G4Media.ro

Berlinezii au votat în favoarea naționalizării apartamentelor deținute de marii proprietari imobiliari.…

foto: Deutsche Wohnen & Co enteignen Facebook

Berlinezii au votat în favoarea naționalizării apartamentelor deținute de marii proprietari imobiliari. Rezultatul votului nu este obligatoriu pentru administrația orașului nou aleasă

Potrivit rezultatelor oficiale 56,4% dintre alegători s-au pronunțat în favoarea inițiativei cetățenești, în timp ce 39% au votat împotrivă, restul voturilor fiind anulate.

Referendumul, convocat prin strângerea a 340 de mii de semnături de organizația “Deutsche Wohnen & Co Enteignen” cere exproprierea marilor concerne imobiliare care dețin în proprietate peste 3.000 de apartamente.

Scopul exproprierii este controlul chiriilor care au atins cote foarte ridicate într-un oraș unde 80% dintre locatari sunt chiriași. Curtea Constituțională a invalidat la începutul anului o lege care plafona chiriile în Capitală.

Conform textului referendumului adoptat, Senatului Berlinului – executivul capitalei germane – i se solicită “inițierea tuturor măsurilor” necesare transferului de bunuri imobile și terenuri în proprietate comună în scopul socializării în conformitate cu articolul 15 din Constituția Germaniei.

Scopul inițiativei „Exproprie Deutsche Wohnen & Co.” este de a socializa participațiile companiilor private cu peste 3.000 de apartamente în Berlin. Sunt excluse companiile deținute public, asociațiile de locuințe municipale în formă juridică privată și participațiile aflate în proprietatea colectivă a chiriașilor.

Problema este că acest articol al Constituției nu a fost niciodată folosit în istoria de 72 de ani a Republicii Federale Germania, iar juriștii susțin că este discriminatoriu, deoarece se referă doar la proprietarii a peste 3.000 de apartamente și în plus exproprierea ar depăși atribuțiile Senatului, fiind de competența parlamentului federal.

Problema este și de natură practică: În estimarea oficială a costurilor, compensarea pentru exproprierea de utilitate publică a aproximativ 243.000 de apartamente este estimată la 28,8-36 miliarde de euro – plus costurile de achiziție auxiliare. Inițiativa „Deutsche Wohnen und Co.” susține că compensația va fi mai mică, estimând-o la 7,3 – 13,7 miliarde de euro.

Textul referendumului, care nu este obligatoriu, nu se bucură de sprijin politic majoritar în rândul noii administrații alese duminică în paralel cu votarea în plebiscit.

foto: Captură ARD

Spectrul politic berlinez este și mai fărâmițat decât cel la nivel național, cele 130 de mandate ale Camerei Deputaților (care numește Senatul) fiind distribuite astfel: Partidul Social Democrat (SPD) 36, Verzii 32, Uniunea Creștin Democrată (CDU) 30, Stânga (Linke) 24, Alianța pentru Germania (AfD) 13 și Partidul Liber Democrat (FDP) 12.

SPD – care va conduce în continuare orașul, CDU și FDP – care întrunesc 78 de mandate din 130 – se opun exproprierii. Franziska Giffey, lider al SPD și favorită la postul de primar, și-a declarat opoziția față de propunere, spunând că ar putea dăuna reputației orașului. Candidatul SPD la funcția de cancelar federal, Olaf Scholz, a cerut un „moratoriu al chiriei” pentru stabilizarea prețurilor. Numai Stânga și unii deputați ai Verzilor sprijină inițiativa.

Vineri, cu puțin peste o săptămână înainte de vot, orașul Berlin a anunțat achiziționarea a 14.750 de proprietăți rezidențiale pentru 2,4 miliarde de euro de la giganții imobiliari germani Deutsche Wohnen și Vonovia, un acord încheiat sub presiune pentru a găsi un răspuns la creșterea chiriilor.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Doar Ceausescu mai asigura tinerilor casatoriti sau mamelor cu copii apartamente la chirii modice.

    • Pai si era un lucru rau? Sa beneficiezi de o locuință la un preț decent?

    • Pai n-o fi rau, dar daca vrei locuinta decenta, poti construi una, nu? Ca daca fortezi pretul chiriei in jos, automat bagi in faliment pe unii cetateni care s-au indatorat ca sa cumpere locuinta cu sa zicem 300000 euro, dar acum va valora 100000 de euro (ca vad ca cifrele initiatorilor pentru despagubiri se situeaza la cam o treime din cifrle oficiale). Si daca acea persoana s-a gandit ca isi recupereaza banii inchiriind-o, acum va fi executata silit. Sau bagi in faliment dezvoltatorii care au investit sume considerabile in proiecte si nu le vor putea vinde din cauza ca piata artificiala a chiriilor e mai rentabila decat cumpararea propriului apartament.Da-i incolo de burghezi, nu?

    • La inceput nu toate fmiliile tinere aveau bani sa cumpere sau construiasca o casa care costa cam 50-60 mii lei nemobilata, aproximativ 30 salarii medii.

    • @Tot ion: poate ne explici și nouă pe ce criterii se vor alege acei ”miri” sau ”mame cu copii” care să primească apartamente la chirii modice, dintr-un stoc limitat.
      Unii dintre noi am trăit acele vremuri și știm cum se dădeu alocările de apartamente.
      Nu, dacă vrei un acoperiș plătești chiria pieței sau cumperi la prețul pieței. Dacă nu ai cum, te muți în zone unde ai acces mai facil. Dacă prețurile au crescut înseamnă că e cerere. Dacă e cererea, înseamnă că sunt joburi bine plătite acolo și de aceea vine lumea.

    • Pai si nemtii au locuinte sociale. Fara chirie, din cate stiu, dar cu obligatia sa-ti platesti utilitatile.

      Oricum, initiativa asta cu „hai sa le confiscam, ca-s chiriile mari”, are un iz puternic de socialism.

  2. Socialismul a luat-o razna in Germania.
    Asta ar fi o masura pur comunista, stalinista chiar.
    Rezolvati altfel problema chiriilor, nu luând cu japca.

  3. Comunistii doar la jefuit avutul altuia se pricep !

    • Comunistii nu au vandut casele nationalizate. Majoritatea tinerilor primeau casa noua construita de stat doar ca prima spaga, tinerii plateau spaga din darurile de la nunta intre 1000 si 5000 lei functie de zona si confortul apartamentului.

  4. Rezultatul votului popular nu este nicaieri obligatoriu . Asta inseamna democratie la tilharii si mincinosii care ,,guverneaza” lumea ……

    • Inteleg ca daca tu ai avea 10 apartamente in proprietate si ar veni statul sa le confiste in urma unui referendum local, tu ai foarte fericit.

  5. Cum sa faci nene referendum pe drepturi de proprietate…?! Trecem la comunism, noaptea minții! Bine că nu e ceva legal că atunci n-ar mai îndeplini condițiile de economie de piață și membru UE! Când nu funcționează competiția, când un actor devine prea mare și abuzează de poziția sa ai alte instituții, gen Consiliul Concurenței.

  6. Io zic sa intrebe daca nu vor sa se reduca taxele la zero, ar fi o metoda mult mai simpla ca oamenii sa aiba bani de chirii.
    Si deasemenea daca nu vor sa nationalizeze suprafetele mari de teren agricol ca sa furnizeze mancare ”gratis”.
    Am vazut, in tarile comuniste solutiile astea au dus la economii infloritoare si inovatii tehnologice care au uimit lumea .

  7. Oamen buni!
    S-a ajuns la aceasta situatie deoarece Primaria berlineza si statul a preferat sa vanda apartamentele.Marile grupuri de interese in domeniul imobiliar au actionat stiind ca neamtul nu are un cult al proprietatii.In Germania nu se construieste suficient.Nemtii propietari de imobile de inchiriat prefera sa isi protejeze veniturile!Asta e o afacere care aduce venituri moderate dar sigure pe termen lung.Daca Primaria din Berlin ar fi aplicat modelul austriecilor din Viena nu s-ar fi ajuns la aceasta situatie.De!Banul ii ochiu’dracului!Nu numai la noi functioneaza chestia, ci si la ei dar mai cu perdea!Adica coruptie!