Beneficiile somnului la locul de muncă, conform „experților”care dorm oriunde
Ei ațipesc în parcări, înainte de mersul la școală de după-amiază, în cabine de somn închiriate cu ora sau întinși în pat în timp ce lucrează de acasă.
Persoanele care își fac un obicei din a dormi la locul de muncă alcătuiesc un fel de societate secretă în rândul forței de muncă din SUA. Inspirați de faimoșii somnoroși Winston Churchill și Albert Einstein, cei care dorm în mod constant în ziua de azi se strecoară adesea în scurte pauze de odihnă, deoarece cred că această practică le va îmbunătăți performanțele cognitive, dar este încă stigmatizată, scrie Associated Press.
Mai multe studii au lăudat beneficiile somnului, cum ar fi îmbunătățirea memoriei și a concentrării. O siestă la mijlocul după-amiezii este norma în unele părți ale Spaniei și Italiei. În China și Japonia, somnul este încurajat, deoarece munca până la epuizare este văzută ca o dovadă de dedicare, conform unui studiu publicat în revista Sleep.
Cu toate acestea, în Statele Unite este greu să dormi câteva ore în timpul orelor obișnuite de lucru, unde persoanele care dorm pot fi considerate leneșe. Guvernul federal interzice chiar dormitul în clădirile sale în timpul serviciului, cu excepția unor circumstanțe rare.
Persoanele care sunt dispuse și capabile să sfideze status quo-ul sunt din ce în ce mai puțin ezitante în a descrie beneficiile unei doze de microsomn. Marvin Stockwell, fondatorul firmei de PR Champion the Cause, trage scurte sieste de câteva ori pe săptămână.
„Mă întineresc într-un mod în care sunt exponențial mai util, mai constructiv și mai creativ după un pui de somn decât sunt atunci când mă forțez să fiu obosit”, a declarat Stockwell.
Arta de a dormi
Somnul este la fel de important pentru o sănătate bună ca dieta și exercițiile fizice, dar prea mulți oameni nu beneficiază suficient de el, potrivit lui James Rowley, director de program al Sleep Medicine Fellowship la Rush University Medical Center.
„O mare parte are de-a face cu electronicele. Înainte erau televizoarele, dar acum telefoanele mobile sunt probabil cel mai mare vinovat. Oamenii le iau cu ei în pat și se uită”, a spus Rowley.”
Somnul nu este ceva obișnuit în mediul academic, unde există o presiune constantă de a publica, dar Julianna Kirschner, lector la Universitatea din California de Sud, își face siesta în timpul zilei atunci când poate. Kirschner studiază social media, despre care spune că este concepută pentru a furniza o dopamină în creier. Telespectatorii pierd noțiunea timpului pe aceste platforme, întrerupând somnul. Kirschner spune că nu este imună la această problemă – de aici și nevoia ei ocazională de a trage un pui de somn.
Cheia pentru un somn eficient este ca sesiunile de somn să fie scurte, a spus Rowley. Siestele scurte pot fi odihnitoare și sunt mai susceptibile de a vă lăsa mai alert, a spus el.
„Majoritatea oamenilor nu realizează că siestele ar trebui să fie în intervalul 15-20 de minute”, a spus Rowley. „Dacă durează mai mult, puteți avea probleme cu inerția somnului, dificultăți de trezire și sunteți amețit”.
Persoanele care se bazează în mod constant pe sieste pentru a compensa somnul insuficient ar trebui, probabil, să-și examineze și obiceiurile de culcare, a spus el.
Persoanele care se bazează în mod constant pe sieste pentru a compensa somnul insuficient ar trebui, probabil, să își examineze și obiceiurile de culcare, a spus el.
O chestiune de sincronizare
Mijlocul după-amiezii este momentul ideal pentru un pui de somn, deoarece coincide cu o scădere circadiană naturală, în timp ce puiul de somn după ora 18.00 poate interfera cu somnul nocturn pentru cei care lucrează în timpul zilei, a declarat Michael Chee, director al Centrului pentru Somn și Cogniție de la Universitatea Națională din Singapore.
„Indiferent de durata somnului, vă veți simți reîncărcați. Este o supapă de ușurare. Există beneficii cognitive clare”, a spus Chee.
O revizuire a studiilor privind somnul sugerează că 30 de minute este durata optimă a somnului din punct de vedere practic și al beneficiilor, a declarat Ruth Leong, cercetător la centrul din Singapore.
„Atunci când oamenii dorm prea mult, este posibil să nu fie o practică durabilă și, de asemenea, siestele foarte lungi care depășesc marca de două ore afectează somnul de noapte”, a spus Leong.
Experții recomandă setarea unei alarme pentru 20 până la 30 de minute, ceea ce oferă celor care dorm câteva minute pentru a adormi.
Dar chiar și un pui de somn de șase minute poate fi odihnitor și poate îmbunătăți învățarea, a declarat Valentin Dragoi, director științific al Centrului pentru restaurarea sistemelor neuronale, un centru de cercetare și tratament administrat de spitalul Houston Methodist și Universitatea Rice.
Împotriva tendinței
În timp ce somnul la locul de muncă este neobișnuit în SUA, unele companii și manageri îl încurajează. Will Bryk, fondatorul startup-ului de căutare AI Exa, este adeptul siestelor de 20 de minute și a comandat două cabine de dormit pe care angajații să le folosească în biroul său din San Francisco.
Producătorul de înghețată Ben & Jerry’s are o cameră de somn în sediul său din Vermont de câteva decenii, iar o mână de angajați o folosesc, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Sean Greenwood. „Angajații care se simt îngrijiți sunt mult mai predispuși să folosească acest spațiu în mod responsabil”, a spus el.
Arianna Huffington, autoarea celebră care a co-fondat site-ul de știri Huffington Post, a devenit o susținătoare a unui somn bun și a siestelor ocazionale după ce s-a prăbușit din cauza epuizării în 2007. Ea a instalat o sală de somn la fosta sa companie, care acum se numește HuffPo, și la Thrive Global, o companie de tehnologie pentru schimbarea comportamentului, unde este fondator și CEO.
„Dacă oamenii au stat treji toată noaptea din cauza unui copil bolnav sau a unui zbor întârziat, dacă au ocazia să tragă un pui de somn, … atunci vor fi mult mai productivi și mai creativi pentru restul zilei, în loc să se târască sau să încerce să își sporească energia prin mai multe cafele sau chifle cu scorțișoară”, a declarat Huffington într-un e-mail.
Kirsten Perez, în vârstă de 33 de ani, este o somnoroasă devotată. Obișnuia să folosească pauza de prânz de la serviciu pentru a trage un pui de somn în mașină. Când și-a luat propriul birou, a închis ușa pentru o siestă în timp ce stătea la birou.
În prezent, locuitoarea din Atlanta, care lucrează de acasă ca director de marketing la Nvidia, trage de obicei un pui de somn zilnic în pat. Ea setează o alarmă pentru 15 minute, adoarme într-un minut și se trezește cu 30 de secunde înainte ca alarma să sune.
„Îmi dau seama când raționamentul meu, starea mea de spirit scad, când simt că ziua se scurge”, a spus Perez. În aceste situații, ea se întreabă: „”Am o bucată de timp în următoarea oră sau cam așa ceva? Și apoi îmi dau seama când pot găsi 15 minute și mă găsesc la orizontală.”
Crearea de spațiu pentru somn
Somnul este acceptat și chiar o necesitate în unele profesii. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor încurajează somnul pentru asistentele care lucrează în ture de noapte. Dar multe asistente medicale nu pot dormi în spitalele în care lucrează pentru că sunt prea ocupate și nu au acces la paturi.
Asistentele „se luptă în mod regulat să aibă suficient timp să meargă la baie sau să iasă afară pentru a lua aer proaspăt, cu atât mai puțin să tragă un pui de somn”, a declarat un purtător de cuvânt al sindicatului National Nurses United.
Unele companii încearcă să umple golul. Inspirat de mama sa, care lucra ca asistentă medicală, Neil Wong a înființat Nap York, care oferă în Manhattan și Queens cabine de dormit ce pot fi închiriate pentru aproximativ 27 de dolari pe oră.
Printre clienții săi obișnuiți se numără cei care fac navete lungi, șoferi de livrări, un agent de securitate care are două slujbe cu normă întreagă și medici care lucrează la spitalele din apropiere. Nap York oferă, de asemenea, prețuri reduse la jumătate pentru lucrătorii esențiali, cum ar fi ofițerii de poliție, pompierii și personalul serviciilor medicale de urgență.
„În această societate, ai cu adevărat doar două locuri unde să dormi: ai patul de acasă și ai o cameră de hotel pe care o poți obține probabil cu 100 de dolari”, a spus Wong. „Nu există un al treilea spațiu care să fie liniștit, care să ofere puțină intimitate și în care să te poți odihni.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.