G4Media.ro

BILD: Cancelarul Olaf Scholz a fost spionat de STASI în călătoriile sale…

Olaf Scholz (sursa foto: Consiliul European)

BILD: Cancelarul Olaf Scholz a fost spionat de STASI în călătoriile sale în RDG când era lider al Tineretului Social-Democrat din Germania

Poliţia politică din fosta Germanie comunistă, STASI, l-a spionat în anii ’80 pe actualul cancelar german Olaf Scholz, atunci când acesta era vicepreşedinte al Tineretului Social-Democrat german şi era perceput în RDG drept un politician ”apropiat”, având în vedere poziţiile anticapitaliste pe care le susţinea la acea vreme, consemnează cotidianul Bild, preluat joi de agenţia EFE, citată de Agerpres.

Conform documentelor consultate de Bild din arhivele STASI, acest serviciu l-a urmărit pe Scholz în timpul călătoriilor sale în fosta Republică Democrată Germană (RDG) şi de asemenea i-a monitorizat activităţile ca politician şi avocat în oraşul său, Hamburg, din Republica Federală Germană (RFG).

Scholz a efectuat trei călătorii în RDG, la invitaţia Tineretului Comunist est-german şi a fost bine tratat în aceste vizite ca reprezentant al unei organizaţii frăţeşti.

Organizaţia de tineret a Partidului Social-Democrat (SPD) german, cu numele ei complet ”Grupul de Lucru al Tineretului Socialist din SPD” (Jusos), a reprezentat mereu curentele cele mai stângiste ale acestui partid, lucru notoriu mai ales pe vremea RDG.

Scholz a devenit anul trecut în decembrie cancelar, în fruntea unei coaliţii alcătuite din social-democraţi, ecologişti şi liberali. El reprezintă aripa centristă a SPD şi este văzut drept un continuator al liniei politice promovate de predecesoarea sa creştin-democrată, Angela Merkel, în al cărei ultim guvern Scholz a fost vicecancelar şi ministru de finanţe.

Însă în perioada când a fost membru al Jusos – organizaţie în care a intrat în anul 1975 – Olaf Scholz a susţinut poziţiile cele mai de stânga sau deschis anticapitaliste, astfel că a fost considerat în RDG un politician ”apropiat”.

Conform documentelor din arhivele STASI, el a fost urmărit inclusiv de agenţii acestui serviciu infiltraţi în RFG. Astfel, între anii 1978 şi 1987 au fost transmise către STASI cel puţin 19 rapoarte despre activităţile sale de la Hamburg, redactate de agenţi cu diferite nume de acoperire. Rapoartele detaliază activităţile lui Scholz, cum ar fi conflictele sau dezbaterile interne de la acea vreme între diferitele curente din Jusos.

Arhivele STASI au fost deschise în anul 1991, după reunificarea Germaniei, volumul documentelor însumând circa 111 kilometri. Se încearcă în prezent reconstituirea unor documente pe care comuniştii est-germani au încercat să le distrugă cu tocătoarele de hârtie. Arhivele STASI, serviciu care avea circa 91.000 de angajaţi şi aproximativ 189.000 de informatori, au înregistrat în ultimii 30 de ani circa 3,5 milioane de consultări, efectuate de cetăţeni obişnuiţi care au dorit să-şi vadă dosarul, ziarişti şi cercetători.

Sursa foto: Consiliul European

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Spionat sau recrutat ?

  2. Dar câți inamici nu erau monitorizați de servicii in Germania?

  3. Care inamici, ăsta era potențial prieten! Nu erau mulți politicieni vest germani, cărora le era permis să se plimbe prin est. Se dă lebădă-n rahat ca să-și facă dosarul de „rădacini sănătoase”. Își face fățăul, asta-i tot.

  4. Era urmărit pas cu pas de ofițerul merkel. Angela merkel. Așa cum Doina Cornea era păzită de “subofițerul” ciolos. Dacian ciolos.

  5. Nici un bay, totusi cum naiba stasi a spionat pe unul de al lor?

  6. „[…] volumul documentelor însumând circa 111 kilometri”.
    Bă, voi ca să scrieți la gazetă faceți vreun pic de școală?