G4Media.ro

Biblioteca Județeană din Oradea va avea servicii non-stop de împrumutare a cărților,…

sursa foto: ebihoreanul.ro

Biblioteca Județeană din Oradea va avea servicii non-stop de împrumutare a cărților, de anul viitor, după ce se finalizează lucrările de extindere și modernizare a clădirii bibliotecii

Din primăvara anului următor, după ce lucrările pentru extinderea și modernizarea clădirii Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” – aflate acum în toi – vor fi fost încheiate, abonații vor avea acces la serviciile de împrumut și returnare la orice oră. Nu vor mai fi nevoiți să-și potrivească programul după cel al instituției, pentru că aceasta îi va deservi non-stop, informează ebihoreanul.ro

Începute în primăvară, lucrările de modernizare și reconstrucție din strada Armatei Române nr. 1/A au fost planificate în baza unor fonduri europene nerambursabile prin PNRR. „Ne-am propus să transformăm biblioteca într-un hub cultural, educațional și informațional, luând ca modele biblioteci din Occident”, a transmis directoarea instituției, Ancuța Șchiop.

Rezultatul a fost un proiect cu mai multe componente, în valoare de 4,1 milioane euro, din care 1,5 milioane euro contribuția Consiliului Județean Bihor. Depus spre finanțare în primăvara anului 2022, a fost declarat câștigător la finele aceluiași an. Contractul de finanțare a fost semnat în 2023, când s-a făcut licitația pentru desemnarea antreprenorului și a fost încheiat și contractul de execuție.

Lucrările de construcții au început în luna martie a acestui an, iar săptămâna trecută au ajuns la un stadiu de execuție de 55%. Scopul lor este deschiderea, la propriu, a instituției. „Se reconfigurează rotonda, utilizabilă doar la parter, așa încât să fie funcțională inclusiv la etajele I și II, unde cititorul va avea acces la cărți fără a trebui să treacă dintr-o sală în alta”, spune directoarea Ancuța Șchiop.

Holul a fost regândit ca un atrium, cu pereți din sticlă, pentru mai multă luminozitate. Parterul va adăposti un mic amfiteatru și facilitățile destinate copiilor, de la ludotecă și auditorium până la fondul de carte, plus o cafenea unde se va putea citi într-o atmosferă relaxată.

La primul etaj se va ajunge nu doar pe scară, ca acum, ci și cu un lift panoramic, aici urmând să fie reamenajat fondul de carte pentru adulți. Cărțile vor fi pe rafturi răspândite peste tot, pentru a fi cât mai la îndemână. Ideea este ca oricine să aibă un acces cât mai ușor, să-și aleagă o carte și să se așeze cu ea unde dorește.

Etajul II va avea nivelul de liniște cel mai înalt, căci va adăposti sala de lectură, fondul de carte veche, secția de știință, mediateca, fondul de carte digitalizată (audiobook și e-book), plus un studio de podcast, unde vor fi înregistrate dialoguri cu autori și alți invitați la evenimentele Bibliotecii, pentru ca filmările să fie difuzate pe canalul de YouTube al instituției.

Nu în ultimul rând, clădirea va avea și o terasă pentru cititorii care vor dori să citească în aer liber cărți, ziare și reviste, ori să converseze despre lecturi și autori.

Componenta din proiect care va revoluționa activitatea Bibliotecii va fi, însă, digitalizarea: cu circa 6,2 milioane lei vor fi cumpărate tehnologii și echipamente menite să facă posibilă non-stop împrumutarea și returnarea cărților.

Practic, procedurile vor fi automatizate. „Vom avea echipamente specifice care vor permite cititorului să intre la orice oră într-o primă zonă a bibliotecii, la fel cum se intră în zonele cu ATM-uri din sediile băncilor, pe baza unui card de acces. Acolo vor avea la dispoziție o stație de self-service”, explică directoarea instituției.

După ce cititorul își rezervă în prealabil, online sau telefonic, titlurile dorite, personalul va lua cărțile de pe rafturi și le va depune în acest spațiu, în dulăpioare cum sunt cele de tip easy-box. „Cititorul le va putea accesa la orice oră din zi sau noapte”, spune Ancuța Șchiop.

Noutatea a fost adoptată pentru că majoritatea abonaților sunt oameni activi, ocupați. „Am extins deja programul de lucru, care era de la 9.00 la 17.00, până la ora 19.00, dar și așa mulți cititori nu reușesc să ajungă până la această oră. Abonați vechi rugau colegele să le pregătească cărțile și le luau de la portar. Dar soluția la această problemă este tehnologia”, zice directoarea. Citește mai mult pe ebihoreanul.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează