G4Media.ro

Berlinul preia temporar controlul asupra filialei germane a Gazprom

Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Berlinul preia temporar controlul asupra filialei germane a Gazprom

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat luni că statul german a preluat temporar controlul asupra filialei germane a Gazprom din cauza „importanței acesteia pentru aprovizionarea cu energie a Germaniei”, potrivit BFM TV.

Până la 30 septembrie, agenția federală de rețele va deveni administratorul „Gazprom Germania”, al cărei proprietar unic era Gazprom. Gigantul rus a anunțat vineri că se „retrage” din această filială, fără a indica imediat un cumpărător, creând incertitudine cu privire la viitorul entității, în plin conflict privind gazul rusesc.

Filialele Gazprom sunt operatorii unor importante infrastructuri de depozitare a gazelor și combustibililor din Germania. La rândul său, Gazprom Germania deține mai multe filiale în Marea Britanie, Elveția și Republica Cehă.

„Guvernul face ceea ce este necesar pentru a asigura securitatea aprovizionării în Germania, iar acest lucru include să nu expună infrastructura energetică la deciziile arbitrare ale Kremlinului”, a declarat Habeck într-o conferință de presă.

„Drepturile de vot ale proprietarilor Gazprom Germania sunt transferate către agenția federală de rețea, Bundesnetzagentur, care poate lua toate deciziile necesare pentru a garanta aprovizionarea”, a precizat ministrul.

Vineri, gigantul rus anunțase într-un comunicat că „a renunțat la participația sa în Gazprom Germania și la toate activele sale la 31 martie”, fără a detalia noua structură de proprietate.

Cu toate acestea, Berlinul a declarat că este „la curent” cu o achiziție a companiei de către entități de „origine incertă”, care ar fi trebuit să fie raportată guvernului, și cu „dorința de a lichida” Gazprom Germania.

Această „incertitudine cu privire la proprietatea” Gazprom Germania și necesitatea de a „asigura securitatea aprovizionării” cu energie a țării au determinat ministerul să ia această măsură excepțională

La începutul zilei, ministrul german de finanțe, Christian Lindner, a declarat că țara sa consideră că este imposibil să se lipsească de gazul rusesc „pentru moment”.

„Trebuie să luăm în considerare sancțiuni dure, dar pe termen scurt livrările de gaz rusesc nu pot fi înlocuite”, iar întreruperea lor „ne-ar afecta mai mult pe noi decât Rusia”, a declarat el la Luxemburg, înainte de o întâlnire cu omologii săi din UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Îmi plac tot mai mult nemții hai si noi ci OMV .

    • Si cu EON!Hai acasa, ca si asa nu v-ati respectat clauzele contractuale privind investitiile.ACUM E TIMPUL SI CONJUCTURA PERFECTA SA LE DAM FLIT TOTAL!

    • Eu mă refeream la Petrom sa fie scos din OMV si sa rămână al nostru, iar Austrieci cu bursa lor cu tot sa rămână cu gazul rusesc si cu tot ce decurge din asta.

    • Pai, care si-au respectat contractul?Pe mine m-au obligat sa le cumpar 7 stalpi pentru a beneficia de energie electrica.Tot excroci, au preluat pe nimica toata toate terenurile aferente, unele dintre ele fiind vandute cu tot cu vechile statii dezafectate…

    • Nu știu situația E.ON dar te cred multe firme nu au respectat planul de investiți ,deci nu mă mir. Toate aveau clauze secrete pe care nici acum nu le cunoaștem , îmi amintesc si acum de contractat Bechtel semnat de Năstase ani de zile nu am știu de el nimic ,ba sa pierdut, ba era secret, o măgărie monumentala.

    • Clau, contractul Bechtel a disparut doar originalul. Aia a fost chichita juridica de scapare. Si daca nu platim degeaba serviciile secrete, ar trebui sa aiba si ei habar de asa ceva. Sau macar piticul atomic.

    • Da @F Sova si Ponta pe unde mai e băiatul cu castanele(Sova) si maică-sa era parca băgata.

  2. Ce parere au expertii de pe formum?

  3. Până la Petrom și Eon mai bine ar vedea guvernanții firmele cu capital rusesc la vedere sau prin acoperire. Daca nu vor acționa acum prin naționalizare vor lua praful de pe toba in câteva săptămâni . Lichiditățile, contractele cu clientii vor dispărea ca prin magie….. Cred că visez cu ochii deschiși. Pe zi ce trece mi se confirma prin lentoarea inacțiunii că guvernanții parca fac jocul rușilor. Fac ca ungurii…. Suntem în UE dar nu suntem…

  4. Germanii nationalizeaza companii si rusii fac ,,decomunizare”.
    Care.i comunistul si care.i capitalistul?
    Eu zic ca pe modelul nemtilor sa nationalizam si noi OMV, Luk Oil, Aluminiu Slatina, Dacia Pitesti, EON, etc.
    Sa inteleg ca prorietatea privata nu mai conteaza in ziua de azi?
    Ca oricand ni se poate nationaliza pe criterii politice, etnice, casele si munca noastra?
    Asta e Europa spre care ne indreptam?

    • Naționalizarea e o măsură temporara în vremuri dificile. In Austria, Germania, GB , și chiar China….(nu mai enumar… gasiti pe net) ….societățile de interes național sunt deținute de stat și administrate ca și cum ar fi deținute de un privat și culmea cu profit… Așadar la ei se poate, la noi niciodată….. Inca persista acel slogan de după 90 ,, statul e un prost administrator” ! Da , e prost administrator când e penetrat de spioni și trădători indiferent de culoare….