Biden propune un plan de investiții de 2.000 de miliarde de dolari, de care America își va aminti şi „peste 50 de ani”
Miercuri, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a propus să se investească aproximativ 2.000 de miliarde de dolari în infrastructură, cu obiectivul declarat de a crea „milioane de locuri de muncă”, de a face față Chinei și de a lupta împotriva schimbărilor climatice.
„Este ambițios! Este îndrăzneț! Și putem face asta!”, a lansat, din Pittsburgh, preşedintele, care și-a demonstrat, de la venirea sa la putere în urmă cu mai puțin de trei luni, voința sa de reformator.
„Acest lucru va crea cea mai rezistentă, mai puternică și mai inovatoare economie din lume”, a adăugat el, subliniind necesitatea de a „câștiga” împotriva Chinei.
Prima fază a programului său „Build Back Better” implică investiții care ar fi repartizate pe opt ani și finanțate printr-o creștere a impozitului pe profit de la 21% la 28%.
„Nu este vorba despre penalizarea nimănui”, a spus Joe Biden, insistând că trebuie „să se creadă în capitalismul american” și ca nimeni să nu aibă „nimic” împotriva milionarilor și miliardarilor.
Dar chiriașul de la Casa Albă a fost revoltat de faptul că un pompier sau un profesor plătește impozitul pe venit de 22% și că grupuri precum Amazon nu plătesc niciun impozit federal. „O să pun capăt la asta”, a tunat el.
Planul său include injectarea a 620 miliarde de dolari în transporturi, modernizarea a peste 20.000 de mile de drumuri și autostrăzi și repararea a aproximativ 10.000 de poduri în Statele Unite.
Această nouă ofensivă legislativă vine la scurt timp după adoptarea de către Congres a unui plan de redresare axat pe pandemia COVID-19, de asemenea estimat la aproape 2.000 miliarde de dolari.
Dar acest discurs de la Pittsburgh este doar începutul unei bătălii dure în Congres, al cărei rezultat este incert. Majoritatea democrată este într-adevăr îngustă și negocierile promit să fie formidabile.
Deja, primele voci disonante au venit din aripa stângă a Partidului Democrat.
Pentru aleasa de New York Alexandria Ocasio-Cortez, sumele propuse sunt pur și simplu „insuficiente”. „Plicul trebuie să fie mult mai mare”, a scris ea pe Twitter.
Pentru senatorul republican din Wyoming, John Barrasso, aflat la polul opus, acest proiect este doar un „cal troian” care să le permită democraților „să cheltuiască mai mult și să crească impozitele”.
Singura certitudine este că lunile următoare vor testa calitățile de negociere ale președintelui democrat, fost senator și cunoscător al funcționării Washingtonului.
Planul intenționează să amplifice „revoluția vehiculelor electrice” cu, de exemplu, trecerea la electricitate pentru 20% din celebrele autobuze școlare galbene.
De asemenea, își propune să facă noile infrastructuri mai rezistente la evoluţiile legate de schimbările climatice.
Restaurarea sau construirea de drumuri, poduri, căi ferate, porturi și aeroporturi? Desigur, ideea este semnificativă pentru publicul larg, mai ales că multe infrastructuri din Statele Unite datează din anii 1950 și deteriorarea lor nu este în dezbatere.
Dar construirea unui consens politic nu este o sarcină ușoară.
Cei doi predecesori ai lui Joe Biden, Donald Trump și Barack Obama, făcuseră și ei mari promisiuni cu privire la acest subiect. Au rămas literă moartă.
Fostul rival al lui Joe Biden la primarele democrate și acum ministru al Transporturilor, Pete Buttigieg, care se afla în linia întâi în această problemă, asigură că totul va fi diferit de data aceasta, că astrele s-au aliniat.
„Cred că avem o ocazie extraordinară de a avea sprijinul ambelor părți pentru a gândi măreţ și a da dovadă de îndrăzneală cu privire la infrastructură”, insistă tânărul ministru.
„Americanilor nu trebuie să li se explice că trebuie să acționăm asupra infrastructurii, iar realitatea este că nu puteți separa dimensiunea climatică” de această provocare.
Dacă entuziasmul și capitalul politic al lui Pete Buttigieg sunt reale, sarcina promite să fie dificilă.
Fapt revelator, Camera de Comerț Americană, care a salutat până acum multe dintre deciziile lui Joe Biden, de la revenirea la Acordul climatic de la Paris până la planul de salvare pentru economie, și-a exprimat, miercuri, dezacordul.
Deşi aprobă dorința de a face din infrastructură o prioritate, ea crede că președintele democrat greșește „periculos” cu privire la modul de a-și finanța programul.
„Ne opunem cu înverșunare majorărilor fiscale propuse, care vor încetini redresarea economică și vor face Statele Unite mai puțin competitive pe scena internațională – exact opusul obiectivelor acestui plan”.
Într-un comunicat de presă agresiv și dezinhibat, Donald Trump l-a acuzat pe succesorul său că propune o strategie de „capitulare economică totală”. Denunțând o „monstruozitate”, el a estimat că o creștere a impozitului pe profit ar fi „un dar uriaş” pentru China.
„Atacul crud al lui Joe Biden asupra visului american nu trebuie să devină niciodată lege (…). Economia noastră va fi distrusă!”, a conchis el, repetând o frază folosită în mod regulat în campanie când a vorbit despre posibila victorie a adversarului său.
Dovadă a dorinței sale de a plasa programul „Build back better” în centrul acțiunii sale, Joe Biden va organiza joi prima sa întâlnire la Casa Albă în prezența tuturor membrilor guvernului său.
Sursa: La Libre Belgique / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii