G4Media.ro

Benny Gantz, ministrul Apărării în Israel: „Rachetă sau tastatură, nu vom tolera…

sursa foto: timesofisrael.com

Benny Gantz, ministrul Apărării în Israel: „Rachetă sau tastatură, nu vom tolera pe nimeni care ne ameninţă poporul”

Ministrul Apărării din Israel, Benny Gantz, a transmis marţi, în prima zi a conferinţei Cyber Week 2021 de la Tel Aviv, un mesaj de fermitate faţă de „duşmanii” ţării, afirmând că, indiferent dacă e vorba de „rachetă sau tastatură, nu vom tolera pe nimeni care ne ameninţă poporul”, lansând însă în acelaşi timp şi un apel la cooperare în domeniul securităţii cibernetice între statele partenere.

„Atacurile asupra Israelului vor primi un răspuns adecvat”, a declarat şi general maiorul Tamir Heyman, director al serviciului de informaţii militare al IDF (Forţele Defensive Israeliene), care a ridicat premiul pentru securitate cibernetică la Cyber Week 2021, decernat chiar armatei.

El a mai afirmat că atacurile cibernetice trebuie tratate la fel ca cele care au loc în lumea reală.

Tamir Heyman a spus că, în cadrul recentei operaţiuni ‘Guardian of the Walls’ împotriva Hamas din Fâşia Gaza, informaţii adunate din mai multe surse, inclusiv din spaţiul cibernetic, au fost utilizate prin capabilităţi de procesare avansate, printre care şi inteligenţa artificială, şi au dus la rezultate operaţionale.

„Asta a permis IDF să funcţioneze mai bine, mai repede şi cu mai puţine victime”, a afirmat el. IDF a putut astfel să adune informaţii cu un mare grad de acurateţe privind locurile în care se aflau mai mulţi comandanţi de rang înalt din Hamas, lichidând mai mulţi dintre ei, a adăugat el.

Referindu-se la ameninţările cu care se confruntă în prezent Israelul, Heyman a spus că cele din spaţiul cibernetic apar constant.

„Putem să răspundem majorităţii ameninţărilor prin intermediul unor capabilităţi avansate de apărare. Israelul are un aparat de securitate avansat şi reuşeşte să dejoace mii de atacuri cibernetice zilnic”, a dat el asigurări.

Însă, ca şi în alte dimensiuni ale luptei, doar apărarea în sine nu este de ajuns. „Sunt necesari paşi suplimentari pentru a păstra supremaţia Israelului asupra duşmanilor săi”, a afirmat el, avertizând că toţi cei care atacă Israelul în aer, pe mare sau la sol trebuie să înţeleagă riscurile pe care şi le asumă.

Benny Gantz, ministrul apărării din Israel, a felicitat IDF pentru că a câştigat premiul pentru securitate cibernetică la ediţia din 2021 a Cyber Week şi a dat asigurări că ţara sa depune constant eforturi pentru a-şi îmbunătăţi securitatea cibernetică.

El a afirmat că în ultimii ani a existat o înmulţire semnificativă a numărului atacurilor comise de elemente ostile, inclusiv de Iran şi statele afiliate, care încearcă să obţină acces la sistemele IT ale infrastructurilor naţionale ale Israelului.

„Israelul a demonstrat abilitatea de a-şi dezvolta rezilienţa, avantajele tehnologic şi calitativ în regiune”, a afirmat Gantz.

Ministrul a reamintit că, în timpul operaţiunii ‘Guardian of the Walls’, Israelul a reuşit să-l elimine pe şeful diviziei cibernetice a Hamas, Juma Tahla, şi că IDF a distrus mai multe echipamente şi infrastructuri de care se folosea organizaţia jihadistă.

„Mesajul nostru este foarte clar: indiferent dacă e vorba de rachetă sau tastatură, nu vom tolera pe nimeni care ne ameninţă poporul. Multă muncă este necesară pentru a ne menţine avantajul în domeniu. Asta presupune crearea unui întreg ecosistem”, a spus ministrul israelian al Apărării.

„Facem apel la prietenii noştri din întreaga lume să facă schimb de informaţii şi expertiză şi să dezvolte noi capabilităţi. Noile grupuri de lucru pe care le avem cu SUA şi alte ţări sunt foarte importante. În acest context, Israelul vrea ca, împreună cu SUA, să se asigure că securitatea este menţinută şi în spaţiul cibernetic”, a mai afirmat el.

Gantz a subliniat că Israelul va continua să colaboreze cu toate organizaţiile relevante şi să-şi dezvolte capabilităţile, dotându-şi experţii în securitate cibernetică cu toate instrumentele de care au nevoie.

„Vom continua să acţionăm împotriva tuturor celor care ne ameninţă cetăţenii, fie că lansează rachete sau încearcă să atace un spital. La fel cum Israelul a învins în războaiele din Orientul Mijlociu, va avea câştig de cauză şi în înfruntarea noii ameninţări cibernetice. Statul Israel va rămâne cea mai puternică ţară din regiune şi în acest domeniu”, a încheiat el.

Brandon Wales, director executiv al Agenţiei americane pentru securitate cibernetică şi a infrastructurii (CISA), a spus, la rândul său, că „peisajul ameninţărilor cibernetice este mai dinamic ca niciodată”.

„Adversarii noştri sunt diverşi – de la state ostile, ca Rusia, China şi Iran – până la infractori cibernetici. În ultimul an am asistat la incident cibernetic după incident cibernetic”, a adăugat responsabilul american, afirmând că infractorii cibernetici au profitat de pandemie, pe care au folosit-o ca pe o oportunitate „de a fura date, de a-i viza pe dezvoltatorii de vaccinuri şi lanţurile de aprovizionare”.

„Trebuie să abordăm schimbările de mâine într-un ecosistem mai amplu. Trebuie să ne continuăm să ne întrebăm: Cum putem face reţelele mai sigure? Cum putem să ne asigurăm că va exista forţa de muncă în domeniu adaptată la asta? Ce inovaţii avem nevoie de a schimba paradigma în securitate cibernetică? Răspunsul trebuie să vină în urma unor consultări cu toţi actorii, de la marile companii, agenţii guvernamentale şi până la mediul academic. Avem nevoie de mai multă colaborare şi de mai multă inovare”, a subliniat Brandon Wales.

El a acuzat Rusia şi Iranul că au făcut eforturi pentru a se amesteca în alegerile din 2020, vizând sistemele de vot de la nivelul statelor, dar şi locale.

„Ritmul şi severitatea atacurilor au crescut, adversarii noştri recurg tot mai mult la atacuri cibernetice pentru a semăna discordie. Securitatea cibernetică nu mai poate fi ceva care apare după evenimentul propriu-zis”, a subliniat el, completând că „aşa cum tacticile se îmbunătăţesc, acelaşi lucru trebuie să se întâmple cu capabilităţile”.

Oficialul american a afirmat că CISA este angajată pentru a asigura o apărare cibernetică colectivă, la nivel internaţional, şi a făcut apel la cooperare la toate nivelurile guvernelor şi industriilor din toate ţările pentru a permite un răspuns rapid la astfel de riscuri.

„Niciun atac, niciun compromis nu trebuie să se producă mai mult de o singură dată. Trebuie să reducem la minim amploarea şi consecinţele împărtăşind informaţii despre grupurile criminale şi tacticile lor”, a mai spus Brandon Wales.

Lindy Cameron, director executiv al Centrului naţional de securitate cibernetică din Regatul Unit, a mărturisit marţi că participă pentru prima la o conferinţă alături de omologii ei după ce a fost numită în funcţie, în urmă cu un an.

„Pandemia de COVID-19 a adus o schimbare dramatică în modul în care trăim şi muncim, iar tehnologia a fost un mare sprijin în această perioadă dificilă. Securitatea cibernetică nu a fost niciodată mai importantă”, a subliniat ea.

Lindy Cameron susţine că centrul pe care îl conduce a răspuns la peste 3.000 de incidente care au vizat în primul rând serviciile sanitare, colaborând cu 5.000 de organizaţii pentru a le întări rezistenţa.

La fel ca şi omologii ei, ea a militat pentru intensificarea colaborării operaţionale între state. „Securitatea cibernetică nu poate fi asigurată de o singură organizaţie”, a afirmat Lindy Cameron, afirmând că serviciile de securitate publică, sectorul privat şi simplii cetăţeni trebuie să fie cu toţii implicaţi.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: timesofisrael.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Bravo!Vorbe, fapte …inteligenta.Cum ati reusit sa-i spionati pe toti cu programele de interceptare???Ce inseamna sa investesti in IQ…Ati invatat din istorie…Noi am ramas tot in prostie!

  2. vaccinul creat de musulmanul din germania e sigur de ati injectat aproape toata populatia?

  3. O fi program avansat dar de hotii si talharii din politia si justitia romana tot nu te poate apara.

  4. Bravo! Asa ar trebui sa procedeze toata lumea.