Bihorul anunță că-și face propria societate de transport aerian pentru că nu mai vrea să depindă de „politicile companiilor aeriene”. Ilie Bolojan n-a explicat dacă această societate va putea deveni și rentabilă
Inițiativă anunțată cu mare fast, joi, de liderii administrației Bihor, respectiv de președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan și de primarul municipiului Oradea, Florin Birta. Cei doi au dezvăluit că vor să înființeze „în premieră națională”, o companie aeriană proprie, mai precis o societete cu acționariat de stat, deținută de județul Bihor și de municipiul Oradea, „posibil și de alte structuri subordonate celor două administrații”, care însă nu au fost nominalizate.
„Protocolul prevede înființarea unei companii aeriene proprii deținută de Județul Bihor și Municipiul Oradea, eventual și de alte entități din subordinea directă a celor două autorități publice locale. Astfel, se vor analiza tipurile de companii prevăzute de legislația din România pentru identificarea soluției optime de colaborare: societatea pe acțiuni, societatea cu răspundere limitată etc.”, se precizează în informarea Primăriei Oradea.
Care este motivul pentru care se dorește înființarea unei noi societăți de stat, în condițiile în care cele existente, mare parte dintre ele – inclusiv compania aeriană Tarom – se luptă cu falimentul? Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan a explicat că prin intermediul acestei noi societăți ar vrea ca Bihorul să nu mai depindă de politicile comerciale ale companiilor aeriene existente, să nu mai rămână la „hazardul” pieței aeronautice.
„(…) Suntem un oraș mediu din România care are în zona de influență a aeroportului aproximativ un milion de locuitori pe care se poate baza și pe care trebuie să îi deservească. Suntem un oraș și un județ în care operarea zborurilor este la limita de rentabilitate și depinde de politicile comerciale ale companiilor și de contextul global, iar rămânerea totală la hazardul pieței aeronautice nu este o soluție pentru dezvoltarea orașului. Am decis că este oportun, urmărind modele de conectare ale altor orașe mici din Europa la hub-uri aeriene, să înființăm această companie”, a trasmis Bolojan.
Acesta n-a oferit explicații clare despre bugetul pe care instituția sa e dispusă să-l pună la bătaie pentru a asigura funcționalitatea unei asemenea companii și nici n-a prezentat vreun plan de afaceri, ori vreun argument care să sprijine ideea că această companie poate deveni rentabilă. Bolojan s-a limitat să spună că „activitatea companiei aeriene locale ar urma să fie finanțată din subscripții publice, sponsorizări și donații provenite din partea companiilor locale care vor dori să sprijine acest proiect”.
Reprezentanții administrației Bihor nu au spus în ce fel va fi implicat bugetul de stat, sau în ce fel ar arăta un parteneriat cu companii private, inclusiv cu cele la care fac apel pentru „donații” și „sponsorizări”. Aceștia au precizat că intenționează să cumpere ori să închirieze două aeronave de până la 75 de locuri fiecare cu care să opereze zboruri spre diverse destinații.
„Urmărim o scădere a prețurilor pe rutele respective, întrucât cele actuale nu sunt deloc mici”, a comentat Bolojan.
El a mai adăugat că intenția este de a asigura conectivitatea aeriană a județului prin înființarea unor noi curse aeriene interne, între Oradea și București, și externe, între Oradea și unul sau mai multe hub-uri aeriene importante din Uniunea Europeană.
„Se dorește astfel operarea cu două aeronave de noi curse: Oradea – București (Aeroportul Otopeni sau Băneasa) – minimum 3 zboruri pe zi în zilele lucrătoare și minimum 2 zboruri pe zi în zilele nelucrătoare. Începerea operării – din luna martie 2022; Oradea – unul sau două aeroporturi internaționale din vestul Europei (hub aerian important care să asigure conectarea către cele mai importante destinații din Europa și din lume) – minimum 1 zbor pe zi în zilele lucrătoare. Începerea operării – cel târziu din luna octombrie 2022.
Un alt aspect important semnalat este faptul că administrația județeană vrea să adopte măsuri pentru reorganizarea activităților aeroportului din Oradea (internalizarea serviciilor prestate, amenajarea unui hangar, diversificarea activităților, facilități cargo etc.) în vederea susținerii companiei aeriene nou înființate. Municipalitatea, de asemenea, va derula campanii de promovare a Oradiei și a zonei metropolitane ca destinație turistică și zonă de investiții în regiunile spre care vor fi operate cursele aeriene.
Și autoritățile județene din Cluj au cochetat cu ideea înființării unei companii aeriene, în cel puțin două rânduri, chiar din 2006, și mai târziu în 2019, când s-au emis teorii privind avantajul înființării unei companii aeriene, însă niciuna concretizată. În 2006, pe când Consiliul Județean Cluj era condus de fostul liberal Marius Nicoară s-a propus înființarea unei companii public-private, respectiv se dorea atragerea unui partener privat, căruia Aeroportul Cluj (subordonat Consiliului Județean) să-i ofere unele facilități, în schimbul unor investiții într-o companie nou înființată. Pentru că nu era clară legea parteneriatului-public privat, ideea a fost abandonată. Mai târziu, președintele Consililui Județean, Alin Tișe, a dezvăluit că a primit vizita unor oameni de afaceri din Arabia Saudită care și-ar fi manifestat intersul de a investi în Aeroportul Cluj, interesați fiind de componenta cargo. Aeroportul Cluj fiind o regie de stat, un eventual parteneriat privat și investiții private se puteau realiza doar în cadrul unei societăți nou înființate, care să aibă ca obiect de activitate transportul aerian. Pentru că liderul Consiliului Județean Cluj a fost acuzat imeidat că ar avea interes să vândă Aeroportul, subiectul a fost de asemenea abandonat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii