VIDEO Bicicliștii au protestat duminică în Piața Universității și au cerut schimbarea Codului Rutier: „Şi pe biciclişti îi aşteaptă cineva acasă!”
UPDATE ora 18:00 Bicicliștii au protestat duminică, cerând schimbarea Codului Rutier pentru ca viața persoanelor care aleg să circule pe două roți să nu mai fie pusă în pericol de ceilalți participanți la trafic.
Evenimentul lor, „Şi pe biciclişti îi aşteaptă cineva acasă!”, și-a propus să atragă atenţia şoferilor şi autorităţilor asupra participării în trafic a bicicliştilor, o categorie vulnerabilă din acest punct de vedere, transmite Agerpres.ro.
Participanţii la protest și-au așezat bicicletele pe marginea trotuarului, una în spatele celeilalte, de la Universitate spre Piaţa Romană. Mesajele au fost ataşate pe biciclete pentru a putea fi citite de şoferi, din trafic. Nu a fost afectat traficul rutier sau pietonal.
„Din păcate, agresivitatea din traficul rutier este tot mai evidentă, iar autorităţile poartă partea lor de vină. De exemplu, dacă autorităţile locale ar fi direcţionat măcar 1% din fondurile alocate infrastructurii dedicate maşinilor către proiecte de realizare de rute pentru biciclete, dezvoltarea infrastructurii din Bucureşti ar fi putut fi deja comparabilă cu cea din alte oraşe europene”, se arată în comunicatul organizatorilor.
Aceştia au depus, joi, la Direcţia Rutieră a Poliţiei Române un set de propuneri de modificare a Codului Rutier (OUG 195/2002). Acestea au fost strânse de-a lungul ultimilor ani în speranţa că partidele politice vor ţine cont de opiniile specialiştilor.
Printre acestea se numără eliminarea interzicerii mersului cu bicicleta pe drumurile publice până la vârsta de 14 ani, permiterea utilizării bicicletei pe trotuar, până la vârsta de 8 ani, scăderea amenzilor în cazul bicicliştilor – „în momentul de faţă, lipsa soneriei la bicicletă este mai drastic sancţionată (între 870 şi 1160 lei) decât multe dintre abaterile făcute la volanul unei maşini”.
Printre alte propuneri se numără introducere de noi indicatoare, după modelul unora similare din alte ţări europene, reglementări privind circulaţia trotinetelor electrice, măsuri mai simple pentru aplicarea de sancţiuni în cazul opririi neregulamentare a autovehiculelor, posibilitatea aplicării de sancţiuni autorităţilor publice atunci când execută lucrări care pun în pericol viaţa participanţilor la trafic, introducerea noţiunilor „bandă pentru biciclete” şi „bandă comună pentru transportul public şi biciclete” sau posibilitatea ridicării autovehiculelor parcate neregulamentar, indiferent unde sunt oprite.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii