G4Media.ro

Biden își dezvăluie planul economic pentru regiunea Indo-Pacifică, în încercarea de a…

Sursa foto: Eugene Hoshiko / POOL / AFP

Biden își dezvăluie planul economic pentru regiunea Indo-Pacifică, în încercarea de a contracara influența Chinei / Beijingul reacționează: „O camarilă închisă și exclusivistă”

Președintele Joe Biden a declarat luni că cele treisprezece națiuni care s-au alăturat planului său economic pentru Asia, pe care îl urmărește de mult timp, „au semnat pentru a contribui la o viziune economică care va fi benefică pentru toți oamenii de pe Pământ”, relatează CNN.

Cadrul economic Indo-Pacific este o încercare a lui Biden de a se implica într-o regiune care se află din ce în ce mai mult sub influența Chinei. El a dezvăluit planul la începutul celei de-a doua etape a turneului său în Asia. Anunțul a fost una dintre piesele centrale ale vizitei lui Biden pe acest continent, care a început săptămâna trecută în Coreea de Sud și continuă săptămâna aceasta în Japonia.

„Ne aflăm astăzi aici cu un scop simplu: viitorul economiei secolului XXI va fi scris în mare parte în Indo-Pacific. Regiunea noastră”, a declarat Biden la lansarea planului.

Biden se află într-o poziție delicată prin dezvăluirea cadrului economic. În timp ce națiunile asiatice au cerut cu insistență o modalitate de a se asocia cu Statele Unite pentru a reduce dependența față de China, președintele se confruntă, de asemenea, cu sentimente protecționiste în țara sa, unde dificultățile economice, sub forma unor prețuri mai mari, s-au dovedit a fi problema centrală a alegerilor din noiembrie.

Joe Biden a declarat luni că nu crede că o recesiune este inevitabilă, dar a recunoscut că „durerea” este reală. „Este rău”, a spus el, sugerând ulterior că îmbunătățirea situației ar putea dura mult timp.

„Va fi o perioadă lungă. Va dura ceva timp”, a spus el, susținând că lucrurile ar fi putut fi mult mai rele dacă nu ar fi luat măsuri precum dezvoltarea investițiilor străine în economia americană.

Înainte de a dezvălui planul, Biden s-a întâlnit cu împăratul Naruhito al Japoniei și a stat la discuții bilaterale cu premierul Fumio Kishida, discutând probleme legate de China, Taiwan și Coreea de Nord.

„Statele Unite rămân pe deplin angajate față de Japonia, față de apărarea Japoniei și vom face față împreună provocărilor de astăzi și din viitor”, a declarat Biden în cadrul întâlnirii cu Kishida, prima lor întâlnire oficială față în față.

„Scopul vizitei este de a spori cooperarea noastră cu alte națiuni din regiune și de a oferi beneficii concrete oamenilor din regiunea indo-pacifică”, a spus Biden, continuând prin a-i mulțumi lui Kishida pentru că s-a alăturat efortului condus de SUA de a pedepsi Rusia pentru invazia sa în Ucraina.

Biden a fost întâmpinat la Palatul Akasaka cu o ceremonie solemnă care a inclus intonarea imnurilor naționale și o inspecție a gărzilor de onoare ceremoniale.

China a dominat fiecare dintre opririle lui Biden în Asia, un factor în mare parte nespus, dar mereu prezent în eforturile sale de a reorienta politica externă americană pentru a se concentra mai mult pe continentul asiatic. Întâlnirea pe care o va avea marți liderii grupării „Quad”, – la care participă SUA, Japonia, India și Australia – va fi cu intenția tacită de a contracara încercările Beijingului de a-și extinde influența în rândul vecinilor săi.

Cadrul economic vine cu un scop similar. Încă de când fostul președinte Donald Trump a retras SUA din Parteneriatul Trans-Pacific (TTP) – acordul comercial masiv negociat în timpul președinției Obama – SUA nu au avut un plan definit pentru a se implica economic în această regiune.

Între timp, China a obținut mai multe acorduri comerciale cu vecinii săi și a încercat să își exercite influența economică la nivel global prin intermediul Inițiativei Belt and Road.

Planul pe care Biden l-a anunțat luni nu este un acord comercial în sensul tradițional. Acesta include un „pilon” legat de comerț, dar încorporează și alte domenii, cum ar fi creșterea rezilienței lanțurilor de aprovizionare, promovarea energiei curate și combaterea corupției.

Națiunile care participă la Cadrul economic indo-pacific (IPEF) sunt Australia, Brunei, India, Indonezia, Japonia, Coreea de Sud, Malaezia, Noua Zeelandă, Filipine, Singapore, Thailanda și Vietnam, alături de SUA.

Lista reprezintă o zonă relativ largă a Asiei, de la economii foarte avansate, precum Japonia și Coreea de Sud, la țări care nu s-au aliniat întotdeauna cu SUA pe plan economic, dar nu include Taiwanul.

Prin dezvăluirea cadrului, Biden pare să recunoască faptul că nu prea are intenția de a se alătura din nou TPP, care rămâne nepopular în rândul congresmenilor americani care ar trebui să ratifice acordul. În schimb, el speră să genereze o sferă economică care să poată concura cu China.

„Cred că cea mai mare problemă a fost faptul că nu am avut sprijinul intern pentru a-l face să treacă”, a declarat ambasadorul american pentru comerț, Katherine Tai, despre TPP, care a fost negociat în timpul președinției Obama.

Nu este clar dacă IPEF va avea nevoie de aprobarea Congresului; Tai a spus doar „Să vedem unde ne duc aceste negocieri” atunci când a fost întrebată dacă legislatorii vor trebui să voteze asupra cadrului.

Administrația Biden a depus eforturi susținute pentru a convinge alte țări să se alăture – nu doar parteneri fideli precum Japonia și Coreea de Sud, ci și națiuni mai mici, în special din Asia de Sud-Est, care nu sunt atât de apropiate de SUA.

Primii contestatori ai planului au sugerat că acesta nu are niciun stimulent – cum ar fi reducerea tarifelor – în schimbul aderării. Consilierii lui Biden sugerează că există alte modalități de a facilita mai mult comerț și acces la piață și că planul în sine oferă o oportunitate atractivă pentru țările participante de a lucra îndeaproape cu SUA. În orice caz, anunțul făcut luni de Biden reflectă doar începutul procesului de redactare a planului.

China a reacționat deja dur la acest cadru, un emisar de rang înalt numindu-l „o camarilă închisă și exclusivistă”.

Vorbind cu reporterii la bordul Air Force One, în timp ce Biden călătorea din Coreea de Sud spre Japonia, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat că era de așteptat să apară și critici.

„Nu este o surpriză pentru mine că China are îngrijorări cu privire la numărul de țări, la diversitatea țărilor care și-au exprimat interesul și entuziasmul pentru IPEF. Este firesc ca ei să încerce să găsească modalități de a ridica întrebări”, a spus el.

Sursa foto: Eugene Hoshiko / POOL / AFP

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. SUA ar tb ca treptat sa inceteze productia in China si sa mute domestic si/sau in tarile din jurul Chinei.

  2. Sic.tir scu.rsura!

  3. Marș in p.ula noastră…

  4. Ce-mi plac mie pupătorii de pluă coumouistă !
    Ai dreaq unu nu v-ați duce să stați acolo dacă tot vă place așa tare ! Jet !

  5. „O civilizație muribundă in fața unei alteia tinere, virile și de neoprit.” AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA….. tinere , virile si de neoprit =))))))
    Omule, mai citeste putin, vezi problemele demografice ale Chinei, ca mi se pare ca ti-ai incurcat pastilele.