G4Media.ro

Bilanț al noii Secții Speciale: Nu a început urmărirea penală față de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Bilanț al noii Secții Speciale: Nu a început urmărirea penală față de niciun magistrat în 5 luni de activitate / Nu a soluționat dosarele cu presupuse abuzuri, deși termenele stabilite de Înalta Curte au fost depășite / Procurorii acestei secții au salarii între 4000 și 6000 de euro

Bilanțul noilor procurori desemnați să facă anchete cu magistrați este unul dezastruos după 5 luni de activitate: nu au început urmărirea penală față de niciun magistrat și nu au soluționat dosarele cu presupuse abuzuri, nici măcar ale fostei șefe DNA Laura Codruța Kovesi, actuala șefă a Parchetului European, deși termenele stabilite de Înata Curte au fost depășite, potrivit unor răspunsuri ale Parchetului General la solicitarea G4Media.ro.

”De la data desființării Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, procurorii anume desemnați din cadrul secției să efectueze urmărirea penală în cazul infracțiunilor săvârșite de magistrați nu au început urmărirea penală față de nici un magistrat”, a comunicat Parchetul general la solicitarea G4Media.ro.

Până în prezent, nu s-au dispus soluții în dosarele la care faceți referire și în care instanța a stabilit termene de soluționare în baza dispozițiilor art. 488 Cod procedură penală”, este un alt răspuns al PG la solicitarea G4Media.ro

Vezi răspunurile Parchetului general aici și aici.

Cei 5 procurori desemnați să facă anchete cu magistrați din cadrul Secției pentru urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General și-au început activitatea la 6 iunie 2022. Alte 10 posturi sunt vacante întrucât Consiliul Superior al Magistraturii nu a desemnat procurori pentru aceste posturi, deși au existat doritori. Spre exemplu, în cazul procurorului Doru Țuluș, CSM a amânat o decizie fără nicio explicație.

Un procuror de la Parchetul General desemnat să facă anchete cu magistrați câștigă lunar câteva mii de euro. Spre exemplu, potrivit declarației de avere din iunie 2022, procuroarea Mihaela Iorga Moraru – care a făcut parte și din vechea Secție specială, și face parte și din actuala – a raportat în 2020 venituri lunare din salarii de peste 30.000 de lei, adică peste 6000 de euro pe lună.  Un alt procuror al noii Secții speciale, Simona Cristina Moangă Șestacovschi, a raportat anul trecut un salariu net de aproape 4000 de euro.

Context. Secția specială nu a respectat termenele impuse de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru soluţionarea dosarului în care fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi este cercetată pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa. Ultimul astfel de termen a fost pe data de 1 aprilie 2021.

Procurorii noii Secții Speciale au depășit și termenul de 6 luni stabilit pe 4 mai 2022 de Înalta Curte pentru soluționarea dosarului prvind presupuse abuzuri comise de actualul șef al DNA Constanța, procurorul Andrei Bodean.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Bine că au salarii…..🤢🤢🤢🤢🤢🤢

    • Daca nu stiu cu cine sa inceapa, le spunem noi : cu infractoarea Adina Florea, pentru abuz in serviciu, pentru represiune nedreapta si pentru inchiderea propriului sau dosar, privind divulgarea unor date confidentiale, pentru care exista dovezi.

    • Cum își justifică existența și salariile enorme, această „batjocură” înființată pentru stoparea corupției în justiție ?

      Asta ne poate explica doar marele ciolac al Grupului Infracțional Organizat numit PSD.

  2. „NU AVEM TOATĂ PUTEREA, PÂNĂ NU LUĂM ŞI JUSTIŢIA” – Profesor Universitar Doctor Puşcăriaş Turnător Dan Voiculescu „Felix”

  3. Aceasta sectie speciala a fost infiintata pentru procurori care deranjeaza gen Kovesi,cum astfel de procurori nu mai exista normal ca nu mai au pe cine sa ancheteze.

  4. Nici Parchetul General nu este departe! EXISTA O EFICIENTA ZERO IN DOSARELE INSTRUMENTATE DE PROCURORI
    De ce sa termine vreun dosar cand leafa merge?

  5. Poate nu e clar: in RO muncesc doar sclavii la privat cu salarii de mizerie si taxati cu aproape 70% (49% contributii, 19%tva, samd accize si impozite).
    Restul, la stat stau si freaca duda pe salarii mai mari ca in Germania pe ce produc sclavii care au hotarat sa ramana in RO sau inca n-au plecat.
    Mai sunt si specialii cu pensii de peste 75.000 lei/luna dar acolo e din imprumuturi externe cu dobanda 8%. Aia e chiar o chestie speciala.

    • E totul clar, dar poate la viitoarele alegeri privatul isi misca fundul la vot si pune amarata aia de stampila pe ce vrea el, nu pe ce vor cei 35% de bugetari sau pensionari, care de fapt sunt cam singurii care voteaza.

  6. handicaparea justitiei la pachet cu jaf „legal” din banul public.

  7. Bine ca au salarii, au pensii babane, îi doare în cur de legile țării. mai mari borfași ca trepădușii din justiție nu am mai vazut….am asistat la câteva procese si am ras de am pus kilograme pe mine, judecatorii slabi pregatiri, avocați vai și amar…nu avem justiție . doar o păcăleală…

  8. Si cum o dadeau unii si altii cu „magistratii trebuie sa raspunda pentru actiunile lor” si alte mizerii in apararea Sectiei Speciale…

    In timpul DNA, existau 6-8 condamnari definitive anual cu dosare ce implicau magistratii. Acum e liniste si pace, coruptia nu mai exista in randul magistratilor, peste tot, in functie cheie in justitie, am ajuns „noi si ai nostri”. Astia de acum au realizat ce nici nu visau unii ca Dan Voiculescu sau Dragnea.

  9. D-nule ministru al justitiei pentru ce platiti cu bani grei asemenea „harnici” ?

  10. Așa se face bă justiția,pe bani mulți și cu bandiții in libertate, termene foooarte lungi până la prescripție, și ieșire la pensie la 40 de ani,fără politicieni la pușcărie și fără prejudicii de sute de milioane recuperate…

  11. Felicitări d-le Predoiu prostul scolii

  12. motivul pentru care exista dosare penale deschise impotriva magistratilor este dat de împrejurarea ca inculpatii anchetați sau paratii de rea credință formuleaza in mod abuziv, sicanator si cu scopul de a tergiversa tragerea la raspundere plangeri penale împotriva tuturor persoanelor implicate in procesul lor, plangeri ce sunt clasate bineînțeles de către procurori

  13. Pensiile speciale si pensionarile de la varste mici ale magistratilor nu reprezinta nimic alceva decat mita din partea clasei politice mafiote , care conduce tara de decenii!

  14. Ticalosi !

  15. Mai avem minister la jusititiei? Sau a ramas numai reclama de inalta inspiratie si emotie de la TV. De fiecare daca cand o vad imi vine sa imi dau cu ciocanul in cap ca nu am ramas in Vest.

  16. Dar Salariile uriase le-au incasat?!
    Dar anii astia in care au facut fix NIMIC se pun la super pensia speciala!?
    J…….r!!!

  17. Sa speram ca nu acesta va fi bilantul pe viitor al noii structuri.

  18. Negulescu abia a depus plangerea penala impotriva Adinei Florea si a altora implicati in prezumtivele infractiuni sesizate.Sa vedem rezultatul pe viitor.

  19. Vise taica, vise, ce este e maximum din ce pot cei din justitie…..