G4Media.ro

Bilanț după patru zile de controale la importurile de fructe și legume:…

Sursa Foto: Pexels

Bilanț după patru zile de controale la importurile de fructe și legume: Au fost verificate 430 de camioane și 3 depozite, au fost date amenzi de peste jumătate de milion de lei și au fost distruse peste 80 de tone de legume și fructe / Cele mai multe produse cu probleme provin din Polonia, Ungaria și China

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat duminică, într-o informare de presă, că a verificat trei depozite și 430 de camioane care aduceau în România legume și fructe din Uniunea Europeană, a dat 31 de amenzi în valoare de 602.200 lei și a neutralizat o cantitate de 81,35 tone de legume și fructe. 

Comunicatul ANSVSA:

Începând cu data de 11.04.2019, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a demarat o serie de controale la nivel național pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele și fructele provenite atât din comerțul intracomunitar, cât și din import. Acțiunea este parte a operațiunii de control “Demetra”, aflată sub coordonarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Inspectorii sanitari-veterinari au verificat pe palierul lor de competență toate mijloacele de transport sigilate de către inspectorii ANAF.

Până la această dată au fost controlate 430 de mijloace auto destinate transportului de legume-fructe și 3 depozite. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicare 31 de sancțiuni în valoare totală de 602.200 de lei.

A fost reținută oficial și dirijată către neutralizare o cantitate de 81,35 tone de legume și fructe. Detaliat situația se prezintă astfel:

  • 23 de tone de ceapă uscată din Polonia;
  • 10 tone de morcovi din Ungaria și Serbia;
  • 23,04 tone de mere din Polonia;
  • 200 de kg de usturoi din China;
  • 6,45 tone de cartofi din Polonia;
  • 1,82 tone de ciuperci din Polonia;
  • 6,78 tone de roșii din Spania
  • 2,2 tone de vinete din Spania
  • 7,8 tone ardei gras din Spania
  • 60 de kg de roșii din Grecia

Dintre neconformitățile sancționate, menționăm:

  • lipsa documentelor sanitare veterinare;
  • iginenă necorespunzătoare;
  • lotizare necorespunzătoare (depășirea capacității de depozitare);
  • mijloace de transport necorespunzătoare;
  • lipsa elementelor de identificare (etichetare necorespunzătoare);
  • lipsa autorizației de fucționare a depozitului de destinație.

Acțiunea de control a ANSVSA se va desfășura pe toată durata operațiunii „Demetra”.

Constantinescu(DGV): Operaţiunile cu legume şi fructe prezintă risc ridicat fiscal; controalele sunt în plan de multă vreme

Acţiunile de control derulate în privinţa operaţiunilor cu legume şi fructe sunt în plan de multă vreme şi vizează combaterea fraudelor şi fiscalizarea, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, Aurelian Constantinescu, director general adjunct la Direcţia Generală a Vămilor.

„Operaţiunile care se derulează cu astfel de produse, legume- fructe, prezintă un risc ridicat fiscal. Noi avem în permanenţă asemenea verificări. De altfel, nu au fost numai verificări pe această linie. În ultima perioadă s-au intensificat verificările şi am avut, de exemplu, şi pe combaterea contrafacerii, pe drepturile de proprietate intelectuală, tot zilele acestea. Au fost mărfuri reţinute de aproximativ 3 milioane. Referitor la această acţiune (Demetra n.r) atribuţiile Direcţiei Generale a Vămilor sunt clare. Noi verificăm concordanţa dintre datele înscrise în declaraţia vamală şi documentele anexate. Verificăm ca operaţiunile să fie fiscalizate. Referitor la celelalte documente, avizele fito-sanitare, acestea nu sunt în competenţa noastră ci sunt în competenţa Autorităţii Sanitare Veterinare. Iar asemenea operaţiuni sunt prinse periodic în planurile noastre de verificare. În ultima perioadă am avut în vedere şi reoperaţionalizarea echipelor mobile care au desfăşurat acţiuni pe toate planurile de prevenire şi combatere a fraudelor vamale. Acţiunea este în plan de mai multă vreme. Au fost inspectori care au participat la verificările la locurile de descărcare. Au verificat inclusiv la locurile de import. S-au verificat de către Direcţia Antifraudă, pentru că operaţiunile au fost derulate împreună cu Direcţia Antifraudă, şi livrările şi achiziţiile intracomunitare cu astfel de produse”, a explicat Constantinescu.

Acesta a precizat că DGV face verificări doar pe linia prevenirii şi combaterii fraudelor, deoarece s-a constatat că sunt mărfuri care vin din zone de risc.

„De ce avem în vedere să facem asemenea verificări? Repet, pe linia prevenirii şi combaterii fraudelor şi a fiscalizării, nu pe linia competenţelor altor instituţii. Am constatat că sunt mărfuri care vin din zone de risc, de exemplu din Iran. Am constatat că vine pătrunjel sau mărar, din Iran. Era normal să ne sesizăm şi să derulăm nişte verificări pe această linie. Toate societăţile sunt într-un plan de control ulterior. Controlul ulterior se derulează pe o perioadă de 3 ani de la data depunerii declaraţiei”, a mai spus oficialul DGV.

Companiile de retail alimentar din România, grupate în Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), au anunţat vineri că sprijină autorităţile în vederea combaterii comerţului ilicit, dar atrag atenţia că există riscul apariţiei unor blocaje în aprovizionarea cu legume şi fructe.

„Ca urmare a începerii operaţiunii ,,Demetra’, pentru controlul circuitelor de comercializare a legumelor şi fructelor de import, companiile de retail alimentar din România grupate în Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) îşi afirmă sprijinul total, cu toate mijloacele, pentru eradicarea fraudelor. AMRCR tratează situaţia cu maximă implicare şi promptitudine. Stoparea comerţului ilicit este un obiectiv asumat şi de companiile membre AMRCR, prin proceduri de verificări temeinice în raport cu furnizorii, pentru a asigura respectarea deplină a legislaţiei şi a tuturor normelor de siguranţă. Facem un apel la autorităţi să ţină cont însă de faptul că în acest moment există sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume şi fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga ţară”, se arată într-un comunicat al AMRCR.

Potrivit sursei citate, camioanele, care provin inclusiv din UE, din spaţiul european de liberă circulaţie a mărfurilor, sunt sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu fac faţă volumului mare de marfă ce trebuie controlată, prin urmare aceasta se deteriorează. Acest blocaj, care durează deja de peste o zi, afectează atât consumatorii, cât şi comercianţii.

AMRCR sprijină autorităţile în combaterea comerţului ilicit,dar avertizează asupra riscului apariţiei de blocaje în aprovizionarea cu legume şi fructe

Companiile de retail alimentar din România, grupate în Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), îşi afirmă sprijinul total pentru autorităţi în vederea combaterii comerţului ilicit, dar atrag atenţia că există riscul apariţiei unor blocaje în aprovizionarea cu legume şi fructe, se menţionează într-un comunicat al AMRCR.

„Ca urmare a începerii operaţiunii ,,Demetra’, pentru controlul circuitelor de comercializare a legumelor şi fructelor de import, companiile de retail alimentar din România grupate în Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) îşi afirmă sprijinul total, cu toate mijloacele, pentru eradicarea fraudelor. AMRCR tratează situaţia cu maximă implicare şi promptitudine. Stoparea comerţului ilicit este un obiectiv asumat şi de companiile membre AMRCR, prin proceduri de verificări temeinice în raport cu furnizorii, pentru a asigura respectarea deplină a legislaţiei şi a tuturor normelor de siguranţă. Facem un apel la autorităţi să ţină cont însă de faptul că în acest moment există sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume şi fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga ţară”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, camioanele, care provin inclusiv din UE, din spaţiul european de liberă circulaţie a mărfurilor, sunt sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu fac faţă volumului mare de marfă ce trebuie controlată, prin urmare aceasta se deteriorează. Acest blocaj, care durează deja de peste o zi, afectează atât consumatorii, cât şi comercianţii.

„Sperăm ca acţiunile autorităţilor de combatere a comerţului ilicit să fie făcute cu discernământ, astfel încât activitatea celor care operează cu bună-credinţă, în condiţii de legalitate deplină, să nu fie afectată. Avem o luptă comună, suntem parteneri cu autorităţile, dar ne dorim să găsim împreună un mod de cooperare din care consumatorii să nu aibă de suferit şi familiile din România să aibă legume şi fructe pe masa de Paşte”, se mai menţionează în comunicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Nimic din Turcia :)….

  2. Eu n-am inteles de ce e nevoie de o operatiune-mamut de verificare, asa de mamut ca primeste si-un nume chiar – DEMETRA. Adica, verificam acum, si pe urma ne luam pauza, urmand a ne activa iar cand ii mai tuna lui draknea de verificat telina si mararul, ca sa nu cumva sa ne explodeze pe masa, ca doar vine din Iran. De ce nu exista detasate la vama echipe de inspectori sanitar-veterinari, cat si inspectori fiscali, in mod normal, pentru ca intra tot timpul tiruri cu alimente, nu numai fix acum, cand facura dom’ne draknea sesizare!

    • Ca sa-ti explic. Aceasta operatiune e doar una de intimidare. Pe Draknea il doar fix in kur de ce mananci. Dupa cum stii se apropie alegerile si Dragnaev are nevoie de bani, bani cash negri care sunt greu de contabilizat.

    • Sa fiu sorosist un pic ptr analfabetii lobotizati, locatari ai haznaua3. Din cifrele prezentate, observam o lista lunga de tari sorosiste precum: Polonia, Ungaria, Serbia, China, Spania, Grecia.

      Buxellu’, unde e Bruxellu lu Soros??!! Fake news!1!!

  3. Niste rezultate jenante si alea obtinute fortat probabil. Pai unde e Vestul ala care ne imbolnaveste?Cateva rosii,vinete si ardei gras din Spania si un cos de rosii din Grecia?Penibil!!!

    • Si, daca ar fi luat la puricat producatorii autohtoni?… Tragedie!!
      Pai, tovarasii nostri de suferinta, persecutati de UE au iesit campioni la neconformitati?
      In nenorocitul ala de Vest, controalele sunt mai ale dracului si sunt permanente – regula, nu accidente, decizii isterice dupa o noapte de frustrari; nu se pune problema sa dai un tun decat pentru gainari. O data prins cu mata-n sac poti sa-ti pierzi o reputatie facuta in doua sute de ani – ceva ce noi in Est nu avem.

      Si nimic despre ridichii ? Ridicol! Mai, mai, cum i s-a umplut gura de patriotism lui dragnea cand a vorbit despre ridichii! Cu gustul de balegar autohton, dacic!

  4. Iarăși titluri pompoase. Asta e presa astăzi. „peste 80 de tone distruse”. Pentru ca 5 tiruri din 430 arata cât de mica e de fapt cantitatea. Schimbați măsura de comparație pentru a crea senzație. Slab.

  5. QUED, mafiotul Dragnea se războiește cu UE, nu neapărat cu traficantii și cu ăia cu produse otrăvite!
    Daca voiau să verifice calitatea, trebuiau să aibă printre ele ( chiar în primul rând) și produsele din Turcia!
    Probabil că produsele sechestrate sunt mai mult cele din depozitele românești, păstrate în condiții improprii sau cu documente în neregula ( nu că ar fi produsele proaste, ci românii nu sunt in stare sa le manipuleze, fiind vorba despre organizarea românească proasta din toate domeniile)
    Serbia și China fac parte din UE?

  6. Cum să-ți dai cu stângu-n dreptul sau minciuna are picioare scurte .Ce sa vezi si sa nu crezi. Iaca legumele si fructele venira din estul Europei si din China si citeva cosuri de prin Spania , tot asa cum Ursu (dar nu cel din padure ) i-a fost student(nu spui cui ,persoana importanta ) și ”i-a împărtășit subiectul cu mare frică,pentru că se temea că ar putea avea consecințe asupra lui”.

    • Mai neaos, se zice sa-ti dai cu tesla-n oaie!

      Ce mai, olandezii cu patlagelele lor din plastic, se zvarcolesc in chinuri. Si au renuntat definitiv la portul constanta, i-l lasa lu mazare sa-l vanda arabilor pe un sejur prelungit in madagascar

  7. Mai, sa fie?! Lipseste varza de Bruxelles? Poate se expediaza aerian.

  8. Pe vremuri, cind Ceasca scotea o gogoasa la vreuna dintre „magistralele cuvintari”, tot pcr-ul si adunatura de lingai aferenta intrau in agitatie, se zbateau sa implineasca geniala gogoasa, cam o saptamina-doua dupa care se reinstala acalmia.
    Asa si noii tovi, aceeasi reactie la aerele imputite iesite din scafirlia seaca, de smenar, a lui Daddy. Totul la plezneala, totul de fatada, totul pentru prostit prostii, asta-i psd-ul.

  9. Tesla ca tesla (dar nu NIKOLA TESLA ),dar pentru asta musai trebuie sa ai vreo doua ..OAIE cel putin , (sau cel mult ).Iaca pozna c-am scapat-o( PUPAZA DESIGUR ),ca fara ..OAIE ce sa faci cu pupaza .

  10. Desene animate : Probleme cu legumele si fructele din Polonia, Ungaria și China ! Si Turcia ?!!!!!!!!!!

    • Fix țările pretene’ și modele după care se inspira Draknea sa își îndeplinească visul de a deveni dictator…
      Deci, noi trebuie să înțelegem că nu sunt bune ca țări după care să ne inspirăm..sunt cu cele mai multe probleme de calitate și legalitate…

  11. Daea ca oaia ce o zice?
    Made in Turcia nimic?
    Lunar intra pe toate frontierele peste 10.000 de tiruri.
    80 de tone neutralizare – un fas.
    Un fleac.
    Marfa otrăvită intra din belsug dar control comandat cu nimic rezultate nu am mai vazut.
    Fiscul minte cu nerusinare ca face, drege permanent.
    Asteapta linistiti comisionul.
    Reacționează ca si cum au descoperit acum America.
    Impresia publică a ca spaga merge la Fisc si la Partid.

    • Va urma marea presiune a importatorilor.
      Ca nu au românii legume si fructe pe masa.
      Apoi spaga de rigoare la Fisc si Partid.
      Apoi se deblocheaza situatia.
      Genocidul alimentar continua pe sub nasul îngăduitor al inspectorilor de Fisc
      Si al Partidului.

  12. Cea mai infecta marfa vine din Turcia. Turcii sunt cei mai mari evazionisti pe legume si fructe, au monopol in Romania de peste 20 de ani, pe acest tip de comert. Rosii contaminate ca cele din Turcia nu gasesti, sunt necomestibile total, totusi nimic confiscat de acolo. E acelasi bluf ca intotdeauna, astia pe la spate isi impart banii si la tv se dau mari cu combaterea evaziunii. Pai spagarii din anaf ii consiliaza direct pe turcaleti cum sa fure mai bine si sa-si acopere urmele 🙂
    Luati cu pita, dragi romani, mascarada continua..

    • Pesticide, insecticide, fungicide peste limitele admise au găsit?

      De ce Daia nu implementează AGRICULTURA ECO ȘI BIO în România???
      El vorbește că i-am depășit pe francezi la porumb!!! Mai bine produceam pe jumate la hectar, dar BIO! Avea recolta o valoare MULT mai mare.

  13. Ups!!! Tocmai de la prietenii lor iliberali din est : Polonia, Ungaria, Serbia..
    De ce pazesc aceste institutii de verificare cind Dragnea nu le da ordine la TV ???

  14. Operatiunea se numeste Drakneta nu Demetra. Asa, ca pe la noi teleormanezii.

  15. Mă întreb ce câștigăm noi pensionarii cu pensii mici? Prețuri la legume și fructe crescute, lipsa acestor produse de pe piață înainte de Sfintele Paști. Statul psd. propagandă ieftină pt. cei proști simpatizanți și niște bănuți la ANAF în loc să fi ajutat la înființarea de depozite pt. colectare și păstrare a legumelor de producție autohtonă. Bravo mincinoșilor guvernanți!!!!!

  16. Buna treaba. :)) Deci Dragnea ii supara pe prietenii de la PiS si Fidesz.