Biden și aliații G20 dezvăluie un proiect ambițios de construire a unui coridor feroviar și maritim care va lega India de Orientul Mijlociu și Europa / Von der Leyen: „O punte care traversează continente și civilizații”
Președintele Joe Biden și aliații săi au anunțat sâmbătă planurile de construire a unui coridor feroviar și maritim care să lege India de Orientul Mijlociu și Europa, un proiect ambițios menit să stimuleze creșterea economică și cooperarea politică, relatează Associated Press.
„Aceasta este o afacere importantă”, a declarat Biden. „Este o afacere cu adevărat importantă”.
Coridorul, prezentat la summitul anual al Grupului celor 20 de economii de top din lume (G20), organizat la New Delhi, ar contribui la stimularea comerțului, la livrarea de resurse energetice și la îmbunătățirea conectivității digitale. Acesta ar include India, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Israel și Uniunea Europeană, a declarat Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al lui Biden.
Sullivan a declarat că rețeaua reflectă viziunea lui Biden pentru „investiții de mare anvergură” care provin din „conducerea americană eficientă” și din dorința de a accepta alte națiuni ca parteneri. El a spus că infrastructura îmbunătățită ar stimula creșterea economică, ar ajuta la apropierea țărilor din Orientul Mijlociu și ar stabili această regiune ca un centru de activitate economică în loc să fie o „sursă de provocări, conflicte sau crize”, așa cum a fost în istoria recentă.
La anunț au participat premierul indian Narendra Modi, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și alți lideri din întreaga lume.
„Îmbunătățirea conectivității cu toate regiunile a fost o prioritate cheie pentru India”, a declarat Modi, vorbind prin intermediul unui translator. „Credem că conectivitatea este un mijloc nu numai de a crește comerțul reciproc între diferite țări, ci și de a spori încrederea reciprocă.”
Coridorul feroviar și maritim ar ajuta la legarea fizică a unei întinderi vaste de pe glob, îmbunătățind conectivitatea digitală și permițând mai mult comerț între țări, inclusiv cu produse energetice precum hidrogenul. Deși oficialii de la Casa Albă nu au stabilit un termen pentru finalizarea sa, coridorul ar oferi o alternativă fizică și ideologică la propriul program de infrastructură de anvergură națională al Chinei.
Casa Albă nu a oferit detalii privind costul sau finanțarea proiectului, deși prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a menționat o cifră de 20 de miliarde de dolari în timpul anunțului. Nu a fost clar dacă această sumă se aplica doar la angajamentul saudit.
Von der Leyen a descris proiectul ca fiind o „punte ecologică și digitală care traversează continente și civilizații”. Ea a adăugat că acesta include cabluri pentru a transmite electricitate și date.
Ea a anunțat, de asemenea, un „coridor transafrican” care va conecta portul angolez Lobito cu zonele fără ieșire la mare ale continentului: provincia Kananga din Republica Democrată Congo și regiunile miniere de cupru din Zambia.
Vorbind despre proiectul african, Biden l-a numit o „investiție regională care schimbă jocul” și a spus că „ambele sunt pași uriași, uriași înainte”.
Amos Hochstein, coordonatorul lui Biden pentru infrastructura globală și securitatea energetică, a prezentat un calendar aproximativ al proiectului pentru anul viitor.
În următoarele 60 de zile, grupurile de lucru vor elabora un plan mai complet și vor stabili termene. Prima fază va consta în identificarea zonelor care au nevoie de investiții și a celor în care infrastructura fizică poate fi conectată între țări. Hochstein a declarat că planurile pot fi puse în aplicare în cursul anului viitor, astfel încât proiectul să poată trece la stabilirea finanțelor și la construcție.
Sullivan a spus că proiectul a început să se contureze după ce Biden a vizitat Jeddah, Arabia Saudită, în iulie 2022, unde a subliniat necesitatea unei mai mari integrări economice regionale.
În ianuarie, Casa Albă a început să poarte discuții cu partenerii regionali cu privire la acest concept. Până în primăvară, au fost redactate hărți și evaluări scrise ale infrastructurii feroviare existente în Orientul Mijlociu. Sullivan, împreună cu Hochstein și Brett McGurk, consilieri superiori ai Casei Albe, au călătorit în Arabia Saudită în luna mai pentru a se întâlni cu omologii lor din India, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
Toate părțile au lucrat de atunci pentru a finaliza detaliile acordului anunțat sâmbătă.
Părțile au adus, de asemenea, Israelul și Iordania în proiect. Arabia Saudită și Israelul nu au relații diplomatice, deși Casa Albă le-a împins spre normalizarea relațiilor.
Sullivan a declarat că proiectul de transport nu este văzut ca un „precursor” al unui potențial acord de normalizare, dar a caracterizat includerea Israelului ca fiind „semnificativă”.
„Participanții la acest efort se concentrează pe rezultate practice care să ofere rezultate pentru poporul lor”, a spus Sullivan. „Iar un coridor de acest tip, din cauza geografiei, funcționează cel mai bine având Israelul înăuntru, spre deosebire de afară, iar țările participante au acordat prioritate acestui lucru”.
Biden a participat la ambele sesiuni G20 de sâmbătă. El a subliniat planurile de a promova mai multe investiții pentru a aborda schimbările climatice, cum ar fi propriile sale stimulente interne pentru a încuraja utilizarea energiei regenerabile. De asemenea, el a susținut că războiul Rusiei din Ucraina afectează multe alte națiuni, care au trebuit să facă față unor costuri mai mari cu alimentele și energia, precum și unor costuri mai mari ale ratelor dobânzilor pentru datoriile lor.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a fost o prezență obișnuită la summiturile internaționale, inclusiv la G20 de anul trecut din Indonezia, de când Rusia i-a invadat țara în urmă cu mai bine de 18 luni, nu a fost invitat de guvernul lui Modi la reuniunea din acest an.
Zelenski a folosit adunările de profil înalt pentru a susține continuarea sprijinului economic și militar pentru țara sa. India este unul dintre cei mai proeminenți aliați ai SUA care a rămas în mare parte pe marginea războiului și chiar și-a mărit dramatic achizițiile de petrol rusesc.
Jon Finer, principalul consilier adjunct pentru securitate națională de la Casa Albă, a declarat că administrația a făcut presiuni pentru includerea lui Zelenski la summit.
„În cele din urmă, nu este decizia noastră”, a declarat Finer. „Dar vă puteți aștepta ca Statele Unite și ceilalți parteneri ai noștri care colaborează atât de strâns cu Ucraina … Vom prezenta acest caz destul de energic în contextul acestor conversații”.
Comunicatul summitului, o declarație comună agreată de toți participanții, a abordat războiul, printre alte probleme. Acesta a inclus un limbaj care subliniază principiul conform căruia statele nu pot folosi forța pentru a schimba frontierele, a respins utilizarea armelor nucleare și a cerut o pace dreaptă bazată pe principiile Cartei Națiunilor Unite. Comunicatul a subliniat, de asemenea, că atacurile asupra infrastructurii civile trebuie să înceteze.
În timpul summitului, Biden a discutat, de asemenea, despre cererea sa adresată Congresului pentru o finanțare suplimentară pentru Banca Mondială, care ar putea genera peste 25 de miliarde de dolari în noi împrumuturi pentru dezvoltare economică.
În general, Casa Albă încearcă să consolideze G20 ca forum internațional, în timp ce președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin au decis să nu participe.
Biden a declarat că a fost dezamăgit de decizia lui Xi. Întrebat din nou despre absența liderului chinez, Biden a declarat sâmbătă că summitul „decurge bine”, deși „ar fi fost frumos să-l avem aici”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank