G4Media.ro

Biroul Electoral al Municipiului București, despre renumărarea voturilor: Se impune interpretarea unitară…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Biroul Electoral al Municipiului București, despre renumărarea voturilor: Se impune interpretarea unitară a dispoziţiilor legale. Se poate realiza numai de Biroul Electoral Central

Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti precizează, joi, referitor la faptul că Biroul Electoral Sector 5 a admis cererile de renumărare a voturilor, în timp ce Birourile Electorale Sector 2, 3 şi 4 le-au respins, că se impune aplicarea corectă şi interpretarea unitară a dispoziţiilor privitoare la alegeri pe întreg teritoriul ţării, acest lucru putându-se realiza numai de la nivelul Biroului Electoral Central.

„Menţionăm că, potrivit art. 39 alin. 1 lit. e din Legea nr. 115/2015, Biroul Electoral Central primeşte şi soluţionează orice contestaţie cu privire la organizarea şi desfăşurarea alegerii autorităţilor administraţiei publice locale, altele decât cele care, prin legea mai sus menţionată, sunt date în competenţa birourilor electorale de circumscripţie sau a instanţelor judecătoreşti. Totodată, potrivit art. 39 alin. 1 lit. c din Legea nr. 115/2015, Biroul Electoral Central urmăreşte şi asigură respectarea şi aplicarea corectă a dispoziţiilor legale privitoare la alegeri pe întreg teritoriul ţării; asigură interpretarea unitară a prevederilor acestora. Facem precizarea că, din moment ce Biroul Electoral Sector 5 a admis cererile de renumărare, în timp ce birourile electorale sector 2, 3 şi 4 le-au respins ca inadmisibile, este evident că se impune aplicarea corectă a dispoziţiilor privitoare la alegeri pe întreg teritoriul ţării, precum şi interpretarea unitară a prevederilor art. 95 din Legea nr. 115/2015, aspect care se poate realiza numai de la nivelul Biroului Electoral Central”, se menţionează într-un comunicat de presă.

BEM menţionează că a transmis Biroului electoral Sector 5 contestaţia la hotărârea de renumărare a voturilor.

„Biroul Electoral al Circumscripţiei Electorale nr. 42 a Municipiului Bucureşti informează că, prin Hotărârea nr. 70/30.09.2020, Biroul Electoral de Circumscripţie Electorală nr. 5 Sector 5 a admis cererile referitoare la renumărarea tuturor buletinelor de vot din cele 197 secţii de vot de pe raza Circumscripţiei electorale a Biroului Electoral de Circumscripţie Electorală a Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti. Biroul Electoral al Circumscripţiei Electorale nr. 42 a Municipiului Bucureşti a transmis, spre competentă soluţionare, contestaţia înregistrată împotriva Hotărârii nr. 70/30.09.2020 a Biroului Electoral de Circumscripţie Electorală nr. 5 Sector 5”, se arată în comunicat.

Biroul Electoral de Circumscripţie al Sectorului 5 a admis miercuri sesizările formulate de PSD Sector 5, PNL Sector 5, Alianţei USR PLUS şi Asociaţiei Pro Rom Europa privind renumărarea buletinelor de vot din secţii.

Sursa Foto: Agerpres/ Autor: Nicoleta Colibășeanu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Nu-i problema, in scurt timp vom avea anticipate la S5….

  2. Ca de obicei justiția va interpreta legea pentru că nu sunt in stare sa aplice ce este scris!!!

  3. ”După lege, Biroul Electoral Central ar trebui să ia o decizie. BEC are în atribuții soluționarea acestor contestații și, dacă se constată că sunt fraude, are posibilitatea să dispună repetarea alegerilor în termen de două săptămâni. Deci toate discuțiile sunt marginale. Scrie în lege ce poate să facă Biroul Electoral Central. Acolo sunt judecători, sunt reprezentanți ai partidelor, sunt specialiști care știu ce au de făcut. De exemplu, în 1992 s-au renumărat voturile de la Alegerile Parlamentare în toată țara. S-a considerat că s-au făcut fraude pentru că au fost foarte multe voturi anulate. Scrie clar în lege, Biroul Electoral Central trebuie să facă lumină. (…) Nu are legătură ce fac procurorii cu soluția pe care trebuie să o dea BEC. Trebuie să soluționeze cauza repede, nu peste un an. Există un termen prevăzut în lege”, a declarat Augustin Zegrean.

  4. Dincolo de aceste încercări de a amâna practic demararea noilor mandate, ceea ce este in detrimentul cetățenilor, mi se pare de ne-acceptat, intr-o țara europeană, in 2020 la 30 de ani de la căderea comunismului, modul in care sunt tratate buletinele de vot și procesele verbale – legătura directa cu cetățenii. Dacă după 4 zile sunt așa, ce sa mai găsești după o luna! Ce contestații, ce renumărare?! Cei care au gândit posibile fraude mizează pe vulnerabilitățile procesului, care se văd clar in fotografiile respective!