G4Media.ro

Biden susţine că uciderea lui liderului Hamas nu ajută la încheierea unui…

Sursa foto: MAHMUD HAMS / AFP

Biden susţine că uciderea lui liderului Hamas nu ajută la încheierea unui armistiţiu în Fâşia Gaza

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că uciderea liderului politic al Hamas Ismail Haniyeh nu ajută la încheierea unui armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza, relatează Reuters, transmite Agerpres.

A existat un risc crescut de escaladare într-un conflict mai larg în Orientul Mijlociu, după ce asasinarea lui Haniyeh în Iran a dus la ameninţări de răzbunare împotriva Israelului.

Hamas şi Gardienii Revoluţiei din Iran au confirmat moartea lui Ismail Haniyeh, care a participat la convorbirile indirecte mediate internaţional pentru obţinerea unui armistiţiu în Gaza.

Locuitorii din Fâşia Gaza asediată de Israel se tem că uciderea lui Haniyeh, miercuri dimineaţă, va prelungi războiul. Iranul susţine că asasinatul a avut loc la câteva ore după depunerea jurământului de către noul preşedinte.

„Nu ajută”, le-a spus Biden jurnaliştilor joi seară, întrebat dacă asasinarea lui Haniyeh a distrus şansele unui acord de armistiţiu.

Biden a mai spus că a avut o discuţie directă cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu mai devreme în cursul zilei de joi. Potrivit AFP, liderul american i-a cerut lui Netanyahu să încheie rapid un acord de armistiţiu în Fâşia Gaza.

„Sunt foarte îngrijorat de această situaţie”, a declarat Biden presei la baza aeriană Andrews, în apropiere de Washington, unde a primit deţinuţii americani eliberaţi de Rusia.

SUA au anunţat că nu sunt implicate în uciderea lui Ismail Haniyeh.

Guvernul lui Netanyahu nu a revendicat asasinarea lui Haniyeh, dar a afirmat că Israelul le-a dat lovituri devastatoare interpuşilor Iranului şi va răspunde în forţă oricărui atac.

Tensiunile Israelului cu Iran şi Hezbollah au alimentat temerile privind un conflict mai amplu în regiune, unde este în derulare operaţiunea militară a Israelului din Fâşia Gaza în care au murit zeci de mii de oameni şi care a provocat o criză umanitară. Războiul a fost declanşat de atacul de la 7 octombrie al mişcării islamiste Hamas în sudul Israelului în urma căruia au murit circa 1.200 de persoane şi 250 de persoane au fost luate ostatice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ii tot cere degeaba, daca Bibi vede ca poate sa faca ce vrea.

  2. 1200 de civli morti si 250 de ostatici ajuta?

  3. Că nu ajută e clar,după cum tot atăt de clar e că vinovații sunt în ambele tabere.Și Netanyahu e pus sub acuzare pentru crime de război,genocid,încălcări ale drepturilor omului de Curtea Internațională de Justiție,ca și Hanyeh,pentru uciderea de copii ,femei,persoane vulnerabile din taberele de refugiați,când a gândit atacurile tintă disproporționat, cu enorm de multe victime colaterale.Același lucru asupra civililor din Israel l-a ordonat și Hanyeh.Amândoi sunt vinovați și nu e corect să luăm partea vreunuia.