiei au declarat la sfârșitul anului 2022 că întârzierea a fost menită să evite polarizarea excesivă a dezbaterii, deoarece dosarul va fi discutat în Parlamentul European în apropierea alegerilor europene din iunie. De atunci, subiectul a fost scos din discuție.
Inițiativa belgiană ar putea să îl readucă în centrul atenției.
Nutriscore este un subiect care divizează foarte mult, deoarece sistemul francez este doar unul dintre sistemele de etichetare nutrițională utilizate în prezent în Europa. Alte exemple sunt „gaura cheii” în țările nordice și „simbolul inimii” în Finlanda.
Belgia face parte din coaliția internațională pentru guvernarea Nutriscore, alături de alte cinci state membre plus Elveția, încercând să facă sistemul compatibil cu diferitele orientări alimentare naționale.
Italia, cel mai vocal opozant al Nutriscore, promovează un sistem alternativ numit „nutrinform battery”. În cadrul unei dezbateri din 2020 între miniștrii agriculturii, Roma a obținut sprijinul altor șase țări din UE.
În noiembrie 2022, în timpul primei sale întâlniri cu omologii săi din UE, ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida, și-a reiterat aversiunea față de Nutri-score.
Sistemul Nutriscore, eliminat în România de ANPC
Etichetarea Nutriscore a fost folosită până de curând și în România, dar a fost interzisă de ANPC. Ordinul a fost dat în noiembrie 2022, iar magazinele au mai putut să afișeze etichetele respective până la 1 mai 2023.
Potrivit roaliment.ro, Nutri-Score este o etichetare care apare pe partea din față a ambalajului (FOPL), în stil semafor care utilizează o combinație de cinci culori și litere coordonate pentru a evalua cât de sănătos este un produs alimentar ambalat pe baza conținutului său de grăsimi, zahăr, sare și calorii per porție de 100 de grame sau mililitri. „A Verde” indică cea mai sănătoasă opțiune și„ E roșu” denotă cel mai puțin sănătos produs.
„Decizia României nu se bazează pe știință și sănătatea publică”, a declarat Serge Hercberg, fondatorul Nutri-Score, pentru Olive Oil Times. „Se bazează pe presiunea lobby-urilor. Poziția [ANPC] apare ca o negare a numeroaselor lucrări științifice care subliniază eficiența Nutri-Score în ceea ce privește sănătatea publică”, a adăugat el.
Oficialii ANPC au declarat că au impus interdicția adoptării Nutri-Score deoarece nu a fost aprobată pentru utilizare de către comercianții cu amănuntul din țară.
Interdicția aplicată de România seamănă cu o decizie a autorității italiene pentru protecția consumatorilor adoptată anul trecut, care a impus limitări severe asupra utilizării acestei etichetări, argumentând că Nutri-Score nu a putut informa cu exactitate consumatorii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu