G4Media.ro

Berlin: Referendum privind exproprierea a 240.000 de apartamente particulare pentru o presupusă…

Berlin: Referendum privind exproprierea a 240.000 de apartamente particulare pentru o presupusă stăvilire a creșterii chiriilor

Pe lângă votul pentru Bundestag, camera inferioară a parlamentului Germaniei, berlinezii vor decide asupra uneia dintre cele mai radicale legi locative din Europa.

Numeroși locuitori ai Capitalei Germaniei au devenit din ce în ce mai nemulțumiți de creșterea chiriilor, pe fondul sporirii în ultimii ani a atractivității orașului pentru cei din afară.

Militanții împotriva creșterii chiriilor au reușit să convoace referendumul de la Berlin după ce au strâns 346.000 de semnături în sprijinul propunerii lor – cu mult peste numărul minim necesar. Ei fac presiuni pentru a “expropria” casele de la companii imobiliare cu peste 3.000 de proprietăți.

Rezultatul referendumului nu va fi obligatoriu, dar susținătorii speră să forțeze administrația orașului să răspundă chiriilor în creștere, nivelul acestora crescând cu 85% între 2007 și 2019.

Creșterea a fost dureroasă pentru rezidenții din capitală, unde 80 la sută dintre oameni sunt chiriași și 19,3% dintre oameni trăiesc sub pragul sărăciei, comparativ cu 15,9% din țară în ansamblu.

Militanții dau vina pe marile grupuri imobiliare, precum Adler, care deține 20.000 de proprietăți în Berlin. În districtul Spandau activiștii susțin că încercarea Adler de a majora chiriile este ilegală, depășind un indice de referință legal legat de chiria medie în fiecare zonă. Grupul Adler, în replică, descrie un “mediu îmbunătățit” în jurul locuințelor, care oferă motive să perceapă mai mult.

Mulți berlinezi au înregistrat majorări ale chiriei după ce Curtea Constituțională a Germaniei a anulat un plafon de chirie introdus de administrația orașului la începutul acestui an, iar un sondaj al cotidianului Tagesspiegel a arătat că 47% dintre rezidenți susțin propunerea radicală prezentată în referendum.

Vineri, cu puțin peste o săptămână înainte de vot, orașul Berlin a anunțat achiziționarea a 14.750 de proprietăți rezidențiale pentru 2,4 miliarde de euro de la giganții imobiliari germani Deutsche Wohnen și Vonovia, un acord încheiat sub presiune pentru a găsi un răspuns la creșterea chiriilor.

Preluarea forțată a proprietății imobiliare private a fost în mare parte respinsă de politicienii naționali și locali în favoarea planurilor de accelerare a construirii de case noi.

Cea mai bună protecție pentru chiriași este și va fi întotdeauna destule case în care să locuiască„, a declarat Armin Laschet, candidatul Uniunii Creștin Democrate (CDU) pentru a-i succeda Angelei Merkel la funcția de cancelar, la o conferință imobiliară la Berlin în iunie.

Franziska Giffey, lider al Partidului Social Democrat (SPD) la alegerile locale din Berlin și favorită la postul de primar, și-a declarat, de asemenea, opoziția față de propunere, spunând că ar putea dăuna reputației orașului. Candidatul SPD la funcția de cancelar, Olaf Scholz, a cerut un „moratoriu al chiriei” pentru stabilizarea prețurilor.

Doar partidul de extrema stângă – Die Linke – și câțiva candidați individuali a Verzilor s-au pronunțat în favoarea exproprierii, unii afișând chiar și logo-ul militanților pe materialele lor electorale.

AFP, EuroNews, France 24

Citiți și: Plafonarea chiriilor, eșec în Germania. Curtea Constituțională a decis că legea care impunea plafon pentru chiriile apartamentelor din Berlin e invalidă

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Deci n-au reusit sa plafoneze chiriile, dar cred ca o sa reusesasca sa expropieze proprietatile private? Ceva mai comunist decat asa ceva exista? Nu cred. Usor, usor, pas cu pas, occidentul se indreapta spre comunism.

    • Ați citit articolul sau doar titlul?

    • E îvorba de Berlinul de Est!

    • Nu există Brelinul de est în termeni administrativi

    • Ce este de citit?

      Se incearca o expropriere. La fel a fost si cu colectivizarea.

      Cat de nestiutor sunteti?

    • Sigur ca am citit articolul. Stiu ca rezultatul referendumului nu e obligatoriu, dar solutille la criza chiriilor din Berlin sunt destul de limitate. Cum plafonarea chiriilor e neconstitutionala, mai raman doar 2 variante. Expropierea imobilelor sau plata unei parti din chirii din bugetul local. Cum expropierea nu e ilegala ( cel putin pana se decide un tribunal, sau chiar Curtea Constituitionala), ramane una dintre variante. Stiu ca nu le iau casele cu japca fara sa le dea vreo ceva, dar de multe ori, chiar si in Germania, imobilele sunt subevaluate. Pana iti recuperezi banii pierduti intr-un proces de expropiere a zeci de mii de imobile, poate sa dureze cativa ani buni. Apropo, domnule Petru Clej, dumneavoastra vi s-ar parea corect sa vi se expropieze un apartament la vreo 70-80% din pret, doar fiindca chiriasul dumneavoastra nu e de acord cu chiria prea mare? Nu cred.

    • Știți care este intenția de vot pentru Linke? De unde ați la concluzia cu privire la comunismul în Occident? Și ce înțelegeți prin Occident? De fapt ce înțelegeți prin comunism?

    • You’ll own nothing and you will be happy end. World economic forum. Neomarxism.

    • … statul să respecte constitutia !
      Dacă abia acum constată că chiriile sunt prea mari sau nu sunt suficiente locuințe( dupa ce a bagat milioane de emigranti in tara , fără să anticipeze presiunea ce se va crea pe piata imobiliară ) , SĂ SE APUCE DE CONSTRUIT BLOCURI SOCIALE (trebuia s-o facă demult !)!
      N-are statul bani? N-are teren ?
      E mai ușor să furi de la privat decât să construiești !

    • Rin Tin Tin, ghici ce? Acele companii sunt private!!!!! Nu sunt de stat, nu sunt chinezesti, nu sunt martiene!!!! Multe din acele companii sunt pe actiuni detinute de privati ca mine, tine, etc.

  2. Mai rămîne să-l învieze pe Lenin…

    • Tovarășe, nu fi trist: Lenin merge înainte prin curentul progresist”- doar și- a schimbat haina, e mai soft, astfel încât mulți dintre cei care urăsc comunismul nu- l mai recunosc

  3. Si radeau de noi ca avem cei mai mulți proprietari. E mișto sa stai in chirie si marile corporatii sa iti creasca pretul cum vor mușchii lor?

    • Da. Se numește “dreptul de proprietate”. Dar în România lucrurile astea s-au uitat de mult. Se pare că în Germania încep să fie uitate de asemenea. A fi proprietar înseamnă dreptul de a face ceea ce vreau cu obiectul proprietații. Dacă vreau îl închiriez. Dacă nu vreau nu îl închiriez. Dacă vreau să închiriez o fac la ce preț vreau, e al meu. Nu vrea chiriașul să plătească ? E liber să plece. Asta înseamnă libertate. Altfel e comunism, unde nu are nimeni nimic și dictatorul, oricare ar fi el stabilește regulile după bunul plac.
      E greu cu libertatea …

    • @Mihai Nu ai înțeles nimic din ce am scris eu. Faptul ca niște corporatii creaza un oligopol, iti creaza tie mic lefegiu o imensa problema. Ai avea dreptate cand exista libera concurenta, dar atunci cand putini maresc pretul cum vor ei ce te faci? Arunci zeci de mii de oameni in strada? Cam la fel cu pretul la energie, in teorie dacă nu iti convine te muti la altul, in practica insa nu ai de ales decât sa plătești lăcomia imensa a unora.

  4. @Ion: In cazul relatat de tine, trebuie sa intervina o institutie care in Romania se numeste Consiliul Concurentei, care poate reglementa politica monopolurilor. In rest intr-o economie de piata, ceea ce dicteaza pretul este cererea si oferta. Alt tip de interventie este tipic comunista si nu face decat sa recompenseze pe unii in defavoarea altora.

  5. Si dvs vi se pare ca aceasta instituție isi face treaba? Economie de piata atunci cand exista cu adevărat cerere si oferta. Nu atunci cand exista unii care au o poziție dominanta pe piața si decid ce vor ei. Din păcate cand le e foame oamenii se isi aduc destul de repede aminte de MARX. Hai sa nu mai plangem de mila unor corporatii super bogate.

  6. La noi nu se reușește să se dea o lege cu confiscarea averilor ilicite. Avem proprietari, rechinii imobiliari care au făcut bani din prostituție, droguri sau tot felul de afaceri dubioase și au spălat banii cumpărăm terenuri, case sute de apartamente spații hale etc. In timp ce unii sunt sclavii băncilor pe 35 de ani cu contracte ascunse cu tot felul de clauze abuzive pe acești oameni nu îi apără nimeni ,a ba da Manole îi apără mugur isărescu…..

    • Nu se vrea pentru că cei cu averi ilicite sunt la butoane după vremea cizmarului, nu au plecat niciodată.

  7. Cit de greu ar fi de ghicit ca dacă apare o asemenea lege mamuții imobiliari o sa fie divizați în pești mai mici cu 2999 de unitati locative.

    Marea resetare tocmai asta dorește sa impună, sa nu mai ai locuință în proprietate, mașină sa o închiriezi cind ai nevoie. Mai lucrează și la distanta sociala, parteneri cu ora, mai ieftin decit căsătoria.