G4Media.ro

Bilanțul DNA pe 2020: Mai multe dosare trimise în judecată, mai puține…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bilanțul DNA pe 2020: Mai multe dosare trimise în judecată, mai puține achitări, mai multe sesizări din partea cetățenilor/ 105 dosare au fost deschide numai în legătură cu pandemia de COVID 19/ Crin Bologa, nemulțumit de bugetul pentru interceptări

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a trimis în 2020 în judecată cu 30 la sută mai multe dosare decât în anul precedent, însemnând 306 cazuri cu 505 inculpați, conform bilanțului de activitate prezentat joi în sistem de videoconferință.

Din totalul de inculpați trimiși în instanță, 160 au ocupat funcții de conducere, control, demnități publice ori alte funcții importante.

”Mai multe sesizări înregistrate de la cetățeni, alte autorități ori sesizări din oficiu, respectiv 1988 față de 1722 în anul anterior”, se mai arată în bilanțul instituției conduse de Crin Bologa.

De asemenea, au fost înregistrate mai multe hotărâri definitive în care instanțele de judecată au dispus soluții de condamnare în dosarele de mare corupție – 258 de cauze, adică o creștere cu 27%.

La nivelul DNA s-a redus cu 200 stocul de cauze rămase nesoluționate, numărul acestora ajungând la 3.232 față de 3.416 în anul precedent, fiecare procuror având de soluționat în medie 60 de dosare, mai susțin reprezentanții structurii de parchet.

Procurorii anticorupție au stabilit, totodată, prejudicii mai mari în 2020, comparativ cu 2019, însă valoarea măsurilor asigurătorii impuse a fost mai mică.

”S-a reținut în actele de trimitere în judecată un prejudiciu total de 165,3 milioane euro (comparativ cu 156,4 milioane euro în anul anterior). Valoarea măsurilor asigurătorii a fost de 137,5 milioane euro (comparativ cu 224 milioane euro în anul 2019)”, se mai arată în bilanțul de activitate al DNA.

La capitolul dosare lucrate în timpul stării de urgență, respectiv de alertă, cauzate de pandemia de coronavirus, la Direcția Națională Anticorupție au fost înregistrate 105 dosare, dintre care au fost soluționate 29, iar în curs au rămas 76 de cauze.

În cinci dosare au fost trimiși în judecată, prin rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției, șase inculpați, pentru săvârșirea unor infracțiuni de competența DNA, în contextul pandemiei, conform bilanțului postat și pe pagina de internet a instituției. 

Potrivit DNA, riscurile și vulnerabilitățile la adresa activității instituției au fost legate de neocuparea prin numire a unor procurori pe funcții de conducere la nivelul secțiilor Direcției, acestea fiind acum ocupate prin delegare. Tot la acest capitol se încadrează, potrivit DNA, și nerepararea legilor justiției, ceea ce a dus, printre altele, la neasigurarea numărului suficient de procurori, ca efect al menținerii condițiilor de vechime și a procedurii de numire a procurorilor anticorupție introduse în anul 2018 și nepunerea în acord a legislației cu deciziile Curții Constituționale a României.

Crin Bologa, șeful DNA, s-a arătat însă nemulțumit de bugetul primit pentru serviciul care se ocupă de interceptări.

”Am cerut pentru serviciul tehnic 30 de milioane de lei şi am primit 6. Ne vom putea desfăşura activitatea probabil până la o rectificare bugetară. (..) Aşa cum arată alocarea bugetară în acest moment, nu ne putem desfăşura activitatea în bune condiţii”, a declarat Bologa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. „Am cerut pentru serviciul tehnic 30 de milioane de lei şi am primit 6”
    Pai folositi-le pe cele 6 pentru undercover – old style – mai lasati tehnologia si statul in scaun cu castile-n urechi.
    Haideti in viata reala – cu masina-n service, cu ruda la spital, cu copilu cu lucrarea cu nota mica la director…

  2. Ca sa vezi, institutia merge mai bine cand este lasata sa-si faca treaba. Interesanta chestiunea cu bugetul de interceptari, discrepanta intre necesitati si cat s-a alocat este prea mare. Pe de alta parte este garantat o abordare mai ieftina, mai rapida si mai sigura decat metodele clasice. Daca se foloseste aceasta restrictie ca metoda pentru a-i forta sa invete sa foloseasca si alte probe, sa aiba rezultate si fara interceptari – as putea fi de acord. Daca metoda este folosita pentru a limita viteza cu care ei rezolva dosare, atunci avem o problema grava…

    • E vorba de salariile…politistilor detasati de la MAI ca nu fac domnii procurori interceptari…bugetul alocat a fost acelasi ca cel alocat pentru un politist din MAI si nu din DNA-e chestia cu sporurile!!!Adica e mai bine sa fii detasat pe la Sanatate, DNA…acolo se castiga dublu-triplu fata de munca de la MAI si unde mai pui ca e mai usor!

  3. nemulțumiți de activitatea DNA. Salarii imense pt gainari.

  4. Colcaie primariile , consiliile judetene , prefecturile , inspectoratele , agentiile , …. de tilhari si DNA doarme in bocanci .
    Si cind primeste o sesizare de la cetateni o lasa in sertar pina se rescrie .
    Niste nemernici .

  5. Procurori habarniști, stau prin birouri și fac dosare doar pe ascultări. Sunt pline parchetele de alcooliști repetenți, transferați de la agronomie, cu liceul la fără frecvență și bacul luat la 40 de ani.

  6. Lasa ca au rezolvat cu coruptia din spitale!!!
    Au aprobat OUG prin care le da puteri sporite Consiliilor de Administratie ale spitalelor, in conditiile in care membrii si presedintele CA-urilor in spitale sunt numiti de „baroniada” din fiecare judet, tocmai pt. a acoperi furturile si jafurile din spitale!!!!
    Pai cum o sa combata coruptia cand „lupul este pus paznic la oi”??!!
    Tocmai acele clanuri din Consiliile de Administratie trebuiau „sparte”, tot ceea ce fac managerii numiti de politruci, fac mana in mana cu cei din CA-uri, sunt toti in aceeasi barca, fura impreuna si lovesc in cei care nu se supun ordinelor lor absurde!
    Voiculescu asta nu-i normal la cap!!!! Asta-i reforma??!!! De ce nu au dat OUG prin care spitalele sa nu mai fie politizate, doar asta au promis, depolitizare si profesionalism, acum se arata mai rai decat cei de la PSD!!?