Bere cu savoarea Emiratelor, în prima microberărie din Golf
Într-un bar-restaurant din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, Chad McGehee inspectează rezervoarele de oțel în care fermentează primele beri din Golf, unde alcoolul a fost mult timp tabu, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.
Expatul american în vârstă de 42 de ani este unul dintre fondatorii Craft by Side Hustle, singura microberărie dintr-o regiune cunoscută cândva mai mult pentru bogăția sa petrolieră și conservatorism decât pentru turism.
Dar vremurile s-au schimbat în emirat, iar Chad McGehee intenționează să profite din plin de acest lucru. „Sperăm să facem din Abu Dhabi o destinație unde oamenii vin pentru bere, ca în Germania, New York sau San Diego”, a declarat el pentru AFP.
Spre deosebire de țările vecine, unde consumul și vânzarea de băuturi alcoolice sunt strict controlate sau chiar interzise, restricțiile au fost în mare parte relaxate în ultimii ani în diferitele emirate ale federației, cu excepția Sharjah, unde alcoolul este încă interzis.
Cu toate acestea, Abu Dhabi este primul care a depășit pragul simbolic al producției, chiar dacă aceasta nu poate fi utilizată decât pentru consumul la fața locului și, prin urmare, rămâne foarte limitată.
Bere cu arome locale
Pentru a se adresa iubitorilor de bere într-o țară în care 90% din populație este formată din străini, Craft by Side Hustle, care s-a deschis în urmă cu câteva luni, intenționează să ofere peste 75 de arome diferite pe tot parcursul anului, de la cele mai tradiționale la cele mai neașteptate.
Chad McGehee spune că folosește ingrediente locale, cum ar fi mierea sau curmalele, și lucrează chiar la beri cu arome din Golf, inspirate de un celebru desert oriental numit Oum Ali, sau Karak, un ceai cu lapte condimentat caracteristic regiunii.
„Vom folosi ceai negru, șofran și cardamom (…) În pahar va arăta ca Karak, dar nu va fi la fel de cremoasă”, spune el.
Antreprenorul a fost deja primul, în 2019, care a creat o marcă de bere și băuturi spirtoase din Emirate, Side Hustle, cu o cămilă distinctivă în logo, dar cu producția bazată în SUA. „La vremea respectivă nu era legal să producem aici”, spune el.
În 2021, autoritățile din Abu Dhabi au deschis discret o portiță în regulament, oferind unităților care servesc alcool posibilitatea de a obține „un permis de fermentare” pentru a-și produce propriile băuturi.
“Încarnarea schimbării”
„Tot ceea ce are legătură cu alcoolul este foarte important pentru că rupe cu interdicțiile care s-au consolidat în anii ’80 și ’90”, subliniază Alexandre Kazerouni, lector superior la Școala Normală Superioară.
“Majoritatea liderilor din Golf au optat la acea vreme pentru o linie conservatoare, pentru a ține în frâu amenințarea unei eventuale contestații la putere în numele islamului, inspirată de Revoluția islamică din Iran”, explică acest specialist în Golf.
Abia în anii 2000 Abu Dhabi a început să proiecteze o imagine mai liberală, relaxând treptat regulile sociale, în special în ceea ce privește consumul de alcool.
Andrew Burges, un expat britanic care locuiește în Emirate de 17 ani, spune că a fost martorul acestei evoluții. Dar „când mă întorc acasă, oamenii încă mă mai întreabă uneori dacă este în regulă să beau acolo”, spune el în timp ce savurează o bere la Craft by Side hustle, un proiect care, în opinia sa, ar putea contribui la schimbarea modului în care Abu Dhabi este perceput în străinătate.
Miza este mare pentru capitală, care își propune să atragă 39,3 milioane de turiști până în 2030, față de 24 de milioane în 2023, inclusiv vizitatori de o zi din celebrul emirat vecin Dubai, care și-a dezvoltat oferta turistică mult mai devreme.
Dar concurența nu se limitează la Emiratele Arabe Unite, majoritatea statelor petroliere din regiune încercând să atragă expați și turiști pentru a-și diversifica economiile.
„Există, de asemenea, o competiție cu Qatar și Arabia Saudită pentru cine va întruchipa schimbarea în regiune”, subliniază Alexandre Kazerouni.
Arabia Saudită, care găzduiește două dintre cele mai sfinte locuri ale islamului, a deschis în ianuarie primul său magazin de băuturi alcoolice, rezervat diplomaților nemusulmani. Dar consumul de băuturi alcoolice este în continuare interzis pentru ceilalți locuitori ai regatului și ar trebui să rămână așa, a declarat recent ministrul turismului din regat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank