Berlinul și Parisul s-au unit pentru a răspunde provocărilor președinției germane a UE
După trei luni de schimburi de mesaje virtuale, vizita lui Bruno Le Maire luni la Berlin a avut o valoare simbolică. Adoptarea rapidă a planului european de redresare, consolidarea integrării politice a zonei euro și suveranitatea industrială se situează pe agenda cuplului franco-german pentru următoarele șase luni.
Cu opt zile înainte de începerea președinției rotative germane a UE, cuplul franco-german arată un front unit pentru a face față provocărilor unui semestru care promite a fi decisiv pentru viitorul proiectului european. „Cooperarea noastră este mai importantă ca niciodată”, a declarat ministrul Economiei, Peter Altmaier, luni, salutându-l pe Bruno Le Maire, sosit la Berlin. După trei luni de schimburi virtuale, prima vizită fizică a ministrului francez al economiei și finanțelor în Germania a avut o valoare simbolică.
În cadrul întâlnirii avute cu ministrul german al Finanțelor, Olaf Scholz, Le Maire a subliniat că această unitate franco-germană se bazează pe legături profunde. A salutat notorietatea lui Olaf Scholz în Franța, dar și pe cea a fratelui său medic, Jens Scholz, care a tratat mai mulți pacienți francezi care suferă de coronavirus în spitalul său universitar din Kiel. După acest tribut adus „familiei Scholz”, Bruno Le Maire a asigurat Germania de „sprijinul deplin al Franței pentru a face această președinție un succes uriaș”.
Un apel la o mai mare integrare politică …
Cea mai mare parte a discuțiilor celor doi miniștri s-a concentrat pe strategia lor de a ajunge la un acord cu privire la planul european de recuperare economică de 750 de miliarde de euro luna viitoare. „Avem nevoie de un compromis cât mai repede posibil, acest lucru este în interesul tuturor țărilor membre: suntem cu toții membri ai unei piețe unice”, a insistat Bruno Le Maire cu referire la reticența celor patru țări așa-numite „frugale”.
Olaf Scholz a salutat „semnul clar” dat de UE în favoarea solidarității, în timp ce Bruno Le Maire a avertizat asupra condițiilor prea numeroase pentru plata ajutorului financiar, care riscă să reducă acest plan efectiv.
Acesta din urmă este, însă, doar punctul de plecare pentru o Europă mai integrată politic, a subliniat Bruno Le Maire. Consolidarea Uniunii bancare și a piețelor de capital se află în fruntea agendei cuplului franco-german, precum și crearea unei taxe minime internaționale pe profitul corporativ și a unei taxe digitale, pe care Olaf Scholz speră să le obțină până la sfârșitul anului.
… Și mai multă suveranitate economică
Dezvoltarea giganților digitali care scapă de impozitarea europeană și conștientizarea, pe Bătrânul Continent, a importanței securizării lanțurilor de aprovizionare au propulsat în sfârșit tema suveranității europene. „Am fost foarte criticați pentru proiectul nostru de a crea campioni industriali în Europa, dar aveam dreptate: Comisia Europeană își schimbă abordarea”, a declarat Bruno Le Maire.
„Nu decidem pentru companii, ci împreună cu ele”, a adăugat Peter Altmaier, ministrul german al economiei. După un acord asupra proiectului cloud european Gaïa X, cei doi miniștri vor să lanseze noi proiecte industriale comune în domeniul sănătății, dar și al hidrogenului, pentru a accelera ecologizarea economiei europene.
Pe lângă mecanismul de impozitare a emisiilor de CO2 la frontiere și sistemul de cote de emisie, Franța ar dori să sprijine „Acordul Verde” al doamnei comisar Ursula von der Leyen, extinzând dincolo de granițele europene sfârșitul garanțiilor la export pentru proiecte de cercetare și producție a cărbunelui.
Având în vedere această agendă, „este timpul să trecem la muncă”, a concluzionat Peter Altmaier în franceză.
Sursa: Les Echos / Articol de Ninon Renaud / preluare via Rador
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu