Biden și stânga „woke,” marii perdanți ai alegerilor din SUA. Nori negri electorali pentru democrați în 2022
Președintele Joe Biden se numără printre marii perdanți ai alegerilor desfășurate marți în mai multe state americane, după ce candidații democrați susținuți de el fie au pierdut (cazul Virginiei), fie nu au reușit să câștige detașat curse considerate fără probleme (New Jersey). De asemenea, stânga radicală americană a suferit înfrângeri aproape pe linie, alegătorii respingând in corpore politicile și candidații „woke„* pe care progresiștii le-au prezentat la urne. Dacă alegerile de marți sunt un preambul pentru scrutinul intermediar din 2022, comentatorii de peste ocean prevestesc o apocalipsă electorală pentru democrați în cursele de anul viitor.
- Pe scurt
* Republicanul Glenn Youngkin a câștigat funcţia de guvernator al statului Virginia. După numărarea a peste 95% din voturi, omul de afaceri de 54 de ani, fără experienţă politică, a acumulat 50.7% din opțiunile de vot, în timp ce adversarul său, democratul Terry McAuliffe, fost guvernator al statului între 2014-2018, a obținut doar 48.6%. Victoria republicană într-un stat care a fost câștigat de președintele Biden cu peste 10 procente în fața lui Trump în 2020 a pus capăt controlului democrat în acest stat. O înfrângere dureroasă pentru democrați, în condițiile în care Virginia are „cea mai mare concentrație de albi cu educație superioară din țară (în nordul statului), are centre afro-americane mari în Richmond și suburbii foarte diverse, care sunt anti-Trump„.
* Republicana Winsome Sears, o afro-americană, a obținut o victorie istorică în funcția de viceguvernator în Virginia, devenind prima femeie provenită din minorităţi în această funcţie. Ea a câștigat 50.6% din voturi, devansând-o pe democrata Hala Ayala, care are 49.2%.
* Tot în Old Dominion, așa cum mai este cunoscută Virginia, republicanii sunt pe cale să pună mâna pe postul de procuror general al statului, în condițiile în care Jason Miyares are circa 40.000 de voturi în plus în fața actualului ocupant al postului, democratul Mark Herring. De asemenea, Partidul Republican (GOP) este foarte aproape să preia controlul asupra Camerei Delegaților din stat, după ce republicanii au pierdut un total de 22 de locuri în ultimele trei alegeri.
* Candidatul GOP, Jack Ciattarelli, s-a aflat la egalitate cu actualul guvernator al statului New Jersey, democratul Phil Murphy, într-o altă cursă care era preconizată ca fiind ușoară pentru democrați, mai ales că Biden a câștigat acest stat cu aproape 16 puncte procentuale în cursa pentru Casa Albă din 2020. În cele din urmă, democratul a câștigat la mustață.
* Locuitorii din Minneapolis au respins ideea unei reforme radicale a poliţiei oraşului, la aproape un an şi jumătate după ce afro-americanul George Floyd a murit asfixiat sub genunchiul unui poliţist alb, ceea ce a dus la manifestaţii masive în întreaga lume și apeluri la „destructurarea poliţiei.” Peste 56% dintre locuitorii acestui mare oraş din statul Minnesota au votat împotriva inițiativei de înlocuire a serviciilor de poliţie cu servicii de securitate publică, ce ar fi urmat să pună accentul în mai mare măsură pe prevenirea criminalităţii. Este o înfrângere dureroasă pentru stânga „woke,” care a presat constant pentru „desubvenționarea poliției” într-un moment în care rata criminalității în Minneapolis și în alte orașe mari – conduse, în general, de democrați – a crescut dramatic.
* Moderatul Eric Adams, fost ofițer de poliție, este noul primar al metropolei New York. Așa cum era de așteptat, el l-a învins detașat (66.5% la 28.8%) pe republicanul Curtis Sliwa, după ce în alegerile primare reușise să învingă o pleiadă de candidați susținuți de stânga progresistă.
* În Buffalo (New York), actualul primar, Byron Brown, a obținut victoria în fața Indiei Walton, o autodeclarată socialistă democrată, care a fost susținută de greii progresiști Alexandria Ocasio-Cortez și Bernie Sanders. Victoria lui Brown este cu atât mai surprinzătoare cu cat edilul democrat nici măcar nu a fost înscris pe buletinele de vot, după ce a refuzat să-și recunoască înfrângerea în fața lui Walton în alegerile primare ale democraților. Primarul Brown a dus o campanie write-in, care a permis alegătorilor să îi scrie numele pe buletinul de vot.
* În singura victorie clară a progresiștilor pentru un post important, locuitorii din Boston au ales prima femeie și prima americană de origine asiatică în funcția de primar, în persoana consilierei municipale Michelle Wu. Până acum, toți primarii metropolei americane au fost bărbați albi. Victoria lui Wu, anticipată de altfel, a fost completată de cea a procurorului districtual Larry Krasner, un progresist, care a câștigat un al doilea mandat în Philadelphia.
* În Seattle, moderatul Bruce Harrell a câștigat scrutinul în fața progresistei Lorena González în cursa pentru primaria acestei metropole liberale.
* În Ohio, Shontel Brown a câștigat alegerile speciale pentru a ocupa locul eliberat de Marcia Fudge, fostă membră a Camerei Reprezentanților, după ce a învins-o pe Nina Turner, o proeminentă democrată progresistă, la alegerile primare de la începutul acestui an.
Dezastru pentru Biden
Scrutinul de marți a fost considerat un barometru al sprijinului pentru politica preşedintelui Joe Biden, care a intrat în funcție cu o rată relativ mare de aprobare. Favorabilitatea sa a scăzut însă semnificativ începând din luna august, după plecarea haotică și confuză a Statelor Unite din Afganistan și după o creștere alarmantă a cazurilor de COVID-19, atribuită în mare parte variantei Delta a coronavirusului, foarte transmisibilă. În acest moment, rata de popularitate a liderului de la Casa Albă a coborât la niveluri negative record.
Biden s-a confruntat, de asemenea, cu critici pentru o varietate de alte probleme, între care dificultăți majore ale lanțului de aprovizionare, prețuri crescute la benzină, cifre dezamăgitoare privind creșterea economică a Statelor Unite, îngrijorări legate de șomaj și un număr crescut de imigranți ilegali și solicitanți de azil care traversează granița de sud, lucru care a creat o criză semnificativă în statele americane de la frontieră.
Casa Albă și administrația democrate au fost acuzate constant de incompetență și management defectuos, fiind considerate responsabile pentru multe dintre aceste crize majore.
În plus, președintele s-a chinuit să-și treacă ambițioasa agenda în Congres, unde două proiecte de lege privind infrastructura și cheltuielile sociale/climatice sunt blocate din cauza certurilor nesfârșite dintre democrații moderați și cei de stânga.
Președintele Biden, ca lider de facto al partidului, este arătat cu degetul pentru că nu a reușit să găsească o soluție de compromis și să unească cele două tabere din partid, punând sub semnul întrebării capacitatea democraților de a rezolva probleme și periclitând, așa cum s-a văzut, șansele lor la urne. Un lucru recunoscut de un congresman democrat, care a afirmat pentru Axios: „În mod clar, scăderea favorabilității președintelui a făcut foarte dificil pentru candidatul democrat McAuliffe) să rămână deasupra apei.„
Iar lucrurile se complică și mai mult în perspectiva alegerilor intermediare din toamna anului 2022, când americanii vor alege toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților, o treime din Senat și 39 de guvernatori, precum și alți oficiali. Analiștii cred că victoria lui Youngkin în Virginia oferă republicanilor o strategie pentru a recuceri Congresul, unde democraţii dispun de o majoritate fragilă, situație în care Administraţia Biden va fi aproape în imposibilitatea de a-și promova politicile.
„Niciun președinte în epoca modernă, nici Jimmy Carter, nici măcar Donald Trump, nu a căzut decăzut atât de rapid în mandatul său de președinte”, a scris Newsweek după dezastrul din noaptea alegerilor, întrebându-se dacă Joe Biden își poate „salva președinția” aflată „pe marginea eșecului”.
Umilință pentru stânga radicală
Alegerile de marți au fost importante și din altă privință, cred comentatorii americani. Din Virginia până în New Jersey și Minnesota, alegătorii le-au trimis democraților un avertisment clar pentru 2022: progresiștii trag partidul prea mult la stânga, iar americanii nu privesc acest lucru cu ochi buni.
De exemplu, Glenn Youngkin – care s-a bazat în principal pe votul rural – a reușit să-și apropie alegătorii independenți, femeile și pe cei din suburbii pronunţându-se împotriva portului obligatoriu al măştii şi vaccinării obligatorii pentru copii şi pentru anumite profesii. El şi-a axat cu succes campania pe educaţie, asigurând că părinţii trebuie să aibă o influenţă asupra programelor şcolare ale copiilor lor, într-un moment în care teoria critică a rasei a fost intens promovată de progresiștii democrați. (Acest curent de gândire analizează rasismul mai degrabă ca sistem decât ca nivel al prejudecăţilor individuale, susținând că rasismul este instalat în instituțiile americane și că sistemul este creat pentru a-i favoriza pe albi).
Campania republicanului a avut succes la urne, mai ales în condițiile în care McAuliffe a apărat cauza stângii radicale și a afirmat recent că „nu cred părinții ar trebui să spună școlilor ce ar trebui să predea copiilor lor.” Această afirmație controversată, făcută în plin scandal între părinți și inspectoratele școlare, pare să fi fost cea care a pecetluit înfrângerea democratului.
Mai mult, progresiștii sunt acuzați că, prin politicile lor radicale, i-au îndepărtat de Partidul Democrat pe independenți, pe o mare parte din femei și pe locuitorii din suburbii (aceștia din urmă considerați mereu ca favorabili democraților), grupuri considerate cruciale în orice alegeri, potrivit CBSNews.
De asemenea, prin declarațiile lor incendiare și agenda lor extremă, progresiștii nu au reușit să facă altceva decât să cimenteze și mai mult suportul alegătorilor rurali pentru republicani. În campaniile lor, ei au insistat că legile anti-avort (ca cea din Texas) și pandemia sunt principalele subiecte care-i interesează pe alegători. Așa cum au indicat exit-poll-urile, americanii care au mers la urne au spus că principalele lor preocupări sunt educația și economia.
După înfrângerile de marți, nu este de mirare că democrații moderați s-au repezit să critice influența prea mare a progresiștilor în partid. Un consilier senior al unui democrat din New Jersey a spus pentru Axios că este „extrem de clar„ că partidul trebuie să se reorienteze „nu pe obiective de centru-stânga sau progresiste„, ci spre „ceea ce face lucruri reale pentru familii.„
De asemenea, un consilier senior al unui alt congresman democrat moderat a afirmat că „este clar că adoptarea unui acord istoric de infrastructură bipartizan cu luni în urmă ar fi stimulat cifrele președintelui Biden” și că progresiștii din Camera Reprezentanților care au blocat acel vot l-au rănit la urne pe McAuliffe. Reamintim că progresiștii au decis să nu voteze planul de infrastructură – promovat de moderați – dacă centriștii nu sprijină proiectul lor de cheltuieli sociale/climatice de 3.5 trilioane de dolari. Între timp, acest din urmă plan a fost înjumătățit de Biden la 1.75 trilioane de dolari, iritând și mai mult stânga radicală.
Concluzia. Comentatorii cred că după coșmarul electoral de marți, moderații democrați își vor intensifica presiunea asupra progresiștilor să accepte și să aprobe cele două planuri economice/sociale propuse de Biden. Motivul este evident: importanța pe care progresiștii credeau că o au asupra alegătorilor nu este așa de mare.
Insistența lor de a face campanie pe legile anti-avort, rasism, drepturile minorităților sexuale, modul corect de a folosi pronume, măsurile restrictive împotriva coronavirusului, obligarea elevilor de a purta măști în clase și desubvenționarea poliției par să fie departe de ce vrea americanul de rând. Economia, inflația, prețurile mari la benzină, direcția în care merge țara, imigrația ilegală sunt principalele teme care-i preocupă pe americani. Nici influența lui Trump asupra republicanilor (vezi cazul lui Youngkin, care a câștigat fără să facă campanie cu fostul președinte, deși a îmbrățișat multe dintre politicile acestuia) și insurecția de la 6 ianuarie nu par să mai conteze atât de mult pentru votanți, așa cum crede stânga de la Washington.
Biden are nevoie urgentă de o victorie pe care să o folosească electoral anul viitor, nu de discuții interminabile despre supremația albilor și intersecționalitate. Dacă nu vor înțelege acest lucru rapid și nu-și vor adapta mesajul la ce vor cu adevărat americanii, democrații – fie ei moderați sau de stânga – riscă să fie spulberați de un armageddon republican în 2022.
Surse: The Hill, CNN, Richmond News, Axios, FoxNews, Newsweek, CBS News, Boston Globe / Sursa foto: Flickr/ The White House
* Termenul woke indică o persoană, instituție sau companie care sunt vigilente la nedreptățile din societate, în special la rasism. Cuvântul e folosit în prezent de dreapta americană ca termen peiorativ pentru a descrie activiștii progresiști.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii