G4Media.ro

Berlinul face progrese foarte mici cu achizițiile în domeniul apărării, la 8…

Sursa foto: Facebook / Volodimir Zelenski (Володимир Зеленський)

Berlinul face progrese foarte mici cu achizițiile în domeniul apărării, la 8 luni după ce a promis că va investi 100 de miliarde de euro. Surse Reuters: „Nu există aproape nicio mișcare”/ Nici Ucrainei nu i-a mai trimis armament nou

Germania se străduiește să accelereze achizițiile în domeniul apărării sau chiar doar să înlocuiască armele și munițiile pe care le-a furnizat Kievului, au declarat mai multe surse pentru Reuters, la opt luni după ce cancelarul Olaf Scholz a promis 100 de miliarde de euro pentru a aduce armata la zi.

„Nu există aproape nicio mișcare”, a declarat joi o sursă implicată în procedurile germane de achiziții în domeniul apărării, adăugând că până acum au fost plasate foarte puține comenzi.

Afirmațiile au fost completate și de spusele managerilor din industria de apărare care și-au exprimat dezamăgirea față de ceea ce ei consideră a fi lentoarea guvernului în completarea stocurilor Bundeswehr, cauzată de procedurile lente și de lipsa deciziilor la nivel înalt.

„Ne-am fi așteptat să vedem mult mai multe comenzi până acum”, a declarat pentru Reuters un manager din industria de apărare, care a vorbit sub protecția anonimatului.

„În Ucraina se desfășoară un război, dar procedurile de aici funcționează încă în regim de pace, în timp ce inflația mănâncă banii”, a declarat un alt manager din domeniul apărării.

Aliații NATO au criticat puternic Berlinul în trecut pentru că nu a atins ținta de 2% din cheltuielile militare ale alianței și se bazează pe Statele Unite pentru securitatea sa, fără a împărți povara financiară.

Într-o schimbare majoră de politică, la câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina în februarie, cancelarul Olaf Scholz a anunțat un fond special de 100 de miliarde de euro pentru a readuce la standarde armele și echipamentele Bundeswehr-ului după decenii de uzură, după sfârșitul Războiului Rece.

Dar prima sursă a declarat că achizițiile în domeniul apărării nu se mișcă nici pe departe suficient de repede, având în vedere războiul din Ucraina și deteriorarea situației de securitate.

„Au fost aprobate contracte pentru unele muniții, dar este doar o picătură în ocean în comparație cu ceea ce avem nevoie de fapt”, a precizat sursa.

Printre altele, nu s-a înregistrat niciun progres în eforturile de înlocuire a 14 obuziere autopropulsate și a 13.500 de cartușe de artilerie pe care Berlinul le-a furnizat Ucrainei din stocurile Bundeswehr, a subliniat persoana în cauză.

„(Ministrul de finanțe Christian) Lindner nu a dat încă undă verde pentru ca banii să fie cheltuiți”, a declarat sursa, subliniind că înlocuirea echipamentelor transmise Kievului urma să fie finanțată parțial din bugetul general, care se află sub controlul lui Lindner, și nu din bugetul apărării.

Ministerul de Finanțe de la Berlin nu a răspuns la o întrebările Reuters.

Totuși, problemele nu afectează doar înlocuirea echipamentului militar predat Kievului. Există, de asemenea, o lipsă de progres în ceea ce privește acoperirea deficitelor care existau cu mult înainte de război și care sunt văzute ca fiind mult mai precare acum, a declarat persoana în cauză.

Ca exemple, sursa a indicat nevoia de sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, folosite pentru protejarea convoaielor militare, precum și de sisteme de apărare aeriană cu rază medie de acțiune, cum ar fi IRIS-T SLM, pe care Berlinul le-a furnizat Kievului, dar pe care nu le-a comandat încă pentru forțele proprii.

Aceste proiecte vor trebui să fie plătite din fondul special de 100 de miliarde de euro, care a fost folosit doar într-o măsură foarte mică până acum, a spus persoana în cauză, fără a oferi cifre exacte.

Una dintre primele tranzacții majore din domeniul apărării care va fi plătită din fondul special va fi probabil achiziționarea avionului de luptă american F-35, care urmează să fie prezentată parlamentului pentru aprobare înainte de sfârșitul anului, potrivit unor informații anterioare ale Ministerului Apărării.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Oricum Rusia ta a pierdut.

  2. Logica dintre, Articol și Cometariul tău, e ZERO, la fel ești și tu, un ZERO borât.

  3. Am spus adevărul.

  4. Se pare cā lumea a uitat cine a fost Germania și ignoră nivelul economic și tehnologic la care se află în prezent(nu mai discutăm despre eficiența și nationalismul serviciilor secrete germane, cele care au făcut posibil ca țara să se reunifice-apropo serviciile noastre ce obiective or fi avand comparabil cu realizările celor nemțești?!?)

  5. Deci prietenia ruso-germana continuă! Probabil rezistența eșalonului 2 după ce sora lui Putin a plecat de la putere din Germania!

  6. Haideti să fim onesti !
    Toate tarile care sunt membre NATO dar si altele au trimis ajutoare umanitare , logistice sau armament intr-o cota parte in functie de cat pot sustine . Dar Zele le are pe ale lui cu nesimtirea totusi . Ne critică pe toti inclusib pe Papa . Atunci cand intrii intr-un razboi prima data te uiti in curtea ta cu ce poti să-l sustii iar ce primesti ca ajutor este intotdeauna un gest de bunăvointă si de colaborare . Adică eu iti dau , bani , credite , armament , iti instruiesc soldatii , iti trimit si ceva sustinere prin comandouri si tot tu mă iei la intrebări ?